Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 14 Travanj 2016 10:07

Vojna operacija oslobađanja Zapadne Slavonije 1991. godine

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

OBILJEŽAVANJE 806. DANA POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE ZAPOČELO OKRUGLIM STOLOM S TEMOM DOMOVINSKOG RATA -

POŽEGA – Požeško-slavonska županija kao jedna od najstarijih hrvatskih županija ove godine obilježava 806 godina postojanja, a u sklopu obilježavanja Dana županije organiziran je okrugli stol na temu “Vojna operacija oslobađanja Zapadne Slavonije 1991. godine”. Domaćin skupu je bio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, general HV u Velikoj vijećnici županije, moderator na temu je bio dr. sc. Natko Martinčić Jerčić, a kao gosti nazočili su članovi Generalskog zbora i drugi visoki časnici HV. Posebno je pozdravio generala zbora Josipa Lucića, general pukovnika Slavka Barića, general bojnika Marinka Krešića, brigadnog generala Zvonka Peternela, general pukovnika Josipa Čuletića, stožernog brigadira Kornelija Brkića, brigadire Željka Samardžiju, Zdravka IMG 6566Andabaka, Zdenka Farkaša, Željka Kalića, Krešimira Pavelića i Ivana Bobetka, te pomoćnika ministra Davora Hušku i saborskog zastupnika Franju Lucića. Sa skupa je poslan posebni pozdrav general pukovniku Miljenku Crnjcu koji zbog zdravstvenog stanja nije mogao nazočiti ovom skupu, kojemu se u drugom dijelu pridružio i ministar branitelja Tomo Medved.

O samim operacijama i borbama u Zapadnoj Slavoniji te njihovu važnost za budući tijek ratovanja i oslobađanja Hrvatske govorio je moderator Natko Martinić Jerčić, djelatnik Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra. - To su važne operacije koje nisu dovoljno obrađene ni u javnosti ni u publicistici, tako da je svaka tema, svaki okrugli stol, svako stručno izlaganje o Domovinskom ratu u Zapadnoj Slavoniji od velikog značaja kako bi se što bolje moglo vrednovati to razdoblje hrvatske povijesti i te operacije. Važnost tih operacija je da je te 1991. godine jedino na ovom području napravljen tako veliki pomak, toliko veliko područje je oslobođeno, da je Hrvatska dobila svojevrsnu moralnu potporu kada se na svim stranama vodio obrambeni rat a tu su se vodile pobjedničke operacije.

IMG 6563- Vrlo je važno prisjećati se tih teških trenutaka kada je jedna veliki dio Zapadne Slavonije bio pod okupacijom. Kroz okrugli stol želimo istaknuti napor cijele Zapadne Slavonije i svih postrojbi Hrvatske vojske koje su sudjelovale u procesu obrane, a potom i u procesima oslobađanja kroz Bljesak koji je bio nagovještaj potpunog oslobođenja Hrvatske i na kraju Oluje. Želimo isto tako istaknuti kako je Zapadna Slavonija bila jedno od prvih ratišta i jedno od izuzetno teških ratišta s velikim žrtvama hrvatskih vojnika tijekom zime 1991. godine i mislim kako je sazrelo vrijeme da bi se oblikovala medalja Zapadna Slavonija. To je ideja s kojom će se krenuti i prema predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici. Važno je isticati težinu Domovinskog rata i količinu nesreće koju je taj rat ostavio, ali uvijek je važno istaknuti tko je bio agresor, agresor je bila Republika Srbija s JNA gdje se Hrvatska morala braniti i to je bio početak rata kada hrvatska vojska nije bila opremljena. Zapadna Slavonija je ostala malo ratište, jedno od manjih, ali jedno od najtežih ratišta - istakao je general zbora, bivši načelnik Glavnog stožera HV-a Josip Lucić.

- Ovo je hvalevrijedan događaj iz jednostavnog razloga što, nakon 25 godina, nakon svih događaja koji su prethodili slavnim operacijama koje svi slavimo, Bljesak i Oluja, mislim da je dobro napraviti jednu raščlambu samih početaka 1990. do 91. Pogotovo s jednog aspekta koji se inače izučava, a to je pitanje stvaranja oružanih snaga i stvaranja i narastanja sposobnosti snaga koje su IMG 6572bile spremne suprotstaviti se jednog organiziranoj vojsci. Važno je također operacije koje su se vodile 1991. godine stvarno postaviti na toj hijerarhijskoj ljestvici vrednovanja događaja na ono mjesto koje im pripada. Potrebno je prije svega vrednovati vrijeme i okolnosti organiziranja civila i ljudi koji nisu bili profesionalni vojnici, a bili su spremni organizirati se i suprotstaviti jednoj vojnoj organizaciji. Mislim da je ovo početak nove raščlambe događaja od 1991. pa sve do 1996. godine - rekao je general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta.

Ministar branitelja Tomo Medved pohvalio je inicijative koje su došle s ovoga Okruglog stola i ovih prostora, te od Generalskog zbora. Sve inicijative on će svakako podržati u provedbi.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika