Banner 750x94 pozega banner

antonija i doktor

Banner 750x94 nacelnici banner

banner nacelnici

Banner 750x94 hss

HSS

Banner 750x94 andrija stampar

web banner

Breadcrumbs

Nedjelja, 20 Studeni 2011 13:58

VRIJEDNE RUKE POŽEŽANKE ANKICE POTOČNIK

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA – Došavši u obiteljsku kuću Ankice i Slavka Potočnika na sjeveru Požege teško je ne zapaziti mnoštvo ručnih radova u svakom dijelu kuće počevši od zavjesa, stolnjaka, nadstolnjaka pa do zidova soba ukrašenih ručnicima i rijetko zanimljivim slikama. Sve to je djelo vrijednih ruku domaćice Ankice Potočnik, umirovljenice službenice gradske uprave Požege.

- Odrasla sam u Frkljevcima u staroj slavonskoj obitelji Katić koja je po tradiciji radila ručne radove, a majka me naučila vezu, heklanju i sličnim poslovima – priča nam Ankica dodajući da je dio svoje bogate zbirke rukotvorina donijela sa sobom kada se udala jer joj je to dala majka. Sve ovo u kući Ankica je desetljećima marljivo sakupljala svakodnevno izrađujući ručnim radom nove predmete pa je tako obogatila svoje bogatstvo rukotvorina.

- Meni je veliko zadovoljstvo raditi ovakve radove iako je to mukotrpan i zamoran posao – nastavlja Ankica koja za svoje radove koristi različite motive, a odnedavno je počela izrađivati i nešto posebno tj. slike na platnu koje stvara metaliziranim koncem što je izuzetno teško i složeno raditi!

- Kod toga posebno dolazi do izražaja mašta jer oslikavam različite motive kao što su sveci, zatim životinje iz našeg okruženja i slično, a napravila sam dosta prigodnih ručnih radova kao što su oni sa vjerskim motivima za Uskrs, Božić i druge blagdane – kaže gospođa Potočnik najavljujući da će njena ostavština pripasti dvojici sinova, te snahama i unučadi.

Za njene radove zanimanje je pokazao Gradski muzej Požega u namjeri da se organizira izložba i upoznaju sugrađani sa Ankičinim radom koji je bez sumnje zanimljiv široj javnosti.  (T)