Ispiši ovu stranicu
Utorak, 22 Studeni 2022 13:07

Nova Odluka o sufinanciranju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanje pasa mikročipom u 2022. godini

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - U svrhu zaštite zdravlja i dobrobiti životinja kao i osiguranja učinkovite skrbi za napuštene životinje, Grad Požega nastavio je program sufinanciranja sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanja pasa mikročipom. U 2022. godini u proračunu Grada Požege za tu je svrhu bilo predviđeno 70 tisuća kuna. 8. studenoga 2022. godine donesena je Odluka o izmjenama Odluke o sufinanciranju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanje pasa mikročipom u 2022. godini. Navedenom izmjenom Odluke sredstva za tu namjenu su, sukladno Rebalansu Proračuna, povećana na 90.000,00 kn.

Prema informacijama koje nam je ustupila Veterinarska stanica Požega kao partner na ovome projektu, u akciju se uključio velik broj vlasnika kućnih ljubimaca koji su iskoristili mogućnost kastracije i sterilizacije pasa i mačaka. Točnije, do 31. listopada 2022. godine, uslugu sterilizacije ženke psa zatražila su 64 vlasnika, kastraciju muškog psa njih 36, sterilizaciju mačke čak 148 vlasnika, kastraciju mačka njih 65, dok je svoje životinje mikročipom označilo 158 vlasnika, za što je utrošeno ukupno 64.142,00 kn.

Kastracija pasa i mačaka je najsigurniji način na koji vlasnici kućnih ljubimaca mogu spriječiti neželjeno parenje svojih ljubimaca i na taj način izbjeći probleme koji nastanu kada se dogodi neplanirano i neželjeno potomstvo kojem treba naći novi dom, stoga pozivamo naše sugrađane da podrže ovaj program Grada Požege i na taj način ispoštuju obavezu kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca, propisanu Zakonom o zaštiti životinja.