Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 19 Siječanj 2023 16:12

Tradicionalno obilježeno Vincelovo u vinogradima u Podgorju, nekada požeškog Veleučilišta a sada u Vinum Academicum

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

PODGORJE - Tradicija obilježavanja Vincelova i prvog orezivanja i blagoslova loze zadnjih 15 godina organizirana je u vinogradima Veleučilišta u Požegi, koje je sada transformirano u Fakultet turizma i ruralnog razvoja, a brigu o klijeti i vinogradima u Podgorju preuzela je tvrtka Vinum Academicum d.o.o. Direktor tog novog poduzeća je doc. dr. sc. Berislav Andrlić, ujedno i privremeni prodekan za razvoj i poslovanje požeškog Fakulteta turizma.

 - Tendencija suvremenog obrazovanja je upravo osnivanje ovakvih poduzeća, koja će biti usmjerena na istraživačku i nastavnu djelatnost, ali i na komercijalnu djelatnost. Tako taj transfer tehnologija i istraživanja koja nastavnici provedu u okviru svojih znanstvenih radova, završe upravo kao rezultat kvalitetnijeg i izvrsnijeg vina i zadovoljnih potrošača. Ovdje u Podgorju nastavna baza je dobro opremljena, a u sklopu ovogodišnjeg financijskog plana dobit će sredstva iz Fondova EU s kojima će objekt biti nadograđen u eno-gastro nastavnu bazu, koja će poslužiti kao informacijski turistički centar, a i kao mjesto za nastavu. Objekt otvara novu perspektivu prema turistima i građanima puno otvorenije nego prije, jer je sada poduzeće - rekao je direktor Andrlić.

Kakva je bila prošlogodišnja berba, kakva su vina i koje su nove perspektive ovog objekta kratko je rekao doc. dr. sc. Josip Mesić, koji je kao vrhunski enolog do sada bio zadužen za kvalitetu vina a na novom Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predavat će Tehnologiju vina. - Godina je bila u vinogradarskom smislu izuzetno zanimljiva i komplicirana. Rezultat je bolji od očekivanog, vina su izvrsna, svježa i lagana. Zadnjih godina imali smo problema sa visokih šećerima što rezultira i visokim alkoholima. Ove godine smo imali dugotrajnu sušu, nešto manji urod, no oborine u vrijeme berbe su izbalansirale sadržaj šećera u grožđu i alkohola u vinu kasnije. Vincelovom tradicionalno označavamo početak rezidbe vinograda, a prema viđenome, rozge su dobre i očekuje se dobra vinogradarska godina.

Prvom orezivanju trsova i blagoslovu vinograda koji je obavio župnik Župe Vetovo vlč. Želimir Žuljević, nazočili su zamjenik županice Ferdinand Troha, požeški gradonačelnik Željko Glavić, dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja prof. dr. sc. Borislav Miličević, prorektor za strategiju razvoja i financije prof. dr. sc. Drago Šubarić, rektor Sveulišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac.

Nakon prvih rezova i zalijevanja starih trsova mladim vinom zasvirali su i tamburaši iz TS "Paori" a druženje se nastavilo uz domjenak kojega je pripremila kuhinja Studentskog doma Požega.

Galerija slika