Petak, 11 Lipanj 2021 14:11

Castrum – novi slavonski craft gin koji je snažno povezan s lokalitetom

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

Sredinom svibnja, hrvatska craft scena postala je bogatija za još jedan gin. Mala destilerija 'Craft spirits' iz Kaptola svojim ginom, naziva Castrum, želi prikazati tradiciju, ali na moderan način. Destilirajući pšenicu, prirodnu izvorsku vodu s Papuka te začine kao što su borovica, hibiskus, ružmarin, menta, cimet, papar, ali i one koje se vežu za Slavoniju – bazgu, dud i vinovu lozu, žele svima približiti okuse Slavonije.

idz2270Nisu samo okusi ono što ovaj gin veže za Slavoniju. Mladi vlasnici Iva i Mihovil htjeli su cijelu vizualnu priču povezati s rodnim krajem, pa tako cijela boca ima priču. Oblik etikete predstavlja tlocrtni oblik utvrde koja se nalazi u Kaptolu, gledajući ju iz zraka, a oblik takve srednjovjekovne utvrde naziva se upravo castrum. Zlatno-brončani element na etiketi je faler, ukras s konjskih uzda kojeg je jahao jedan od halštatskih ratnika, a koji je iskopan na arheološkom lokalitetu Kaptol – Gradci i Kaptol – Čemernica. Budući da je ta ratnička aristokracija živjela iznad Kaptola u starijem željeznom dobu, boja samih falera na boci, koja se na suncu presijava, neodoljivo podsjeća na željezo.

Iva i Mihovil dugo su radili na realizaciji ove ideje, a posebno su ponosni jer je do samog otvaranja tvrtke, destiliranja i na kraju – prodaje, došlo upravo u jeku pandemije koronavirusa. Unatoč sigurnim poslovima u Zagrebu u području digitalnog marketinga i prava, odlučili su pogled s 14. kata jednog zagrebačkog nebodera zamijeniti pogledom na Papuk.

Iako je zasad u ponudi samo London Dry gin, ovi mladi poduzetnici najavljuju kako će kroz koji mjesec svjetlo dana ugledati i barrel aged, koji još uvijek leži u drvenoj bačvi. Castrum gin dolazi u tri litraže (0.2L, 0.5L 0.7L), a moguće ga je naručiti putem njihove web stranice ili putem Facebooka i Instagrama.

Fotografije: Dzambo film