Ispiši ovu stranicu
Petak, 16 Rujan 2022 08:23

Franciškovo u Lipiku

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Jesen u Zlatnoj Slavoniji poseban je doživljaj. Prepun boja, okusa i mirisa plodne ravnice. Jedinstveno je to osjetilno putovanje na koje će vas povesti Franciškovo u Lipiku, manifestacija u čast Grada i njegovog sveca zaštitnika prepuna zanimljivih sadržaja, poput posebno atraktivnih Ajvar festa i Fišijade. Jedinstvene su to gastro-turističke priče s tradicijom u kojima, uz iskušavanje vlastitih kulinarskih vještina, možete osjetiti čari natjecanja i, u dobrom društvu domaćina, uživati uz trpezu punu slavonskih delicija.

AF 2015 obrađena

6. izdanje Ajvarfesta, kulinarskog natjecanja u čast jednom od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje čije je porijeklo stručnjacima i danas nepoznanica, očekuje vas 24. rujna u gradskom parku u Lipiku. Cjelodnevnu pripremu ovog iznimno ukusnog namaza, priloga ali i jela od paprike, paradajza i patlidžana, pratit će i Jesenski sajam na kojem će svoje proizvode predstaviti brojni lokalni OPG-i, obrtnici i proizvođači koji se bave uzgojem i preradom voća i povrća. Po prvi puta ove godine, kulinarsko natjecanje obogatit će i Slavonski doručak od čak 1500 jaja, koji će, uz značajnu količinu pripremljenog ajvara, zasigurno biti atrakcija za goste iz svih dijelova Slavonije, baš kao i posjet lipičkoj tvornici mineralne vode "Studenac" koja za sve posjetitelje organizira Dan otvorenih vrata. Uz cjelodnevni nastup tamburaškog ansambla "Safir", mažoretkinja, lunapark, prateću humanitarnu akciju i bogatu ugostiteljsku ponudu, Festival ajvara u Lipiku događaj je za sva osjetila koji ne smijete propustiti.

304773129 5595386113862263 1178217986260022570 n

Baš kao ni Fišijadu, za čije ovogodišnje, 16. izdanje, oslobodite subotu, 01. listopada. Događaj koji već godinama ne propuštaju ljubitelji slavonskih ribljih delicija okupi 40-ak fiš majstora, spremnih strogom, ali pravednom ocjenjivačkom sudu, predstaviti najbolji recept za ovu krepku i ukusnu riblju juhu. Kulinarsko natjecanje pratit će i bogat program sastavljen od nastupa Ledina banda, mažoretkinja, lunaparka, lova šarana u mutnom, a zahvaljujući značajnoj količini pripremljenog "gradskog fiša" od čak 100 litara, kao i bogatoj ponudi pečenih šarana, nitko kući neće otići gladan. Za potpuni doživljaj Slavonije i njenih potencijala, tu su i mogućnost vožnje kočijom Državne ergele Lipik i turističkim vlakićem kao i posjet geotermalnom bazenu u Toplicama, dok oni skloniji avanturama i adrenalinu mogu iskušati i biciklističke staze. Dan ispunjen događanjima završit će cjelovečernjim koncertom grupe Pavel, stoga, 01. listopada budite dio Fišijade u Lipiku i na najbolji način doživite jesen u Slavoniji.

Franciškovo u Lipiku, jedinstvena svečanost povodom Dana Grada tijekom sadržajnih 30-ak dana ponudit će i niz drugih sadržaja za male i velike, pripadnike nacionalnih manjina, sportaše i rekreativce, potvrđujući, uz dobro poznato slavonsko domaćinstvo, bogatstvo u različitosti, otvorenost i toleranciju.

Doživi Zlatnu Slavoniju https://www.visitslavonia.hr/

zlatna slavonija slogani TZ 03 5

 

 

 

 

 

 

 

Autor: TZPSŽ

Galerija slika