Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 27 Ožujak 2022 10:43

Najbolju kulenovu seku pripremio OPG Milaković a Ljepotica kulenove seke je Lana Soldo

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

POBJEDNICI 7. MEĐUNARODNOG FESTIVALA KULENOVE SEKE 2022. SU SVI PROIZVOĐAČI KOJI SU DONIJELI SVOJ UZORAK NA NATJECANJE -

 - Malo popuštanje epidemioloških mjera omogućilo je održavanje vrhunske manifestacije, najvećeg Festivala kulenove seke u Hrvatskoj, Međunarodnog s uzorcima iz 4 države, ali i odličnu zabavu, druženje, pjesmu i ples uz tambure i vino. Nakon pauze od jedne godine uzrokovane pandemijom, ove godine Festival kulenove seke održan je u punom sjaju, bio i ostao međunarodni, a već od slijedeće godine dosezat će rekorde iz prijašnjih godina - poručio je na kraju organizator, Vladimir Protić iz Požeških čuvara baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska, te ujedno zahvalio svima što su došli u tako velikom broju s obzirom na situaciju, te se nada da će iduće godine ići sve po protokolu bez problema.

Na Festivalu kulenove seke tradicionalno svoje učešće uvijek uzme desetak KUD-ova, društava u zaštiti baštine i Udruga civilnog društva, pa je tu uvijek interesantno natjecanje tko će najbolje urediti svoj stol u nekom od običaja baštine i tradicije njihovog kraja. Ove godine imali smo Češki, Slovački, Ramski, Šokački, Paurski, Podpapučki, bogati starim slavonskim jelima i delicijama, ali i nekoliko građanski uređenih stolova. Prosudbena komisija ocjenjivala je najljepše uređen stol, a najljepši stol imao je KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike zajedno s Udrugom Veličanka, drugi najljepši stol imao je KUD Požeška dolina iz Požege, a treći su bili Matica slovačka “Kukučin Kuntarić” Jakšić. Svi su nagrađeni bogatim nagradama sponzora ove manifestacije. IMG 6445

Kao i svake godine birala se Ljepotica festivala kulenove seke, koja će slijedeće godine biti lice svim promidžbenim materijala festivala, lice koje će vam se uz kulenove seke smiješiti s jumbo plakata uz prometnice. Ljepotica 7. Festivala kulenoive seke je Lana Soldo iz KUD "Orljava" Pleternica, prva pratilja je Leona Matišić iz KUD-a Ivan Goran Kovačić Velika, a druga pratilja je Anita Rotar iz KUD "Orljava" Pleternica..

 - Da, zapravo kao da počinjemo iz početka, ali ipak smo napredovali, na 7. Festivalu kulenove seke prispjelo nam je 72 uzorka iz svih 5 slavonskih županija, iz Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske, te iz Vojvodine, Mađarske i BiH. Po riječima komisije ove godine bilo je teško, zbog čestih promjena vremena, provesti dobru fermentaciju i sušenje, ali bilo je i izvrsnih uzoraka, koji su zaslužili veliki broj bodova za kvalitetu a tako i zlatne medalje, velike zlatne medalje te plakete za vice šampiona i šampiona 7. Festivala kulenove seke - najavio je organizator Vladimir Protić i finale manifestacije te dodjelu nagrada.

Šampionsku Kulenovu seku s najviše osvojenih bodova proizveo je OPG MIlaković iz Velike, a plaketu, novčanu nagradu od 1.000 kn i brojne nagrade sponzora primio je najmlađi član OPG-a 20-godišnji Lovro Milaković koji kulenove seke proizvodi s ocem. Ovo im je bio i prvi izlazak na jedno veliko takmičenje, pa je njegova radost bila još veća a tako i članova OPG-a. 

Vice šampion Festivala kulenove seke je natjecatelj Nikola Barišić iz Valpova sa samo bodom manje od pobjednika. Kulenove seke i kulene Nikole Barišića već poznamo jer uvijek osvaja visoke zlatne nagrade a bio je i šampion u Velikoj i Požegi. Velika zlata osvojili su uzorci kulenove seke mlade Gabrijele Ciganović iz Alilovaca koja proizvodi seke s ocem Domagojem, ali kaže da se sama brine za sušenje, loži vatru i budno pazi na kulenove seke. Veliko zlato osvojio je i uzorak Vjekoslava Krpana iz Požege, koji je također prije tri godine bio šampion ovog natjecanja. Veliko zlato osvojio je i uzorak Željka Karaule iz Roždanika kraj Novske, koji je poznati proizvođač i česti natjecatelj na kobasijadama i kulenijadama, a Veliko zlato osvojio je i Ivica Adžaga iz Trnovca, sa samo malim zaostatkom u bodovima za pobjedničkim kulenovim sekama.

Sve kulenove seke su bile narezane i servirane u dvoranu za degustaciju, a svi poosjetitelji su mogli dati glas za onaj uzorak koji im se najviše sviđa. Po ocjeni posjetitelja najviše bodova za kulenovu seku dobio je broj 23, a nagrada je otišla Ivici Matijeviću iz Vidovaca i Planinarskom društvu Mališćak. Ivica Matijević je dobio visoke ocjene i Zlatnu plaketu i od strane stručnog povjerenstva, koje je ove godine ocjenjivalo u sastavu, Mato Matijević, dipl. veterinar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo županije, Matej Bošnjaković, prof. predmeta prerade mesa na Poljoprivrednoj školi Požega, Zvonko Ciganović, dvostruki Šampion Festivala kulenove seke i zlatni kulenar, Vjenceslav Hruška, jedan od prvih registriranih kulenara u Požeštini, osnivač požeške Kulenijade i osvajač jako puno priznanja te Alen Protić iz Udruge Požeški čuvari baštine.

7. Međunarodni Festival kulevo seke 2022. održan je uz pomoć pokrovitelja i sponzora: Portfolio Požega, Alles Elektrocentar Požega, Općina Velika, Grad Požega, Grad Kutjevo, Općina Brestovac, Općina Kaptol, TZ Zlatni Papuk, Plamen Požega, Zvečevo Požega, Restoran i prenoćište Schon Blick Vetovo, Veleučilište u Požegi, Castrum Gin Kaptol, Obrt Petlja, Agencija za marketing Kruna Požega, Osječka pivovara, Vinarija Soldo Vetovo, Vinarija Ivo Enjingi Hrnjevac uz organizaciju Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska iz Požege te suorganizaciju KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike.

Za dobru atmosferu svakako je zaslužan odličan voditelj Boris Benčić koji je uvijek bio spreman začiniti atmosferu svojim dosjetkama, te odlični tamburaši TS De Gotho iz Grabarja, pojačani vrsnim harmonikašem Darkom Rodićem i gostujućim pjevačem, veličkim tamburašem Lukom Zvekićem, koji se školuje u Zagrebu, ali uvijek rado vraća na fešte u Velikoj. Manifestacija je održana uz pridržavanje epidemioloških mjera uz covid potvrde.

Galerija slika