Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 31 Kolovoz 2022 11:43

Mladi poručuju: osjećaji su tu da bi ih mogli izraziti, a ne skrivati ih!

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Mliječna staza za mentalno zdravlje djece i mladih održavat će se od 9. do 18. rujna, a za utrku se već prijavilo više od  5.000 sudionika iz cijele Hrvatske

 – Do početka UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza koja se ove godine održava za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama ostalo je još manje od deset dana! Prijavljenim sudionicima, kojih je trenutno više od 5.000, ove su se godine pridružili i mladi iz cijele Hrvatske koji otvoreno dijele svoja iskustva kako bi potakli otvoreni razgovor o mentalnom zdravlju i ukazali na važnost prekidanja tišine te razbijanja stigme i diskriminacije.

U Hrvatskoj 44 tisuće adolescenata u dobi 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem. Unatoč rastućoj svijesti o važnosti brige za mentalno zdravlje, izloženi su stigmatizaciji, izolaciji i diskriminaciji te nedostatku pristupa adekvatnoj zaštiti, skrbi i podršci.

5000 2Ove se godine Mliječna staza održava po šesti put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2021. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. Uz podršku više od 20 tisuća sudionika, u prvih pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno je 4,5 milijuna kuna. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji. 

UNICEF će ovogodišnjom Mliječnom stazom podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika te će direktnu korist imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Mliječna staza središnje je događanje UNICEF-ove kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja  stigme oko mentalnog zdravlja koja često sprečava mlade da potraže pomoć.

Podržite i vi mentalno zdravlje djece i mladih sudjelovanjem u utrci i prijavite se na mlijecnastaza.hr.

U suradnji s Vladom Republike Hrvatske i partnerima, UNICEF od 2020. godine provodi programe za jačanje socio-emocionalnih vještina djece i mladih s ciljem razvijanja otpornosti učenika i prevencije problema mentalnog zdravlja kao što su UPSHIFT i Škole podrške te platforma PUKOTINE - program koji daje odgovore na kompleksne probleme i potrebe adolescenata i mladih s ciljem njihove bolje informiranosti o pitanjima mentalnog zdravlja i destigmatizacije problema s mentalnim zdravljem.