Ispiši ovu stranicu
Petak, 01 Travanj 2016 14:45

Škola treba biti nositelj poljoprivrednog obrazovanja i brand ovog kraja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽENA 130. GODIŠNJICA POLJOPRIVREDNE ŠKOLE POŽEGA -

POŽEGA - Dvodnevnim aktivnostima poznata Ratarnica današnja Poljoprivredno-prehrambena škola Požega obilježila je 130 godina rada. Škola je osnovana davne 1883. godine odobrenjem Kraljevske zemaljske vlade nakon gotovo pola stoljeća nastojanja Požežana za pokretanjem gospodarskog obrazovanja. S radom je započela već 1885., a u sadašnjoj zgradi nastava se kontinuirano odvija od 1886. godine.

IMG 2982Sve je počelo još jučer, s Panelom rasprava i susretom bivših i sadašnjih učenika na tema „Škola jučer, danas, sutra. nastavilo se danas s prezentacijom dokumentarnog filma koji govori o Poljoprivrednoj školi, te kvizom za učenike. Na školskom poligonu postavljena je izložba stoke i domaćih životinja, traktora i strojeva za obradu zemlje, a izvršena su i pokazna oranja s traktorima i oranje s konjima. Izložbu stoke obišli su pomoćnik ministra poljoprivrede Mario Njavro, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenici župana Ferdinand Troha i Željko Jakopović, ravnatelji srednjih škola županije, delegacija Poljoprivredne škole iz Kapošvara u Mađarskoj, te ostali ugledni gosti.

Na svečanoj sjednici ravnateljica Marija Grgić upoznala je sve goste sa Poljoprivrednom školom danas. - Škola danas obrazuje 444 učenika u osam zanimanja, poljoprivredni, prehrambeni veterinarski i turistički tehničar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, mesar, pekar i pomoćni cvjećar za učenike s poteškoćama. U školi je zaposleno ukupno 61 djelatnik od čega je 41 nastavnik. Nastava se odvija u tri objekta u nekoliko specijaliziranih učionica i praktikuma. Škola ima i poljoprivredno gospodarstvo od 114 ha oraničnih površina, 2,5 ha voćnjaka 3 ha vinograda, vinski praktikum, veliki plastenik za uzgoj cvijeća podignut sredstvima EU, IMG 5386hidroponski uzgoj rasadnog materijala, te pekarski i vanjski kuharski praktikum, laboratorij za kemijsku analizu hrane, mikrobiološki praktikum te vinski podrum s praktikumom i kušaonicom vlastite vinske proizvodnju. No to sve još nije dovoljno da učenici budu u potpunosti kompetentni za tržište rada, pa očekujemo od nove kurikularne reforme povećati te kompetencije. Treba povećati praktičan rad učenika i na tome radimo projekt Centra kompetencije u poljoprivredi i prehrani – najavila je ravnateljica Grgić, a u sklopu Centra škola planira podizanje novi nasada, vratiti stočarstvo kroz izgradnju edukativne farme za uzgoj krava i svinja , posebno domaće crne svinje fajferice, izgradnja hladnjače s pogonom za preradu i pakiranje voća. Poboljšat će i svoje laboratorije s mogućnosti analiza tla. Podići će novi ekološki voćni nasad s više vrsta voća. Ukupno ulaganje u tom projektu time doseže 3 milijuna eura, a uglavnom će se projekti u sekcijama prijavljivati na europske fondove.

Potporu i poticanje za ovaj razvoj i projekte škola ima od osnivača Požeško-slavonske županije, koju je na svečanosti potvrdio župan Tomašević. – Ova škola sa svojim prostorima mora biti podrška gospodarstvu i poveznica u ovoj regiji. Moramo nastaviti ovaj put koji je utemeljen prije 130 godina i nastaviti tu lijepu priču. IMG 5432Poljoprivredne škola mora biti centar kompetencije ali i centar za pomoć razvoju i gospodarstvu. Nema dobre poljoprivrede bez dobre poljoprivredne škole. Mi nismo zadovoljni dosadašnjim modelom i očekujemo promjene s novim kurikulumom. Ako ne budemo školu stavili u punu funkciju i dali smjer kojim putem u budućnost moramo ići, hrvatske i Slavonije neće biti. Jedino mi sami možemo dati odgovore kroz obrazovanje i upravo na tome ću inzistirati dok sam na ovoj dužnosti. Ovo mora biti škola lider u regiji i cijeloj Hrvatskoj – rekao je župan Tomašević koji već duže vremena upravo forsira da škole budu uistinu nositelji obrazovanja učenika, a ova škola da pripremi učenike da budu samostalni poljoprivrednici, ratari i stočari, nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Obilježavanje je nastavljeno Svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Požega.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Alen/Vladimir Protić

Galerija slika