Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 19 Rujan 2022 12:32

8. Etno susreti baštine i ljepote, nošnje, pjesme i plesa uz ukusne i prve ovogodišnje slavonske čvarke

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PRED NAMA SU 8. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE, ČVARKIJADA, OLIMPIJADA STARIH SPORTOVA I NAJVEĆI ŠOKAČKI VAŠAR -

VETOVO – U nedjelju 16. listopada najavljeni su 8. Etno susreti Požeštine koji se održavaju na već dokazanom prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu. Kako je prošle godine na susretima bilo preko 600 učesnika i više od tri tisuće posjetitelja, a nakon pauze zbog korone, za očekivati je ovogodišnje odlične susrete, uz još bolju posjećenost, posebno što organizator najavljuje nove goste i nove sadržaje. - Cilj ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja te ostale udruge i pojedince koji u svom radu njeguju stare običaje, stare i izvorne narodne nošnje, pjesmu i ples, pripremu starih autohtonih jela, sakupljanje starih autohtonih predmeta seoskog i gradskog domaćinstva. Vratit ćemo staru trpezu, stara jela i stare običaje na jedan dan u naše živote, organizirati susrete kulturno-umjetničkih društava i etno udruga koje njeguju izvorni folklor, pjesmu i ples, tradicionalnu narodnu nošnju, čuvanje tradicijskog običaja – kaže Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska koji organiziraju ovu sada već tradicionalnu etno i gastro manifestaciju, kao jednu u nizu na području Požeštine.

 U sklopu 8. Etno susreta Požeštine koji počinju od 11 sati organizirat će se i zanimljiva natjecanja  Izbor najstarijeg upotrebnog predmeta seoskog domaćinstva – Izbor tradicijskog uređenja stola – Izbor autohtonih jela – Izbor najljepše djevojke za udaju i njene dvije pratilje – Festival voćnih rakija, likera i pekmeza – Sportski susreti Olimpijada starih sportova sa 8 kategorija starih, već zaboravljenih sportova. – I ove godine organizirat ćemo ponovno jedan pravi Šokački sokak sa šokačkim sajmom na kojemu će biti ponuda brojnih autohtonih domaćih proizvoda, domaćih suvenira i proizvoda koji nastaju u rukama naših ljudi u Slavoniji i Baranji. Ove godine, jer su naši dosadašnji Etno susreti odjeknuli daleko imamo već prijavljen nastup i gostovanje KUD-ova s područja slavonskih županija i susjednih mjesta – dodaje organizator, najavljujući svakako dobru zabavu, te poziva sve građane da dođu, budu sudionici susreta ili samo posjetitelji, promatrači i degustatori dobrih, najboljih slavonskih čvaraka. Restoran Schon Blick za taj dan po vrlo popularnoj cijeni priprema pravi slavonski meni, za prste polizati, dođite i počastite se pravim delicijama. Kao i uvijek na ponudi su i riblji specijaliteti.

Već nekoliko godina traje dobra suradnja učenica kreatorica Obrtničke škole koje su održale modnu reviju svojih kreacija u kojima dominiraju etno kreacije za koje su nagrađene diljem lijepe naše s tjednikom Kronika na manifestacijama. Modele nose njihove kolegice, manekenke učenice, a sve uz vodstvo vrijednih profesorica Obrtničke škole. Ove godine ponovno će nas iznenaditi s novim modelima a očekuje nas prava modna revija u koju se uključuje još kreatorica koje to rade samo iz ljubavi i svog hobija.

Manifestaciju će upotpuniti i 8. „Čvarkijada“, natjecanje u pravljenju najboljih čvaraka, stare slavonske delicije, koja se sve više vraća na naše stolove. Neopravdano zapostavljeni čvarci ponovno dobivaju na važnosti, ali i na cijeni u trgovini, postaju sve cjenjenija slavonska delicija i izvan granica Slavonije. Nakon ocjenjivanja najboljih čvaraka od stručne komisije izabrat će se i najbolji čvarci po ocjeni svih sudionika Etno susreta, a nakon toga i besplatna degustacija čvaraka uz bačvu vina koju poklanjaju i ove godine vinari iz vetovačke Udruge Veteri Castra, za sve posjetitelje. Sve ekipe, a do sada ih se u pripremi čvaraka okušalo preko 200, dobit će 10 kg leđne slanine, a ostali pribor za pripremu čvaraka moraju ponijeti sa sobom.

Sudionici i natjecatelji mogu urediti stol u stilu jednog od odabranih narodnih običaja, stol za neke od blagdana, a na stol izložiti staro autohtono jelo s kojim će se natjecati, najstariji upotrebni predmet, prijaviti i pripremiti najljepšu djevojku za udaju i najbolju voćnu rakiju, domaći liker i pekmez stručnom povjerenstvu. Sudionici će se i natjecati u nekom od starih sportova, potezanje užeta, gađanje lukom i strijelom, trčanje u vreći, bacanje potkove, gađanje praćkom, bacanje kamena s ramena, potezanje mosora i gađanje kozlice.

Manifestacija će se održati uz pokroviteljstvo grada Kutjeva, ostalih općina i gradova i županije, uz pomoć generalnog sponzora Alles elektromaterijala te ostalih sponzora, tvrtki, obrta, vinara i dr., pa će svi najuspješniji natjecatelji biti nagrađeni vrijednim nagradama.

 - U svakom slučaju lijepo druženje uz pjesmu, ples i slavonske delicije očekuju sve sudionike i goste, a na kraju, kao i prošlih godina i milenijsko slavonsko kolo koje se protegne kroz cijeli Schon Blick. Prošle godine je bilo fenomenalno, bolje nego što smo i sami očekivali, odlično posjećeno, a posjetili su na i dvije velike udruge iz Osijeka koje su došle sa dva prepuna autobusa.  Posebno je bilo puno natjecatelja u sportskom dijelu starih sportova, više od svih očekivanja. Hvala svima koji su nam pomogli, posebno ponosnim pokroviteljima i sponzorima, koji nas niti ove godine nisu iznevjerili, nego sav naš trud ponovno nagradili svojom pomoći, bez koje sigurno to sve ne bi organizirali – dodaje organizator, Vladimir Protić, koji će sa svojim djelatnicima i suradnicima, članovima udruge i volonterima ponovno prirediti pravu manifestaciju. Prijave za sudjelovanje, za najljepši stol, najljepšu djevojku za udaju i natjecanje Čvarkijadu te Šokački sajam dostaviti u Tjednik Kronika požeško-slavonska Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na mob: 098/464-174.

Očekujemo vas na 8. Etno susretima Požeštine, 16. listopada, nedjelja, u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu. Dobro nam došli!