Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 13 Travanj 2016 10:54

Kutjevo vratilo dugove i vraća svoje kredite

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

13. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVA -

KUTJEVO - Pred vijećnike je na 13. sjednici gradskog vijeća predočen Program javnih potreba u predškolskom i školskom obrazovanju, program javnih potreba u kulturi, sportu, socijalnih potreba, održavanje komunalne infrastrukture, gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture, utroška sredstava od prodaje stanova, naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada, program utroška šumskog doprinosa, utroška naknade za eksploataciju IMG 2804mineralnih sirovina, program utroška sredstava ostvarenih od prodaje, zakupa i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta, plan razvoja civilne zaštite i gospodarenje otpadom. Pred vijećnicima su se našle i dvije odluke, jedna o rasporedu sredstava za financiranje vjerskih zajednica i strukovnih udruga, a druga o rasporedu sredstava za financiranje političkih stranaka i vijećnika liste grupe birača. Vijećnicima je podneseno i izvješće o stanju projekata. Gotovo sve točke su jednoglasno usvojene.

Uvijek su zanimljiva i vijećnička pitanja. Vijećnicu Magdalenu Križanović (SDP) zanimalo je da li je kredit, za što je dobivena suglasnost Gradskog vijeća u veljači, dobiven i podignut te u što su ta sredstva uložena. – Dobili smo kredit od 1,5 milijun kuna i sve smo namjenski platili kako smo i rekli. Zatvorili smo dugove prema dobavljačima, a već smo i oko 600 tisuća kuna tog kredita vratili. Potpunu informaciju dobit ćete do sljedeće sjednice Gradskog vijeća, sve ono što je plaćeno i kome se sve dugovalo - rekao je Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva. U obrazloženju IMG 2810za podizanje kredita, kako bi se platilo svim dobavljačima dugovanja, gradonačelnik Budimir, tada je na sjednici Gradskog vijeća rekao da od 2002. godine u gradu Kutjevu postoje dugovanja prema dobavljačima te da su tijekom svih tih godina dugovanja rasla ili padala ali su uvijek postojala. Tada je naglasio kako su dolaskom na vlast naslijedili i određeni dug prema dobavljačima te da su naslijedili i veliku torturu, i on kao gradonačelnik ali i njegov zamjenik i svi djelatnici gradske uprave. Teško je bilo funkcionirati jer su bili svakodnevni pozivi sa pitanjem kada će se platiti dugovanja.

- Neke smo stvari rješavali vatrogasnim mjerama i plaćali one manje iznose, a pronalazili smo i načine da u nekakvim omjerima plaćamo i one veće iznose. Primali smo prijetnje ovrhama i blokadama koja su nam također pristizale. Raditi u takvom okruženju je preteško, a zbog svega toga smo i kao grad i ja osobno izgubili povjerenje kod određenih tvrtki i dobavljača – tada je naglasio gradonačelnik Budimir i IMG 2812istakao kako kredit koji se diže da će on biti strogo namjenski i to isključivo za zatvaranje duga prema dobavljačima kojima je grad Kutjevo dužan.

Gradskog vijećnika Miodraga Čamaka (HSU) zanimalo je kad se može očekivati legalizacija i uređene ceste odnosno Turkovićevog odvojka. Vinko Murar, stručni suradnik u gradu Kutjevu je rekao kako su u jednom dijelu imovinsko pravni odnosi problem te da mu je poznato da je sve to predugo ali da će se u novim pregovorima sa Državnom agencijom za upravljanje imovinom pokušati i taj problem riješiti i cesta urediti. Čamak nije bio zadovoljan odgovorom i rekao je da bi ta cesta trebala biti prioritet i da stanovnici u toj ulici zaslužuju uređenje. Gradonačelnik Budimir je rekao kako ima dosta prioriteta u gradu i da nije samo ta ulica prioritet te je naglasio da će poduzeti sve što bude mogao da što prije dođe do realizacije uređenja.

IMG 2843Ante Pavković sugerirao je na potrebu zapošljavanja komunalnog redara za što je već bio raspisan natječaj. Gradonačelnik Budimir mu je odgovorio kako se o tome razmišljalo i razmišlja ali da je uvijek kočnica trošak i manjak sredstava za isplate plaća. U svakom slučaju zaključeno je kako bi se trebalo ipak razmišljati i donijeti odluku da se zaposli komunalni redar što prije jer bi ta osoba mogla uvesti dosta reda po pitanju određenih problematika u odlaganju nezakonitog odlaganja otpada.

Vijećnika Stjepana Kordiša (SDP) zanimalo je zašto ne može dobiti podatke o uplatama komunalne naknade koju uplaćuju stanovnici Vetova te je naglasio kako bi taj podatak trebao koristiti svima kako bi se vidjelo koliko se dobije tih sredstava kojima bi se trebalo uređivati selo. Kordiš se zapitao zar je to tajna i zbog čega ne može dobiti taj podatak. Gradonačelnik Budimir je odgovorio da nije nikakav problem dobiti takav podatak te naglasio kako od toga što se prikupi s naslova komunalne naknade da ta sredstva ne mogu podmiriti niti troškove javne rasvjete, a kamo li neke druge troškove koji se trebaju plaćati iz te naknade.