Ispiši ovu stranicu
Petak, 04 Studeni 2016 10:26

U Eminovcima uskoro nova LED vanjska rasvjeta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

EMINOVCI SU PRVO NASELJE U POŽEŠTINI KOJE ĆE BITI OSVIJETLJENO NOVOM I ŠTEDLJIVOM LED TEHNOLOGIJOM -

EMINOVCI - Rekonstrukcijom niskonaponske mreže u naselju Eminovci to mjesto dobiva rasvjetu LED svjetiljkama što je jedna od investicija općine Jakšić i načelnika Ivice Kovačevića. Naselje Eminovci će biti prvo naselje koje će imati cjelovitu rasvjetu novom tehnologijom na području Požeštine. U duljini 5.980 metara bit će postavljena duž IMG 8387cijele glavne ulice u Eminovcima koja je državna cesta, ali i u svim sporednim ulicama Eminovaca. Rekonstrukcijom su obuhvaćeni radovi na kompletnoj izmjeni vodova i stupova na kojima će, na novim betonskim, biti postavljena rasvjeta odnosno nove led lampe.

- Postavljamo 124 LED svjetiljke za što je postupak javne nabave u tijeku. Investicija HEP-a Elektre Požega u izgradnju nove mreže je 1,1 milijun kuna dok će općina Jakšić financirati zamjenu stare javne rasvjete sa novim LED lampama za što će se izdvojiti iz općinskog proračuna oko 400 tisuća kuna – rekao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, koji naglašava da će radovi biti dovršeni do kraja godine kada bi Eminovci zasjali u novom sjaju.

Do sada su Eminovci imali staru i dotrajalu rasvjetu jer je glavnina bila na visilicama zbog čega je stvarala probleme i sudionicima u prometu, a dolazilo je i do velikih gubitaka svjetlosti te velike potrošnje energije. Žarulje su bile od IMG 8393250W koje su često izgarale do čega više neće dolaziti. - Nove LED lampe imaju dovoljan broj luksa po metru kvadratnom čime će zadovoljiti standarde koji su propisani za državnu cestu koja prolazi kroz Eminovce. Imat ćemo znatnu uštedu i u potrošnji električne energije. Neki pokazatelji govore da može biti i do 80 posto uštede energije međutim bit će manja ušteda jer na glavnoj – državnoj cesti postavljamo LED lampe na svaki stup pa iz tog razloga očekujemo da će ušteda u konačnici biti oko 60 posto – dodaje Kovačević.

Rasvjeta će biti regulirana prema svim standardima vodeći računa da nema odbljeska u vožnji i da se ne stvaraju problemi vozačima. Moguće je i podešavanje jačine svjetlosti tako da se ne stvaraju sjene što također ima svoje velike prednosti posebice za vozače. IMG 8398- Planiramo svakako ići na regulaciju jačine svjetlosti. Do ponoći ili nešto iza trebala bi biti puna snaga, a nakon toga može se ići sa smanjenom snagom kada nije velika frekvencija prometa, do jutarnjih sati, čime će se također raditi ušteda u potrošnji – zaključio je Kovačević, koji je zajedno s zamjenikom Milom Barišićem i predsjednikom Općinskog vijeća Boškom Obradovićem obišao radove u tijeku.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: pozega.eu