Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 18 Svibanj 2022 09:30

Najavljena trodnevna manifestacija "Čuvajmo običaje zavičaja" - koncerti, najduži stol i smotra folklora

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

VELIKA - Nakon dvogodišnje pauze zbog korona virusa najavljena je velička, nadaleko poznata manifestacija "Čuvajmo običaje zavičaja" koja se vraća sa nizom priredbi kroz tri dana. Manifestaciju i njene priredbe najavili su tajnica TZ Zlatni Papuk Kristina Rupert, načelnik općine Velika Robert Hofman, direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić i predsjednik veličkih folkloraša Bernard Grujić. Ovogodišnji će se održati od petka 27. svibnja do nedjelje 29. svibnja i donosi niz priredbi i koncerata.

Sve počinje sa odličnim koncertima već u petak 27. svibnja od 21 sat kada u šatoru na igralištu pored osnovne škole nastupaju Vanna i grupa Vigor.

U subotu od 16 do 17 sati najavljen je Prvi međunarodni "Fićo skup" koji se organizira s Oldtimer klubom, a predstoji vožnja od Požege, preko Kutjeva s ciljem u Velikoj i smotra vozila u Velikoj. Ods 19 sati započinje najveća i najpoznatija velička manifestacija 11. "Najduži stol" za koji su najavljene i novine a na kojemu će razne specijalitete pripremiti i predstaviti, te ponuditi na degustaciju stanovnici, ugostitelji i proizvođači ovog kraja te gosti iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja ali sa autohtonim štihom kraja koji predstavljaju i iz kojeg dolaze.

Kako se na "Najdužem stolu" njeguje i ekologija svi posjetitelji će na ulazu uz kupnju ulaznice od 30 kuna dobiti narukvicu i papirnatu posudu i čašu za degustaciju jela i pića. Očekuju se izlagači na stolu iz cijele Požeštine, kontinentalne Hrvatske, Primorja i Istre, ali i iz Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunjske.

Još uvijek se možete prijaviti kao izlagač na Najdužem stolu - a prijavnicu možete pronaći na stranicama TZ Zlatni Papuk.

Nakon najdužeg stola očekuje nas koncert TS Slavonske lole od 21 sat u velikom šatoru.

Za nedjelju je planirana tradicionalna 30. Smotra folklora Čuvajmo običaje zavičaja, sa kojom je sve krenulo prije tri desetljeća, a unazad desetak i više godina ona se proširila na trodnevnu manifestaciju s nizom priredbi. Ove godine nakon dvogodišnje stanke organizatori su uspjeli prikupiti 14 izvođača koji će svi sudjelovati u svečanoj povorci od Vatrogasnog doma do šatora na igralištu gdje će prikazati svoj folklor, baštinu, pjesmu i ples. Povorku predvode članovi konjogojskih udruga s konjima i zapregama, zatim Veličke mažoretkinje, djeca Dječjeg vrtića Velika u narodnim nošnjama, domaćini iz KUD Ivan Goran Kovačić Velika, HKUD Slavonija Jakšić, KUD Čačinci, KUD Šijaci Biškupci, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta iz Mađarske, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta Srbija, HKUD Dubrave Aladinići Bosna i Hercegovina, KUD Klokotič Rumunjska, Radničko kulturno umjetničko društvo Rudar iz Raše, Kulturno umjetnička udruga Seljačka Sloga Nedelišće, Matica umirovljenika Velika pjevačka skupina Ledena berba, a još se dogovara s nekim folklornim društvima.plakat Smotra 2022 final