Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 17:38

Bolji uvjeti školovanja za 8 učenika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠEN PROJEKT ENERGETSKA OBNOVA PODRUČNE ŠKOLE TEKIĆ, OSNOVNE ŠKOLE „MLADOST“ JAKŠIĆ -

TEKIĆ – Osnovna škola „Mladost“ Jakšić je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Regionalnom razvojnom agencijom Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., pripremila dokumentaciju i uspješno prijavila projekt na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja te je dana 13. srpnja 2016. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ukupna odobrena vrijednost projekta iznosi 504.743,88 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje s iznosom do 110.750,66 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom do 221.501,33 kn, a iznos od 172.491,89 kn financira Požeško-slavonska županija. U tom iznosu je obuhvaćeno 10% ukupnih prihvatljivih troškova, ali i neprihvatljivi troškovi koje je bilo nužno izvesti kako bi se u potpunosti ostvario projekt energetske obnove. Realizacijom ovoga projekta ostvarena je trajna ušteda koja se očituje i u financijskom segmentu te će Škola u budućnosti imati više sredstava za poboljšanje odgojno obrazovnih djelatnosti te stvaranje boljih uvjeta za učenike.

Elementi projekta energetske obnove su: energetska obnova matične škole (u koju su uključeni građevinski radovi), tehnička pomoć (provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata te stručni nadzor građenja), promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administracija. Građevinski radovi uključuju četiri građevinske mjere: postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove zgrade, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, toplinska izolacija poda zgrade prema tlu te zamjena dijela vanjske stolarije, koje su izvedene kroz pripremne i fasaderske radove, radove izolacije stropa i poda, podopolagačke, limarske te stolarske radove.

Provedbom energetskom pregleda i izradom energetskog certifikata nakon građevinskih radova dobivena je ušteda od 74,22% prosječne energije potrebne za grijanje/hlađenje te 74,22% doprinosa smanjenju potrošnje energije. Zgrada iz energetskog razreda „E“ prelazi u energetski razred „B“.

Svečanosti otvorenja novo uređene Područne škole u Tekiću nazočili su saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, direktorica RRA Panora Senka Horvat, ravnatelj OŠ Mladost Jakšić Boško Obradović, predstavnici Fonda za energetsku učinkovitost, ravnatelji OŠ s područja Požeško-slavonske županije, mještani Tekića i učenici koji pohađaju novo obnovljenu školu. Njih ukupno 8 koji pohađaju školu u dva kombinirana razredna odjeljenja od 1. do 4 razreda pripremili su i nekoliko recitacija i pjesama. 

Posebnu zahvalu svima koji su sudjelovali u ovom projektu, od pripreme, projektiranja izvođenja radova, financiranja prihvatljivih i ostalih troškova, te nakon projekta i nabavke novih školskih klupa i stolica u koju se uključila i Općina Jakšić, izrekao je ravnatelj Boško Obradović, a svim okupljenima obratio se načelnik općine Ivica Kovačević, župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić.

Župan Tomašević je istakao da se usprotivio odluci prošle Vlade da se ukinu područne škole koje nemaju deset učenika, kao nerentabilne, te donio odluku da će se sve područne škole zadržati makar imale i jednog učenika. Tada se krenulo s obnovom područnih škola, za sada već sedam, a ići će i ostale u obnovu, jer ukidanjem škola nestaju i sela. Bez mladih obitelji koje će imati gdje školovati svoju djecu, nema ni opstanka sela. Požeško-slavonska županija ima projekte za obnovu svih područnih škola težak 26 milijuna kuna i do sada je najuspješnija županija u povlačenju sredstava za školstvo.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika