Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 03 Studeni 2016 12:48

Cilj je ostvariti minimalno 50 posto uštede energije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA UPUTIO JAVNI POZIV ZA ENERGETSKU OBNOVU VIŠESTAMBENIH ZGRADA -

POŽEGA - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uputio je javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada putem kojega će se moći dobiti značajna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Natječaj je otvoren od 17. listopada pa sve do 16. siječnja 2017. godine. Na tu temu danas je održana konferencija za novinare, dok će sutra u prostorijama HGK Županijske komore Požega biti održana radionica pod nazivom „Vodič za prijavitelje na objavljeni javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada“.

IMG 0744- Pozivamo sve vlasnike stambenih prostora u višestambenim zgradama, kao i predstavnike stanara se odazovu sutra u 16 sati na radionicu koju organizira tvrtka Komunalac jer su povoljni uvjeti u kojima se mogu obnoviti i smanjiti gubici na energentima u višestambenim zgradama, a poznato je da je Komunalac stanoupravitelj za 92 objekta na području grada Požege. Uvjeti su izuzetno povoljni i tvrtka Komunalac će raditi sve da što više animira i kroz radionice prezentira mogućnosti koje se odnose na obnovu i sve radnje koje su potrebne da bi se smanjili gubici u grijanju, ali isto tako je potrebna angažiranost vlasnika stambenih prostora te stanoupravitelja i predstavnika stanara – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Da bi ostvarili pravo na sufinanciranje, upravitelji zgrada odnosno ovlašteni predstavnici stanara morat će u sklopu natječajne dokumentacije priložiti više različitih dokumenata te se striktno pridržavati svih propisanih procedura. Zahtjev može podnijeti višestambena zgrada putem svoga upravitelja ili putem ovlaštenog predstavnika stanara.

- Cilj ovog javnog poziva je doprinijeti smanjenju potrošnje energije stambenih zgrada, prije svega za grijanje i hlađenje te povećati korištenje obnovljivih izvora energije, odnosno ostvariti minimalno 50 posto uštede energije. IMG 0743Gledajući proceduru javnog poziva prvo svaka zgrada mora imati spremno preko 50 posto stanara koji su za ovu aktivnost, nakon toga izabrati ovlaštenog projektanta koji će izvršiti energetski pregled i certifikat, potom se izrađuje glavni projekt te se popunjava sva dokumentacija i šalje u Fond – pojasnio je Anto Bekić, direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o. dodajući kako će se građevinski radovi na onim zgradama koje zadovolje potrebne kriterije financirati 60 posto, a u istom se postotku financira i nadzor nad izvođenjem samih radova.

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potencijalnim prijaviteljima maksimalno žele pomoći u što kvalitetnijoj pripremi dokumentacije i realizacije projekata i to putem radionica koje će biti održane u desetak hrvatskih gradova. Radionica „Vodič za prijavitelje na objavljeni javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada“ u Požegi će biti održana u petak, 4. studenog 2016. s početkom u 16 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Vukovarska 6.

Iz tvrtke Komunalac apeliraju na ovlaštene predstavnike stanara, zainteresirane projektante i građane da dođu na radionicu kako bi se upoznali s tematikom i što kvalitetnije pripremili projektne prijedloge.

Tekst/foto: Vladimir Protić