Ispiši ovu stranicu
Subota, 21 Ožujak 2020 09:47

Ako ste ostali bez kvasca možete uvijek pripremiti domaći i ukusan kruh

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Vjerujemo kako ste primijetili da je kruh jedna od namirnica koja nam brzo nestane. Posebno sada, kada provodimo vrijeme kod kuće i trudimo se izbjegavati prodavaonice. Čak i ako nismo pojeli cijeli kruh, teško je održavati njegovu svježinu i okus. Zato je najbolje rješenje da sami pripremite kruh - no, što ako u trgovini nema kvasca? Donosimo vam par savjeta koji će vam pomoći da ispečete ukusni domaći kruh bez kvasca.

Ako imate previše kvasca kod kuće

Onda ste uistinu pravi sretnik. Ako imate previše kvasca i brinete se da bi se mogao pokvariti, postoji praktično rješenje. Svježi kvasac ima kratak rok trajanja stoga ga možete zamrznuti kako biste očuvali njegovu kvalitetu. To, naravno, nije problem sa suhim kvascem koji može duže trajati.

Ako imate preveliku zalihu kvasca koju nećete potrošiti, uvijek možete proslijediti drugima koji ga nisu stigli kupiti.

Ako imate samo jedan kvasac

Bez brige, moći ćete pripremati kruh cijelo vrijeme dok ste kod kuće. Prvo, za pravljenje kruha ne treba puno kvasca, ponekad je potrebno puno manje nego što obično koristimo. U ovom slučaju, smanjite količinu kvasca koju obično stavljate i stavite tijesto na hladno mjesto. Ono će se tako lagano podići, a vama će ostati dovoljno kvasca.

Najvažniji trik: ako kod kuće imate samo jedno pakiranje kvasca, iskoristite ga za izradu tijesta. Prije dodavanja ulja u tijesto, odvojite mali dio, veličine ping pong loptice i pohranite. Komadić koji ste pohranili na hladno i tamno mjesto možete koristiti već idućeg dana za izradu novog kruha. Jednostavno lopticu zdrobite na male komadiće i umiješajte u mješavinu tople vode ili mlijeka i šećera te ostavite da odstoji 12 sati. Postupak možete ponoviti kod svake izrade kruha.

Ako imate prašak za pecivo

Jeste li znali da možete napraviti ukusni kruh i s praškom za pecivo, koje je ovih dana najlakše za pronaći u trgovinama? Također, priprema je brža i jednostavnija, jer ne morate čekati dizanje tijesta.

Koristite svoj omiljeni recept za kruh i zamijenite kvasac praškom za pecivo: trebat će vam oko 1 - 2 žličice praška na pola kilograma brašna. Sve umijesite i stavite u pećnicu.

Ako imate sodu bikarbonu

Soda bikarbona se također može koristiti za pripremu kruha. Možete koristiti bilo koji recept i vrstu brašna, samo imajte na umu da će vam za pola kilograma trebati dvije žličice sode. To je isto kao i s praškom za pecivo: nema potrebe da se tijesto diže, jednostavno sve umijesite i stavite u pećnicu.

Ako imate vinski prašak za pecivo

Vinski prašak za pecivo može poslužiti kao odličan sastojak za domaći kruh i često se koristi kao zamjena za kvasac. Na pola kilograma brašna dodajte od 9 do 17 g vinskog praška i umiješajte ostale sastojke. Uživajte u domaćem kruhu koji je spreman u trenu.

Ako imate kefir

Ako ste se pronašli u situaciji da nemate ni jedan sastojak koji smo prethodno nabrojali, ali imate kefir, ne brinite - i za to postoji rješenje. Možda će priprema kruha kod kuće biti nešto duža, ali vaš kruh će imati bolji i ukusniji okus.

Pomiješajte oko 100 g brašna, 200 ml kefira (ako ste ga napravili kod kuće, postupak je brži) i žlicu šećera. Ostavite smjesu na toplom mjestu i pričekajte najmanje 6 sati. Ponekad je potrebno pričekati i do 24 sata da smjesa postane aktivna. Nakon toga, mjehurići će se početi formirati na vrhu smjese. Tada dodajte oko pola kilograma brašna, ostale sastojke koje koristite kod izrade kruha i napravite tijesto.

Ako nemate ništa od navedenog

Ne brinite, nećete ostati gladni. Uvijek možete pripremiti razne vrste jednostavnijeg kruha. Pomiješajte brašno, vodu i sol, a zatim u tavi ispecite ravni kruh, koji nalikuje na palačinku. Također, možete napraviti meksičke tortilje ili domaće palačinke. Želimo vam dobar tek!