Ispiši ovu stranicu
Utorak, 28 Svibanj 2013 20:50

Odmor od fakulteta uz klapsko pjevanje

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

STUDENTSKI VOKALNI ANSAMBL POŽEŽANA VJEŽBA NA ZAGREBAČKOJ ADRESI  -

 

 

ZAGREB - Da se 'dobar glas' Požežana čuje što jače i u metropoli, pobrinuo se mladi požeški tenor i zagrebački student Kristijan Kostić. Predah od učenja i svakodnevnih obaveza na Šumarskom fakultetu, zajedno s još šestoricom požeških studenata s privremenom zagrebačkom adresom, potražio je u muškom vokalnom ansamblu. Tako već gotovo dva mjeseca uvježbavaju zahtijevan klapski repertoar, ujedno njegujući upravo ovu tradicijsku, no sve popularniju glazbenu formu. I dok Kristijan ima višegodišnje iskustvo klapskog i zbornog pjevanja u već etabliranim ansamblima, mladi tenori - Marko Mitrić i Viktor Berger, baritoni - Hrvoje Pandžić i Mario Pilon, basovi - Karlo Šunjo i Josip Ralašić, imaju ga u sasvim različitim tipovima glazbe. Iako nemaju jednaku, formalnu glazbenu naobrazbu, posao kojega su se zdušno prihvatili, ide im čini se, odlično. Njeguju prvenstveno klapsko pjevanje, ali jednako dobro zvuče i u rock standardima.

 

IMAG027- Naglasio bih da skladbe koje izvodimo nisu samo tradicionalne klapske pjesme pa se tako na našem repertoaru nalaze i moderne skladbe klapskog prizvuka - objašnjava Kristijan. ''Materin plač'',''Ako si pošla spat'' i ''Dobro jutro'' samo su neke od ideja kojima planiraju oduševiti radoznalu publiku. - Ne zanemarujemo ni izvođenje stranih rock hitova poput ''Behind blue eyes'' i ''Lonely day''- dodaje Hrvoje.

 

Ne daju se obeshrabriti ovi glazbeni entuzijasti ni činjenicom da se 'upjevavati' i vježbati mogu za sada – samo u podstanarskim sobama. Daleko je to od idealnog, ali ovako ambiciozni, ne priznaju prepreke koje bi cijeli projekt mogle usporiti. 'Sve se može kad se hoće' tvrde i uz to marljivo rade, koristeći svaki slobodan trenutak za zajedničke probe. Svaka bi im pomoć i stručno ohrabrenje dobrodošlo pa se 'čeliče' spontanim uličnim pjevanjem, a publike nikad ne manjka.

Ako uživati u njihovu repertoaru znaju slučajni prolaznici na trgovima, gosti u kafićima, ne sumnjaju ni u publiku standardnih, zborskom pjevanju primjerenijih prostora. U svojemu gradu, Požegi, žele vratiti i nekadašnje, pomalo zaboravljene tradicije. Poput onih u adventsko vrijeme, kada su ulični koncerti omiljeni dio blagdanskih ozračja. Prije toga, dopuste li im ispitni rokovi i studentske obveze, već ovo ljeto možda predstave svojim sugrađanima nešto od spomenutog repertoara. I to onog u 'klapskim bojama' kojega podjednako voli publika i mora i kontinenta.   ( Filip Kordovan )