Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 11 Rujan 2022 09:07

Iz HŽ-a kažu da je sustav upozoravao iskusnog strojovođu?! Mrtva usta ne pričaju…

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Zapanjuje brzina plasiranja informacije iz navodnog anonimnog HŽ-ovog izvora, kojom se, dok istraga nije ni počela (!), sva krivica za tragičnu željezničku nesreću kod Novske želi prebaciti na poginulog strojovođu te plasirati informacija kako su svi sigurnosni sustavi i postupci HŽ-a bili ispravni

Autor: prometni stručnjak Željko Marušić

Svi potencijalno odgovorni u sustavu HŽ-a sada imaju pravo šutjeti, a mediji bi trebali prenositi samo vjerodostojne informacije, odnosno one iza kojih stoji konkretno ime i prezime, koje snosi odgovornost za izrečeno.

Niti jedna prometna nesreća, pa ni željeznička, ne nastaje zbog samo jednog razloga, poput sinoćnje kod Novske, kad je u naletu jurećeg putničkog vlaka na teretni, zaustavljen zbog kvara, troje osoba poginulo, a 12 je ozlijeđeno (mogla je biti i puno tragičnija). Uvijek je u pitanju lanac uzroka (događaja). Okidač za nesreću bio je kvar teretnog vlaka, što ukazuje na probleme s održavanjem i kontrolom. A primarni je uzrok što strojovođa, na crvenom signalu, nije zaustavio putnički vlak, za što je, zbog njegovog radnog iskustva, najizgledniji utjecaj umora, odnosno kratkotrajnog sna.

Željeznički je sustav tako projektiran da ima višestruku sigurnosnu redundanciju za sprječavanje nesreća, koja bi, osim proceduralnih postupaka, trebala uključivati i mogućnost izravne radijske ili telefonske komunikacije između prometnika i strojovođe. Sada se, prije dovršetka službene istrage, želi prikazati kako strojovođa nije zaspao, nego je svjesno (!), dakle budan, ignorirao i višestruko kršio sigurnosnu proceduru. Za to, a riječ je o iskusnom strojovođi, trebao je biti u situaciji gubitka sposobnosti rasuđivanja, dakle privremene radne nesposobnosti, što može biti iz medicinskih i/ili kemijskih razloga.

Osim što je nedopustivo i nestručno te krajnje nekorektno prema poginulom strojovođi, koji se ne može raniti od službeno nepotvrđenih optužbi, to je prejudiciranje njegove krivnje i amnestiranje mogućih odgovornih za sustavne greške u HŽ-u. Usto je školski primjer sukoba interesa.

Svi oni sada imaju pravo šutjeti…