Ispiši ovu stranicu
Petak, 29 Srpanj 2022 10:00

Još samo pet tjedana skupljaju se potpisi za Europu bez pokusa na životinjama zbog kozmetike

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

I dalje se ispituju sastojci koji su već proglašeni sigurnima; potrebno još 60 000 potpisa za zabranu -

1. rujna prošle godine započelo je prikupljanje potpisa za građansku inicijativu „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama”, koju su pokrenule vodeće organizacije za prava životinja iz Europe. Još je ostalo samo pet tjedana da se skupe svi potrebni potpisi, odnosno njih milijun.

Hrvatska je jedna od prvih država u kojoj je prijeđen prag od potrebnih 8460 glasova, a koliko je građanima Hrvatske stalo do životinja, govori i činjenica da se njih gotovo 11 000 jasno izjasnilo za zabranu. No na području cijele Europske unije treba u pet tjedana skupiti još više od 60 000 potpisa, zbog čega su brojne organizacije za zaštitu životinja i građani počeli još intenzivnije dijeliti link na inicijativu te su se zajedno uključile u veliko odbrojavanje.

Naime, nakon skupljenih milijun potpisa Europska komisija morat će predložiti novi propis kojim će osigurati zabranu pokusa. Zabrana testiranja kozmetike na životinjama i prodaja takve kozmetike stupila je na snagu još 2013. godine u Europskoj uniji, no potkopava ju Uredba REACH kojom se uređuju registracija, evaluacija i autorizacija kemikalija. Zbog te Uredbe sastojci koji se koriste u kozmetičkim proizvodima ispituju se na životinjama, pa čak i oni koji su već godinama proglašeni sigurnima.

„U laboratorijima diljem Europe više od 10 milijuna životinja svake godine izgubi život na izrazito nemilosrdan način radi nepotrebnih testiranja kozmetičkih preparata. Psima, zečevima, mačkama i drugim životinjama izlijeva se kiselina u oči radi testiranja nove šminke ili im se kozmetički sastojci stavljaju na živu ranu. Neke od njih tjeraju na udisanje toksičnih kemijskih spojeva. Postoje mnoge pouzdanije metode testiranja bez korištenja životinja”, izjavili su iz udruge Prijatelji životinja, koja prikuplja potpise u Hrvatskoj još od prošle godine.

„Pomognite nam spriječiti smrt i doživotnu agoniju milijuna životinja tako što ćete potpisati inicijativu na eci.ec.europa.eu/019/public i pozvati svoje najbliže da učine isto. Prilikom kupovine kozmetike i sredstava za čišćenje obratite pozornost na to testiraju li proizvođači na životinjama i je li kozmetika veganska”, poručuju Prijatelji životinja.