Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 15 Siječanj 2015 11:16

Izvorni proračun samo 2,3 milijuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZNATNO SMANJENJE PRORAČUNA OPĆINE VELIKA -

VELIKA - Među sredinama kojoj ova godina neće biti ni malo jednostavna niti laka svakako je općina Velika koja zbog nove porezne politike gubi dosta novca. Izvorni proračun općine koji je prijašnjih godina iznosio oko 5,2 milijuna kuna, u ovoj će biti oko 2,3 milijuna.

Ono što ipak ohrabruje svakako je činjenica da ove godine u travnjuIMG 6389 mjesecu izlazi i zadnja rata kredita kojega je općina podignula kako bi riješila svoje dospjele obveze za stare dugove.

Općini Velika je trebalo gotovo deset godina da se riješi naslijeđenih dugovanja koja su iznosila 25 milijuna kuna. Iz svog je proračuna općina za stara dugovanja na žalost dala 18 milijuna kuna. Sada, kaže načelnik općine Vlado Boban općina ponovno mora krenuti od nule jer zbog nove porezne politike ostaju bez tri milijuna kuna.

Unatoč prepolovljenom izvornom proračunu općina Velika planira namaknuti dodatna sredstva do 8,6 milijuna putem različitih natječaja i EU fondova.

IMG 6399- Svjesni smo da se moramo osloniti na vlastite snage i namaći novac iz različitih fondova jer u protivnom ništa nećemo moći raditi. Već sada imamo 16 projekata koji su spremni za kandidiranje, no na žalost nema natječaja. Jedan od projekata već nam je ranije odobren. Riječ je o kanalizaciji Trenkovo-Trnovac u vrijednosti od 7,7 milijuna kuna. Taj bi projekt trebao biti završen do kraja 2018. godine dok bi do kraja 2023. godine svako naselje moralo imati kanalizacijsku mrežu - kaže Boban.

Najviše nade općina Velika polaže u razvoj turizma i izgradnju hotela uz termalne toplice, gdje su započeli pripremni radovi te se prema saznanjima načelnika Bobana, čekaju samo povoljne vremenske prilike kako bi se radovi intenzivirali.

Idućih mjeseci krenula bi i edukacija zainteresiranih poljoprivrednika ali i ostalih obrtnika i poduzetnika koji svoje proizvode žele plasirati i surađivati s novim hotelom, da certificiraju svoje proizvode jer u protivnom neće ih moći prodavati.

Tekst. V.Re Foto: Vanja Protić