Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 12 Prosinac 2022 11:22

U sklopu Erasmus+ projekta učenici Ekonomske škole boravili u Ankari i Kapadokiji

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Prvi sastanak DIGI-CUL Erasmus+ projekta održan je od 5. do 9. prosinca 2022. godineu Ankari u Turskoj, a domaćin  je bila srednja škola Cemil Meriç Anadolu Lisesi. Ekonomsku školu Požega predstavljali su učenici Jan Bartaky (2.h), Vanesa Kapraljević (1.k), Matea Majstorović (1.h) i Helena Džomba (1.h) te profesorice Magdalena Vojak i Jelena Kovačević. Mobilnosti su nazočili učenici i nastavnici iz Turske, Grčke, Latvije, Malte i Hrvatske, a radni su tjedan započeli predstavljanjem svojih zemalja, gradova i škola.

Također, svaka je zemlja predstavila svoj prijedlog projektnog logotipa, a nazočni učenici iz svake zemlje su glasovali za najbolji. Najviše glasova osvojio je logo učenice Lare Crnjac iz Ekonomske škole Požega te je tako postao službeni logo DIGI-CUL projekta. Tijekom tjedna sudionici su, u skladu s temom mobilnosti, predstavili svoje nacionalne sportove i igre, a domaćini su se iskazali toplom dobrodošlicom i gostoljubivošću te su predstavili neke od tradicionalnih turskih sportova poput streličarstva i jahanja.

20221209 173337

 

Hrvatski je tim predstavio pljočkanje, staru istarsku tradicijsku pastirsku igru, koja je 2016. godine uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Sudionici mobilnosti su razgledali Ankaru, glavni turski grad, koji broji više od 6 milijuna stanovnika, a učenici su sudjelovali u raznim zanimljivim i poučnim aktivnostima na Sveučilištu Ankara i u Muzeju anatolijskih civilizacija.

Učenici i nastavnici su posjetili drevni grad Beypazarı, koji je bio važna vojna baza i administrativni centar u doba Otomana, a danas je poznat po proizvodnji mrkve, mineralne vode i srebru. Grad je uvršten na UNESCO-v popis nematerijalne baštine zbog svojih drevnih tradicija te bogate povijesti i prirodnih resursa.

Jedan je cijeli dan bio rezerviran za izlet u legendarnu i nestvarnu Kapadokiju gdje su snažne erupcije vulkana formirale jedan od najizuzetnijih pejzaža na svijetu. Sudionici su obišli tvrđavu Uchisarte grad Goreme koji je cijeli smješten u stijenama, a nastao u vrijeme ranog kršćanstva. Posjetili smo i Zelve, muzej na otvorenom, mjesto u kojem se nekada nalazila jedna od najvećih zajednica u Kapadokiji. U ovom nevjerojatnom špiljskom gradu prošetali su drevnim prostorima za stanovanje, crkvama i vjerskim odajama, vinarijom i gradskim trgom.20221209 235012

Kako je sponsor škole domaćina jedan lokalni nogometni klub, a zadnji dan mobilnosti je bio dan pobjede hrvatskih Vatrenih u utakmici protiv Brazila na Svjetskom nogometnom prvenstvu, hrvatski su predstavnici dobili na poklon njihov dres sa svojim imenima.

Bio je ovo još jedan tjedan u kojemu su učenici imali priliku razvijati i unaprjeđivati svoje međukulturalne, komunikacijske i jezične kompetencije.

20221208 114459

Sljedeća mobilnost DIGI-CUL Erasmus+ projekta održat će se u ožujku, a domaćin će biti Ekonomska škola Požega - najavila je Jelena Kovačević, prof., projektna koordinatorica.

20221206 120037