Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 04 Srpanj 2022 09:59

Europski parlament o ulasku Hrvatske u europodručje, zapadnom Balkanu i siromaštvu žena

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Od danas 4. do 7. srpnja održat će se plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu na kojem će sudjelovati i zastupnica Sunčana Glavak koja donosi kratki pregled o čemu će se raspravljati:

Parlament spreman dati zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u europodručje

Sutra će se raspravljati, a u utorak glasovati, o pristupanju Hrvatske europodručju od 1. siječnja 2023. U izvješću se navodi da “Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura što je rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog naroda”. Da bi se država pridružila europodručju, Europski parlament mora dati svoje mišljenje o preporuci Komisije koje se zatim prosljeđuje državama članicama na donošenje konačne odluke. Hrvatska će postati 20. članica europodručja.

Razvoj događaja na zapadnom Balkanu

Zastupnici će u utorak poslijepodne ocijeniti političku situaciju u tri zemlje pristupnice: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji. Šefovi država i vlada Europske unije i zapadnog Balkana sastali su se 23. lipnja, uoči posljednjeg sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, kako bi razgovarali o napretku integracije u EU i izazovima koji proizlaze iz rata u Ukrajini. O izvješćima će se glasovati u srijedu.

Unaprjeđenje položaja žena u Europi

Zastupnici će sutra pozvati Komisiju da razvije ambicioznu europsku strategiju za borbu protiv siromaštva do 2030., s konkretnim ciljevima i fokusom na okončanje siromaštva žena. Žene se suočavaju s nejednakostima na tržištu rada, u pristupu kvalitetnoj skrbi za djecu i prekarnim radom. Prema Eurostatu, trenutno 64,6 milijuna žena i 57,6 milijuna muškaraca živi u siromaštvu u državama članicama EU-a, što je pogoršano pandemijom COVID-19.

Europski strukturni i investicijski fondovi trebali bi se koristiti za ulaganje u brigu o djeci, skrb za starije osobe i ostale kojima je skrb potrebna. U izvješću o zajedničkom europskom djelovanju u području skrbi, o kojem će se raspravljati i glasovati u utorak, zastupnici pozivaju Komisiju i države članice da učinkovitije financiraju sve vrste usluga skrbi. Između 40 i 50 milijuna ljudi redovito pruža neformalnu skrb, od kojih su većina žene.

Digitalne usluge i mentalno zdravlje u digitalnom svijetu rada

Sutra će se raspravljati o novom Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) i Zakonu o digitalnim tržištima (DMA). Velike tehnološke tvrtke morat će biti transparentnije u svom poslovanju i djelovati kako bi spriječile širenje dezinformacija. Zastupnici će u utorak pozvati Komisiju da predloži direktivu o minimalnim standardima i uvjetima za zaštitu mentalnog zdravlja radnika u digitalnom okruženju. Parlament je već u siječnju 2021. zatražio nova pravila EU-a kako bi se osiguralo da radnici dobiju “pravo na isključenje” s posla bez suočavanja s negativnim posljedicama.

Preko EU fondova pomoći građanima da se nose s rastućim troškovima života

U Europskom parlamentu u utorak će se održati rasprava s Komisijom i Vijećem o tome kako najbolje upotrijebiti fondove EU-a u pomoći građanima da se nose s rastućim troškovima života. Rasprava dolazi usred snažne inflacije, rastućih kamatnih stopa i cijena energije, potaknutih oporavkom nakon pandemije COVID-19 i ruskom invazijom na Ukrajinu. Zastupnici će u srijedu razgovarati i o načinima poboljšanja izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine kako bi se spriječila globalna prehrambena kriza.

Energetske teme

Zastupnici će u četvrtak raspravljati i glasovati o novim zrakoplovnim pravilima ReFuelEU. Kako bi pomoglo EU-u da postigne svoj klimatski neutralan cilj do 2050. godine, zrakoplovstvo bi se trebalo postupno prebaciti na održivo gorivo. U utorak će se raspravljati, a u srijedu glasovati o planu Komisije za uključivanje određenih nuklearnih i plinskih aktivnosti na popis okolišno održivih djelatnosti. Budući da cijene energije rastu, zastupnici će u srijedu raspravljati o ideji oporezivanja neočekivane dobiti koju trenutno ostvaruju energetske tvrtke.

Sastanak Europskog vijeća, Češka preuzela predsjedanje Vijećem EU-a, obraćanje grčkog premijera

U srijedu će se raspravljati o ishodima sastanka Europskoga vijeća na kojem je Ukrajini i Moldovi dodijeljen status kandidata za članstvo u EU-u. Češki premijer Petr Fiala u srijedu će zastupnicima predstaviti program predsjedanja Vijećem Europske unije, čiji je moto “Europa kao zadatak: preispitati, obnoviti, osnažiti”. U okviru rasprava “Ovo je Europa”, zastupnicima će se u utorak u Europskom parlamentu pridružiti grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.