Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 29 Svibanj 2022 09:24

11. Najduži stol u Velikoj odlično popunjen specijalitetima i posjećen unatoč kiši

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

VELIKA - Nije ni kiša koja je počela padati poslijepodne mogla omesti da se održi 11. Najduži stol u Velikoj. Tako su snalažljivi organizatori sve one koji su pripremali hranu na Najdužem stolu, kuhali, roštiljali, pekli na ražnju, pekli na rašljama smjestili oko velikog šatora pod tende i manje šatore, a sve one koji su imali gotovu hranu, slana i slatka jela smjestili uz desetke stolova po cijelom šatoru. Sve je bilo spremno sa velikim količinama hrane, pića i slastica, a naravno da nisu iznevjerili ni posjetitelji koji su također došli u velikom broju. Kako nije bilo Najdužeg stola dvije godine zbog korone, ovo je odličan povratak. Svakako bi bio još i bolji da su po zamisli organizatora mogli staviti vani stolove u dužinu, no i ovo je sve ispalo odlično.

Na početku je sve pozdravio direktor Turističke zajednice "Zlatni Papuk" Tomislav Galić i zaželio svima odličan provod. Za ulazak u šator i pristup najdužem stolu bilo je potrebno kupiti narukvicu za 30 kuna, uzeti ekološki drveni pribor za jelo i kartonske tanjure, također ekološke i obilaziti stolove. Na stolovima zaista ne možeš nabrojiti čega nije bilo, tako da su svi mogli doći na svoje, ovisno što najviše vole. Bilo je čak i morskih specijaliteta, lignji, dagnji, rižota s morskim plodovima i riječne ribe za one koji to vole, ali i slavonske sarme, graha, čobanca, roštilja, piletine na ražnju, nebrojeno svih suhomesnatih delicija, a poseban specijalitet za najveći broj posjetitelja bio je vol na ražnju u umaku s čitavim krumpirima. Za prste polizati. Naravno da je veliki broj stolova bio prepun svakojakih kolača i slastica, a bilo je i moguće nabaviti autohtonih proizvoda veličkih OPG-ovaca.

Sve je to začinio i naš odličan voditelj Boris Benčić koji je uz dosjetke i šale porazgovarao tijekom večeri sa izlagačima ali i posjetiteljima, koji su zaista svi bili jednoglasni u ocjeni i pohvalama za "Najduži stol" koji su ,morali čekati dvije godine.

Nakon što su se stolovi ispraznili, gotovo sve pojelo, šator se brzo pretvorio u koncertni i ugostiteljski šator, jer su od 21 sat na velikoj pozornici nastupili, vrsni tamburaški sastav "Slavonske lole". Odlično su to Lole nastavile sa zagrijavanjem i paljenjem atmosfere sa dobro poznatim slavonskim tamburaškim uspješnicama, tako da su dobro radili i šankovi za žedne posjetitelje, što od odlične hrane, što od pjevanja i plesa uz tambure.

Galerija slika