Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2020 08:44

KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU: 5 pouka tragične prometne nesreće kod Senja

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

• Za nova vozila koja imaju 5 EuroNCAP zvjezdica trošarinu i godišnji porez smanjiti 50 posto, a ako imaju i sustav autonomnog kočenja ukinuti.
• Na opasnim mjestima postaviti radarske kamere.
• Smanjiti toleranciju mjerenja brzina s 10 km/h do 100 km/h i 10 posto iznad 100 km/h, na 3/3.
• Pooštriti zdravstvene preglede za vozače nakon navršene 65. godine, uz subvencioniranje cijene (plaćanje 50 kn).
• Pooštriti kažnjavanje za nevezivanje sigurnosnim pojasom.

Najgora je opcija u cestovnom prometu izravni frontalni sudar s automobilom veće klase (pogotovo s velikim gospodarskim vozilom), a razmjerno je povoljna situacija ako vas izravno udari automobil niže klase od vašega.

Upravo u takvoj, znatno povoljnijoj situaciji zatekle su se tri osobe, hrvatska državljana, u Opel Astri Sedan, kompaktne klase (C-segmenta), dugačkoj 425 cm, koja se sudarila s Volkswagen Polom, niže klase (B-segmenta), dugačkom 397 cm, u kojem je bilo troje Talijana. Priča, načelno, tako izgleda.

Stop, stop… Zaustavite kadar, upalite svjetla! Nalazimo se u Hrvatskoj! U zemlji smo poznatoj po “pametnoj” i “nacionalno odgovornoj” poreznoj politici, u kojoj su tri stvari na koje se plaćaju najviši porezi: duhan, alkohol i novi automobili s 5 EuroNCAP zvjezdica, koji spašavaju živote! U tu će kategoriju, izvjesno, ući i lake droge, kad ih i ako legaliziraju!

Ovu smo apsurdnost, koja zadire i u pitanje nacionalne sigurnosti, ali i nacionalne ekonomije (koliko stoji zbrinjavanje i liječenje teško ozlijeđenih, izravni i neizravni gubici, koliko stoji svaki poginuli?), dosad naglasili više od sto puta, ali nije pomoglo.

Zbog toga ne treba isključiti da je, osim manjka odgovornosti i stručnosti, pa i temeljne inteligencije onih koji su skrojili ovu neshvatljivu poreznu apsurdnost (namjerni pleonazam), u pitanju svjesno sabotiranje nacionalnih interesa, iz tko zna čijih interesa!

Dakle, više nismo u studiju, nego u realnosti. Mjesto: državna cesta D8, poznatija kao Jadranska magistrala, kod Sibinja Krmpotskog nadomak Senja. Vrijeme: 29. kolovoza 2020., 8:05 sati. Sudionici nesreće: Opel Astra druge generacije, serije G (1998. – 2004.) u višestruko nepropisnom prelasku preko pune linije izravno udara u nasuprotni Volkswagen Polo pete generacije, serije 6C (2014. – 2017.)

Posljedice: u Opel Astri tri osobe, sve tri poginule (!), u Volkswagen Polu tri osobe, sve tri ozlijeđene, jedna kritično. Volkswagen Polo je imao maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost po sustavu EuroNCAP. Opel Astra je 1999. osvojila četiri zvjezdice, a po novim bi, znatno oštrijim kriterijima, to bila (jedva) jedna, i to za novi takav auto. A konkretnom je početna struktura u dva desetljeća degradirala.

Premda su u staroj Astri bile stare osobe (68, 70 i 93 godine), podložnije smrtnom ishodu, ova bi nesreća trebala biti “kap koja je prelila čašu”, da konačno prestanemo penalizirati sigurna vozila u prometu i počnemo ih poticati. U nacionalnom interesu!

Dakle, za nova vozila koja imaju 5 EuroNCAP zvjezdica prepolovimo trošarinu i godišnji porez, a ako imaju i sustav autonomnog kočenja – ukinimo. Usto bi trebalo uvesti dodatni bonus na autoosiguranje, a za nesigurna vozila malus.

La riga continua è un “muro” (puna je linija “zid”) poznata je izreka u sustavu talijanskog cestovnog prometa, a takav se prekršaj, razmjerno, kažnjava znatno teže nego Hrvatskoj. Zbog toga smo i prije konkretnih podataka o krivnji posumnjali da je preko pune linije u zavoju prešao stari hrvatski vozač, stare Opel Astre.

Budući da je vozač bio 68-godišnjak, ovo su mogući uzroci prelaska pune linije u zavoju (jedan ili kombinacija više njih):

– zanošenje na suprotnu traku uslijed neprilagođene brzine (čl. 51. st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama) i/ili previsoke brzine (čl. 54)
– nepropisno pretjecanje (čl. 66 st. 1 i 2, čl, 72. st. 1)
– zdravstveni problemi vozača
– nepropisno korištenje mobitela (čl. 196. st. 3)

Ekstremno tragičnom ishodu, izvjesno, kumovalo je nevezivanje osobe straga u Opel Astri (čl. 163. st. 1).

U svakoj bi situaciji radarska kamera postavljena pred takvo opasno mjesto smanjila bi rizik ovakvog ishoda. Usto bi toleranciju policijskog mjerenja brzine od 10/10 – 10 km/h do 100 km/h (pri 60 km/h to iznosi 16,7 posto!) i 10 posto iznad 100 km/h, trebalo hitno smanjiti na 3/3.

Ova je nesreća i dodatan pokazatelj kako treba pooštriti zdravstvene preglede za vozače nakon navršene 65. godine, ali tako da glavninu troška pregleda subvencionira država te da se plaća 50 kuna.

I to se ne smije više tretirati populistički niti površno, kao ugrožavanje ljudskih prava starih vozača, jer oni, svojim objektivnim stanjem ugrožavaju ljudska prava ostalih sudionika u prometu!

Bio bi to “win-win” model, jer bi starim vozačima pomogao u otkrivanju teških bolesti u početnom stanju te smanjio rizik da skrive tešku nesreću i posljednje razdoblje života provedu s osjećajem teške krivnje i u zatvoru.

Pouke ove teške tragične nesreće:

1. Za nova vozila koja imaju 5 EuroNCAP zvjezdica trošarinu i godišnji porez smanjiti 50 posto, a ako imaju i sustav autonomnog kočenja ukinuti.
2. Na opasnim mjestima postaviti radarske kamere.
3. Smanjiti toleranciju mjerenja brzina s 10 km/h do 100 km/h i 10 posto iznad 100 km/h, na 3/3.
4. Pooštriti zdravstvene preglede za vozače nakon navršene 65. godine, uz subvencioniranje cijene (plaćanje 50 kn).
5. Pooštriti kažnjavanje za nevezivanje sigurnosnim pojasom.

(autor: Željko Marušić)