Ispiši ovu stranicu
Petak, 30 Lipanj 2017 18:21

Za rođendan pješačka staza, igraonica, radovi na pročistaču otpadne vode i vatrogasno vozilo

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OPĆINA KAPTOL OBILJEŽILA 24. DAN OPĆINE I BLAGDAN ZAŠTITNIKA SV. PETRA I PAVLA -

KAPTOL – Nizom manifestacija kroz nekoliko dana općina Kaptol obilježila je 24. Dan općine i proslavila blagdan svog zaštitnika sv. Petra i Pavla. Započelo je sve nogometnim turnirom, nastavljeno koncertom u Starom gradu, sv. misom u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, a položeni su i vijenci podno domovinskog križa na groblju sv. Jurja u Kaptolu. Za rođendan svoje općine Kaptolčani su dobili i nekoliko objekata, a to je svakako otvorenje pješačke staze duge 900 metara, nove dječje igraonice u sklopu Male knjižnice u Kaptolu, svečano su otvoreni radovi na pročistaču otpadnih voda za naselje Alilovci, a DVD Kaptol dobio je vatrogasno navalno vozilo. Ovoga puta u Kaptolu je toliko toga, kao da su predizborni dani, a ne da su izbori prošli, a načelnik MIle Pavičić prije mjesec dana započeo svoj šesti mandat u općini koja je proglašena kao najtransparentnija općina Požeško-slavonske županije.

Nakon polaganja vijenaca za korištenje je otvorena novo uređena pješačka 

IMG 2044staza. - Otvaramo novu pješačku stazu ukupne dužine 900 metara u Vetovačkoj ulici, vrijednu preko 600 tisuća kuna. Ovom stazom riješili smo sigurnosni problem pješaka i naše dječice koja idu u školu, obzirom na veliki promet, posebno teških teretnih vozila ovom našom najprometnijom ulicom, dijela Zelena magistrale. Investitor je ŽUC Požeško-slavonske županije. Projekt ima i svoj nastavak u Veličkoj ulici, oko 600 metara koji ide slijedeće godine, te će time ova naša Zelena magistrala za sve stanovnike biti sigurnija za prometovanje. Zahvaljujem se izvođačima radova Niskogradnja Marjanović i Promet građenje koji su u roku napravili ovu stazu, a i stanovnicima ove naše male ulice, odvojka iz Vetovačke ulice uredili smo kolnik i poboljšali standard života. sada više ne hodaju po blatu, a djeca dolaze čista u školu novim asfaltom i novom pješačkom stazom – istakao je na otvorenju načelnik općine Mile Pavičić.


Već dvije godine u zgradi Općine Kaptol funkcionirala je i Mala knjižnica, izdvojeni stacionar Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Uz knjižnicu uređena je i jedna mala igraonica, pošto općina Kaptol još nema svoj dječji vrtić. – Djelatnice volonterke, zajedno s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Požega napravile su projekt za koji je Zaklada Slagalica iz Osijeka odobrila sredstva za nabavku potrebne opreme, namještaja, igrala i igrački te u potpunosti opremila ovu našu igraonicu. Ovdje se održavaju razne radionice, pričaonice i igraonice – naglasio je načelnik Pavičić, koji je čestitao ravnateljici požeške knjižnice Aleksandri Pavlović na uspješno kandidiranju i provedenom projektu.

Ispod naselja Alilovci otvoreni su radovi na novom pročistaču otpadnih voda, kapaciteta 650 stanovnika. – Ovo je treći uređaj koji radimo na našoj općini, a planirano ih je ukupno pet. Ovdje je za sada izgrađeno oko 60% mreže odvodnje, a ove godine smo uspjeli s Ministarstvom regionalnog razvoja izdvojiti nešto više sredstava, tako da napravimo i uređaj i spojiti prve korisnika. Zahvaljujem se ministarstvima koji su prepoznali naše potrebe, izvođačima radova, Gradnji Marjanović iz Kaptola i tvrtki Teh projekt Hidro iz Rijeke. Investicija je nešto veća od 1,3 milijuna kuna, a zaštiti ćemo ovaj naš još uvijek očuvani okoliš, podzemne vode i podići standard stanovnika – rekao je načelnik Pavičić, koji je zajedno s zamjenikom župana Željkom Jakopovićem bacio prve lopate betona u zemljani iskop budućeg pročistača.

IMG 2114Ispred Vatrogasnog doma DVD Kaptol načelnik Pavičić predao je vatrogasnom zapovjedniku Josipu Svobodi ključeve novog vatrogasnog navalnog vozila. To je još jedna od ukupno pet donacija austrijske pokrajine Tirol koja je došla na kaptolačko područje. – Ovo je za nas novo vatrogasno vozilo, izuzetno vrijedno, polovno vozilo ali odlično očuvano i opremljeno, procijenjene vrijednosti 35 tisuća eura. Za nas proračun je to ipak nedostižno, stoga se zahvaljujem Vladi Tirola na donaciji. Ovo vozilo znatno će popraviti našu mobilnost i operativnost kada se radi o zaštiti od požara naše općine.

Zapovjednik Josip Svoboda istakao je da je vozilo Mercedes 220 KS s četiri vuče, i prijevoz 9 vatrogasaca, opremljeno cisternom 3.000 litara, izuzetno jakom Rosenbauer pumpom. Iako je starije vozilo, u izuzetno je dobrom stanju, potpuno opremljeno, a iz Tirola su poslali i dio dodatne opreme za kaptolačke vatrogasce.

O planovima za naredno razdoblje na svečanoj sjednici govorio je načelnik Pavičić, a uz iznimno mali izvorni proračun od 3 milijuna kuna, općina Kaptol provodi investicije koje su tri do pet puta veće od proračuna. To sve provode zahvaljujući projektima, koje su izradili, osigurali građevinske dozvole, javljali se na natječaje i uspijevali dobiti projekte. Svakako su tu novi projekti kojima će se osigurati vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda za sva naselja, a jedna od većih investicija će biti i dječji vrtić. Za njega je napravljen projekt, ishođene dozvole i sada se samo čeka otvaranje natječaja u EU fondovima za sufinanciranje gradnje.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljene su godišnje nagrade, a dobitnici su Obiteljsko gospodarstvo Anite Humski, Gradska knjižnica i čitaonica Požega, najbolja učenica Marija Ljubica Nosić, te profesorice kaptolačke škole Margareta Kovač i Kristina Rupert za vrijedan volonterski rad i projekt.IMG 2153

Svečanoj sjednici nazočili su načelnici općina i gradonačelnici gradova s područja županije, predstavnici javnih poduzeća i ustanova, predstavnici kulturnih i društvenih djelatnosti, vojske, policije, brojni gospodarstvenici, a čestitke su im uputili i obratili se, gradonačelnik prijateljskog grada Somogi iz Mađarske,požeški gradonačelnik Darko Puljašić i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović.

 - Iznimna mi je čast u ime svih mojih kolegica i kolega, načelnika i gradonačelnika uputim čestitke i zaželim da nastavite ovih putem, zajedno na čelu s ovim iznimnim čovjekom, vašim načelnikom Milom Pavičićem. Postigli ste iznimne rezultate – istakao je gradonačelnik Puljašić.

U ime županije i župana Alojza Tomaševića, čestitke je uputio  zamjenik župana Jakopovića. – Vidimo da je ovdje pobijedio moto graditi i raditi i za to nema alternative, niti u općinama, niti u županiji. Jedino i na taj način svi zajedno se moramo boriti za zaustavljanje odlaska mladih i obitelji iz naših sredina. Jedino svi zajedno možemo raditi na razvoju gospodarstva i stvaranju boljih uvjeta za život i zaustavljanju raseljavanja. Sve naš je manje i to je ozbiljan problem, no mi moramo nastaviti raditi. Samo je pitanje vremena kada ćemo stvoriti nove i bolje uvjete za život.

Prigodan glazbeni program u nekoliko navrata izveli su najmlađi članovi Tamburaškog orkestra OŠ Vilima Korajca pod ravnanjem Ane Šmitpeter, koji zajedno sviraju tek 9 mjeseci.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika