Ispiši ovu stranicu
Utorak, 08 Lipanj 2021 12:45

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

Popis epidemioloških mjera kojih se putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica navedenih zemalja. Stranica se ažurira redovito.

Austrija
Od 19. svibnja 2021. osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19, mogu ući u Austriju bez obvezujuće karantene. Potvrde o cijepljenju ili izliječenoj bolesti moraju biti na njemačkom ili engleskom jeziku. Kod osoba koje su cijepljene, od prve doze cjepiva ili jednokratnog cjepiva mora proći najmanje 22 dana, do najviše 3 mjeseca, a nakon druge doze maksimalno 9 mjeseci. Ako se prva doza primila 21. dan nakon preboljenja, moguće je odmah putovati nakon prve doze. Kod oporavljenih je potreban dokaz da infekcija preboljela u posljednjih 6 mjeseci ili nalaz antitijela ne stariji od 3 mjeseca. Za ostale putnike vrijedi obveza karantene, koja se može prekinuti negativnim testom 5. dan nakon ulaska u Austriju, a za ulazak Austriju potreban je i PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski brzi test (ne stariji od 48 sati). Ukoliko se prilikom ulaska ne može predočiti test, potrebno se testirati u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ni u ovom slučaju ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom peti dan od dana ulaska (dan ulaska vrijedi kao nulti dan). I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju ili, ukoliko registracija elektronskim putem nije moguća, putem obrasca koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju. Sve iznimke i dodatne informacije su na poveznici.

Bosna i Hercegovina
Više informacija potražite na sljedećim poveznicama. Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), Republike Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja. BiH granice su otvorene za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.
(FBiH)
https://covid19.fmoh.gov.ba/
https://www.zzjzfbih.ba/
(Republika Srpska)
https://www.phi.rs.ba/
https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/MZSZ/Pages/default.aspx

Crna Gora
Trenutno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore. Iako su 1. lipnja 2020. godine ukinute mjere karantene i samoizolacije uvedene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa COVID-19, te je dozvoljen slobodan ulazak hrvatskih državljana u Crnu Goru, zbog velikog broja novooboljelih od virusa COVID-19 u Crnoj Gori, preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna. Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijelom teritoriji CG, uključujući i djecu stariju od 5 godina. Više informacija pročitajte na poveznici


Francuska
Svi državljani Republike Hrvatske, kao i ostalih zemalja tzv. „zelene zone“, a  koji su primili jedno od cjepiva protiv virusa COVID-19 koje je odobrila Europska agencija za lijekove– Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson - od 9. lipnja mogu bez ograničenja putovati u Francusku Republiku i to dva tjedna nakon primitka druge doze cjepiva za cjepiva koja su dvofazna (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), četiri tjedna nakon primitka jednofaznog cjepiva (Johnson&Johnson) te dva tjedna nakon primitka jedne doze cjepiva za osobe koje su razvile antitijela i potrebna im je samo jedna doza cjepiva, a uz predočavanje odgovarajuće potvrde o cijepljenju. Za osobe koje nisu cijepljene, ostaje na snazi obaveza predočavanja negativnog rezultata PCR testa ili antigenskog testiranja, ne stariji od 72 sata. Nošenje zaštitnih maski obavezno je i na otvorenom i u svim javnim zatvorenim prostorima, te u cjelokupnom javnom gradskom i međugradskom prijevozu. Kazne za kršenje propisanih mjera zaštite od širenja zarazne bolesti COVID-19 iznose od 135 € do 3750 € u slučajevima ponavljanja. 9. lipnja u Francuskoj započinje treća faza popuštanja restriktivnih mjera: na snazi ostaje postojeća mjera zabrane izlaska iz kuće, ali u periodu od 23 do 06 sati; ublažava se obaveza rada na daljinu; otvaraju se  sportski centri, unutrašnji prostori barova, restorana i kavana, uz striktno pridržavanje epidemioloških preporuka; velika okupljanja (sajmovi, izložbe, sportska natjecanja etc.) koja se održavaju u zatvorenim prostorima limitirana su na 5000 osoba. Više informacija potražite na poveznici i poveznici

Italija
Na cijelom nacionalnom teritoriju Italije produljeno je izvanredno krizno stanje do 31. srpnja 2021. godine. Temeljem Vladine Uredbe od 26. travnja Italija je započela s postupnim ukidanjem mjera koje su ograničavale gospodarske i društvene aktivnosti. Uredbom MZ Talijanske Republike na snazi od 24. svibnja sve su talijanske regije u žutoj zoni, niskog epidemiološkog rizika. Nadalje, Uredbom ministarstva zdravstva u razdoblju od 16. svibnja do 30. srpnja 2021. godine, ukinuta je odredba o petodnevnoj samoizolaciji za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU, pa tako i iz RH. Ostaje i dalje važeća odredba prema kojoj za ulazak u Italiju svi putnici moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati. Ukoliko putnik navedeno nema, morati će se podvrgnuti samoizolaciji u trajanju od 10 dana uz nadzor sanitarnih službi. Nakon proteka 10 dana samoizolacije osoba je dužna obaviti antigentski ili PCR test, te će se nakon negativnog rezultata obveza samoizolacije ukinuti. Od 24. svibnja 2021. godine, svatko tko ulazi u Italiju na bilo koji period, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego što uđe na nacionalni teritorij, dužan ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika koji je dostupan na sljedećoj poveznici: http://app.euplf.eu/#/. Posebne mjere i dalje se odnose na putnike koji posljednjih 14 dana boravile ili bile u tranzitu u Brazilu, Indiji, Bangladeshu i Sri Lanki, osim ukoliko u Italiji imaju boravište/prebivalište a koje će po ulasku u Italiju biti podvrgnute strožim mjerama samoizolacije. Kretanje između regija niskog epidemiološkog rizika (žutih) i onih vrlo niskog epidemiološkog rizika (bijelih) dozvoljeno je bez posebnih isprava, dok je ono između žutih i narančastih/crvenih, ograničeno samo na osobe koje posjeduju tzv. „green pass“ odnosno zelenu propusnicu.
Uredbom od 14. svibnja 2021 talijanskog ministarstva zdravstva uspostavljaju se eksperimentalni letovi Covid tested, koji su već operativni u zračnim lukama Rim i Milano, i u zračnim lukama Venecija i Napulju. Na letovima Covid tested putnici su podvrgnuti molekularnom ili antigentskom testu prije putovanja i po dolasku na destinaciju, te ukoliko je rezultat negativan odobren im je ulazak i tranzit bez poštivanja obveze samoizolacije i sanitarnog nadzora.
Sukladno posljednjoj Uredbi talijanskog ministarstva zdravstva od 4. lipnja koja je stupila na snagu 7. lipnja 2021.godine, epidemiološki rizik unutar regija je sljedeći:

  • bijela zona (bez epidemioloskog rizika): Abruzzo, Friuli Venezia Giulia, Liguria, Molise, Sardegna, Umbria, Veneto
  • žuta zona (niskog epidemiološkog rizika): Basilicata, Calabria, Campania, Emilia Romagna, Lazio, Lombardia, Marche, Piemonte, Provincia Autonoma di Bolzano, Provincia Autonoma di Trento, Puglia, Sicilia, Toscana, Valle d’Aosta
  • u narančastoj i crvenoj zoni (srednjeg i visokog epidemioloskog rizika) ne nalazi se niti jedna talijanska regija.U bijelim zonama vrijeme kretanja nije ograničeno noću, kao što nisu ograničena ni putovanja između bijelih regija.

U žutim regijama kretanje je zabranjeno od 24,00 do 05,00 sati.
Više informacija pročitajte na poveznici. 

Mađarska
I dalje je na snazi Uredba Vlade Mađarske od 1. rujna 2020.g. o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani, pa tako i državljani Republike Hrvatske, koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana osim u slučaju da posjeduju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati. Za prvi test priznaju se i PCR testovi iz Republike Hrvatske. Od te su odluke izuzeti putnici koji pri prijelazu granice pruže vjerodostojan dokaz da su bili zaraženi infekcijom virusa COVID-19 u vremenu od šest (6) mjeseci prije ulaska.
Temeljem odluke o uzajamnom priznavanju i prihvaćanju potvrda o cijepljenju protiv COVID-19, državljani Republike Hrvatske uz potvrdu o cijepljenju izdanu od nadležnih tijela Republike Hrvatske mogu ući u Mađarsku bez ograničenja i bez obavezne samoizolacije te imaju ista prava, izuzeća i pristup uslugama koje Mađarska priznaje svojim građanima koji posjeduju nacionalnu potvrdu o cijepljenju, u skladu s primjenjivim nacionalnim propisima. Primjeri hrvatskih potvrda koje Mađarska priznaje nalaze se na slijedećoj poveznici.
Državljani Republike Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratni boravak od najviše 24 sata i zadržavanje u pograničnom pojasu od 30 km.
Strani državljani, pa tako i državljani RH, mogu ući u Mađarsku bez ograničenja ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti, što se potvrđuje vjerodostojnim dokazom u izvorniku. U tu svrhu poduzeće ili drugi subjekt u čijem će se interesu ostvariti putovanje potvrđuje potrebu ulaska potpisanim dokumentom, navodeći konkretan poslovni razlog. Osim toga, mađarska policija može izdati odobrenje za ulazak stranih državljana, pa tako i državljana Republike Hrvatske, ako dokažu da je svrha njihovog putovanja: sudjelovanje u sudskom ili drugom službenom postupku, korištenje zdravstvene usluge, ispunjavanje obveze oko školovanja, putovanje do mjesta preuzimanja robe u međunarodnom prijevozu robe,  sudjelovanje na obiteljskim događajima (vjenčanje, krštenje, sprovod), njegovanje bliskog srodnika pri čemu se zahtjev za odobrenje ulaska može podnijeti isključivo elektroničkim putem, na engleskom ili mađarskom jeziku, na slijedećoj poveznici.
Više informacija potražite na poveznici.

Njemačka
Zbog postojećih ograničenja nastalih zbog pandemije COVID-19 ulazak u SR Njemačku u osnovi je moguć svim državljanima Europske unije uz propisanu obvezu digitalne najave ulaska u zemlju, predočenja negativnog testa (potvrde o cijepljenju ili izlječenju) i karantene. SR Njemačka kategorizira područja na rizična, visoko rizična i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19. Odluku o kategorizaciji područja donosi Robert Koch Institut, a više informacija dostupno je na poveznici.
Od 6. lipnja 2021. sljedeće županije nisu na popisu rizičnih područja: Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska. Ostale županije i Grad Zagreb su još uvijek kategorizirani kao rizična područja. Putnici koji dolaze iz gore navedenih, nerizičnih županija, mogu ući u SR Njemačku bez obveze najave ulaska, testa, potvrda i karantene.
Putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske iz rizičnih područja mogu ući u SR Njemačku bez obveze karantene ukoliko uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska (elektronski ili u printanom obliku), dostupno na poveznici -  posjeduju slijedeće potvrde:

  • negativni PCR test ne stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa) ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa korona SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa), napravljen u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, ili
  • potvrdu o potpunom cijepljenju - osobe koje su cijepljene s dvije doze cjepiva uz napomenu da je od drugog cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta, dostupno na poveznici) – dokaz o cijepljenju je liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili
  • potvrdu o cijepljenju s jednom dozom cjepiva (cjepivo koje se prima u samo jednoj dozi) uz napomenu da je od cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta, dostupno na poveznici) – dokaz o cijepljenju je liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili
  • potvrdu o izlječenju – osobe koje su preboljele bolest COVID-19 - liječničku potvrdu na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi s kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci. Od ove obveze su izuzeta djeca do 6 (šest) godina starosti.

Informacije na hrvatskom jeziku potražite na web stranici njemačkog Saveznog ministarstva zdravstva. Više informacija potražite na poveznici.

Slovenija

Odlukom slovenske Vlade koja je stupila na snagu 5. lipnja 2021. godine mijenjaju se uvjeti ulaska u Republiku Sloveniju. Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom odnosno tamno crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči:
  1. ​Dokaz o negativnom rezultatu  PCR testa ili brzog antigenskog testa test na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa. PCR test treba biti izdan u državi članici EU-a ili Schengenskog područja, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Ruskoj Federaciji, Republici Srbiji, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim državama. Na kontrolnim točkama međunarodnih zračnih luka priznaje se negativan PCR test izdan u Turskoj. Brzi antigenski test treba biti izdan u državi članici EU-a ili Schengenskog područja, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Ruskoj Federaciji, Republici Srbiji, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim državama i naveden na javnim stranicama slovenskog NIJZ, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutarnjih poslova RS. Na kontrolnim točkama međunarodnih zračnih luka priznaje se negativan brzi antigenski test izdan u Turskoj.
  2. Potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 10 dana, osim ako liječnik ne odluči drugačije, i nije starija od šest mjeseci, ili potvrdu liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma. Dokaz o testiranju i potvrda liječnika trebaju biti izdane u državama članicama EU ili Schengenskog područja, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Ruskoj Federaciji,  Republici Srbiji, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim državama.
  3. Dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 kojim se dokazuje da je od primanja:
  • druge doze cjepiva Comirnaty proizvođača Biontech/Pfizer prošlo najmanje 7 dana,
  • druge doze cjepiva COVID-19 Vaccine, proizvođača Moderna  prošlo najmanje 14 dana,
  • prve doze cjepiva Vaxzevria proizvođača AstraZeneca i cjepiva Covishield proizvođača  Serum Institute of India/AstraZeneca prošlo najmanje 21 dan,
  • cjepiva Janssen  proizvođača Johnson i Johnson prošlo najmanje 14 dana,
  • druge doze cjepiva Sputnik V proizvođača Russias Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology prošlo najmanje 14 dana,
  • druge doze cjepiva CoronaVac proizvođača Sinivac Biotech prošlo  najmanje 14 dana,
  • druge doze cjepiva COVID-19 Vaccine proizvođača Sinopharm prošlo najmanje 14 dana.
4. Dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (pozitivan test ili potvrda liječnika) i dokaz da je u razdoblju do najviše 8 mjeseci od pozitivnog nalaza testa PCR odnosno početnih simptoma, cijepljenja jednim dozom cjepiva navedenih u točci 3.Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte na poveznici i poveznici.

Srbija
Odlukom Vlade Republike Srbije od 21. prosinca 2020. godine strancima je dozvoljen ulazak u Republiku Srbiju samo ako posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Više informacija o svim iznimkama i mjerama prelaska granice pročitajte na poveznici.

Velika Britanija
Od 17. svibnja 2021. turistička putovanja u UK više neće biti ilegalna, te stupa na snagu tzv. „sustav semafora“ za međunarodna putovanja koji kategorizira države na „zelene“ (green), „žute“ (amber) i „crvene“ (red). Republika Hrvatska je trenutno na žutoj listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja, te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u UK, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije (uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana uzimanjem posebnog dodatnog testa, pri čemu je i dalje nužno obaviti testiranje osmog dana). Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući i one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na Covid-19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika). Navedene mjere odnose se i na navijače koji planiraju dolazak na utakmice Europskog nogometnog prvenstva. Dodatne informacije moguće je pronaći na stranicama britanske Vlade: 
Preduvjet za polazak na put u UK je negativan rezultat testiranja na Covid-19 u periodu tri dana prije putovanja, posjedovanje tzv. travel test packagea koji sadrži dva testa na COVID-19 koje treba obaviti tijekom samoizolacije te ispunjen tzv. passenger locator form u kojem se, između ostaloga, navode detalji o adresi gdje će se provesti desetodnevna samoizolacija, kao i reference number za kupljeni travel test package. Na lokaciji gdje će se izvršiti samoizolacija potrebno je obaviti jedan test na COVID-19 drugog dana samoizolacije (ili prije toga) te osmog dana samoizolacije (ili nakon toga). Do 17. svibnja također je potrebno ispuniti tzv. Travel Declaration Form kojim se potvrđuje da postoje zakonom dopušteni razlozi za putovanje, ali nakon tog datuma više se neće trebati ispunjavati. Više informacija vezana za putovanja u Veliku Britaniju možete pronaći na poveznici.
ŠkotskaWales i Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezano uz putovanja, te upućujemo sve osobe koje putuju u te regije da detaljno prouče informacije na njihovim službenim stranicama  Više informacija je na poveznici.

Švicarska
Hrvatska se od 3. 6. 2021. ne nalazi na švicarskom popisu zemalja s visokim rizikom od zaraze korona virusom, pa sve osobe koje u Švicarsku dolaze iz Hrvatske ne trebaju u karantenu. Sve osobe koje dolaze u Švicarsku Konfederaciju iz Republike Hrvatske, autobusom, vlakom, brodom ili zrakoplovom dužne su ispuniti online obrazac koji je dostupan na poveznici. Sve osobe koje u Švicarsku dolaze zrakoplovom obavezne su prilikom ukrcaja mora predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata.
Izuzeća:

  • djeca do 16 godina starosti
  • osobe koje su potpuno cijepljene sukladno preporukama švicarskog Saveznog ureda za javno zdravstvo ili zemlje dolaska, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije  (vrijedi do 6 mjeseci nakon primljenog cjepiva)
  • osobe koje su unazad 6 mjeseci (računajući od 11. dana prvog pozitivnog rezultata korona testa) preboljele COVID-19 (uz predočenje odgovarajuće dokumentacije)

Za putnike koji dolaze u Švicarsku Konfederaciju otvoren je info telefon: +41 58 464 44 88 (dostupan svakodnevno od 6:00 do 23:00), a detaljne informacije dostupne su na poveznici.