Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 08 Siječanj 2014 14:50

TZ kroz projekte ostvarila višak prihoda

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

9. SJEDNICA SKUPŠTINE TZ POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE -

KREĆE REALIZACIJA PROJEKTA SLAVONSKA KOŠARA S AUTOHTONIM PROIZVODIMA NAŠEG KRAJA

POŽEGA – Skupština Turističke zajednice Požeško-slavonske županije održala je krajem godine svoju 9. sjednicu na kojoj je usvojen i rebalans zbog viška ostvarenih prihoda, te usvojen Godišnji program rada i Financijski plan za 2014. godinu.
- Ovu godinu i poslovanje TZ ocijenili smo vrlo uspješnim po nekoliko elemenata i usvojili rebalans jer je TZ ostvarila višak prihoda koji smo stavili u funkciju. Ponosan sam na dobar rad TZ i direktorice Maje Jakobović. Od siječnja do ovog mjeseca ostvarili smo 20.000 noćenja ili 31% više noćenja na području naše županije, od kojih su 30% strani gosti. To je u odnosu na godinu prije veliki pomak i odličan rezultat u odnosu da nemamo puno smještajnih kapaciteta. Sa tek nešto više od 450 kreveta to je dobar rezultat, a upravo taj broj novim projektima u Velikoj i drugim sredinama želimo povećati. Kroz mjeru ruralnog razvoja i naša ministarstva želimo razvijati naša sela i prostore koje imamo te ih privesti turističkim sadržajima – istakao je Alojz Tomašević, predsjednik TZ županije, te dodao da se očekuje ove godine i provođenje projekta smeđe signalizacije na cijelom području županije. – Dobili smo sve potrebne dokumente, poklonili elaborate našim općinskim i gradskim TZ, koji će sada pripremiti svoju jedinicu za postavljanje smeđe turističke signalizacije. Za sada je općina Velika i Kaptol u potpunostiIMG 5155 pokrivena smeđom signalizacijom, a sada čim to dozvoli vrijeme idemo na postavljanje signalizacije u općini Brestovac i gradu Lipiku. nakon toga idu ostali a očekujemo u 2014. godini pokrivenost cijele županije. S ŽUC-om ćemo organizirati dalje čuvanje i održavanje te signalizacije.
U 2014. godini TZ županije raspolagat će s 900 tisuća kuna, u koja ulaze i sredstva od 150 tisuća kuna koja dobiva iz Ministarstva turizma. U planu je provedba velikog projekta Clastera Slavonska korpa u koju će biti uključeni svi proizvođači i udruge proizvođača na našem prostoru. Predviđena je internetska trgovina preko clastera s prepoznatljivim i autohtonim proizvodima koji nastaju na našem području a bit će pakirani u pravu slavonsku korpu pletenu od šiblja, sa podlogom slavonsko ručnika. Slavonska košara će se putem Hrvatske pošte i njihove dostave moći distribuirati u svaki kutak naše države, ali i u Europsku uniju gdje smo sada članovi. Turistička zajednica će raditi i na razvoju lovnog i vjerskog turizma, za što imamo odlične uvjete. Bogata lovišta i dobra organizacija Lovačkog saveza županije mogu taj dio turizma s TZ odlično razviti, a i svaki kirvaj u našim slavonskim selima može biti turistička atrakcija. te brandove trebamo razvijati, zaključio je Tomašević.