Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 21 Ožujak 2013 13:40

S pripremljenim projektima vrijednim pola milijarde kuna Pakrac je spreman za EU

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

OBILJEŽEN DAN GRADA PAKRACA I BLAGDAN NJEGOVA ZAŠTITNIKA SV. JOSIPA  -

 

PAKRAC – Nizom manifestacija, počevši od 10. ožujka, Pakračani su obilježili Dan svoga grada i blagdan njegova zaštitnika sv. Josipa. Središnja proslava, u utorak na sam blagdan, započela je polaganjem vijenaca na gradskom groblju a potom je u župnoj crkvi misno slavlje predvodio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević.

IMG 4978Svečana sjednica Gradskog vijeća bila je posljednja u ovom sazivu pa je to bila prigoda za upućivanje zahvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u radu vijeća. Njegov predsjednik Zoran Krejči posebno je istakao kako su članovi vijeća, on i gradonačelnik, iako ne pripadaju istim političkim opcijama nastojali proteklih godina raditi u interesu svih građana te je izrazio nadu da će to činiti i oni koji će ih naslijediti nakon predstojećih izbora.

Za godinu dana otvorit će se 150 novih radnih mjesta

IMG 5013Naravno, obilježavanje Dana Grada bila je i prigoda za podsjećanje na postignute rezultate. - Iz godine u godinu u gospodarskoj zoni se otvaraju novi pogoni pa će tako biti i ove godine. Zadovoljstvo mi je reći da u zoni male privrede ima gotovo 500 zaposlenih iako smo planirali 200-tinjak. Novi investitori čiji je dolazak najavljen, uglavnom iz Italije, znak su kako će i dalje biti otvaranja novih radnih mjesta i da se gospodarska situacija u gradu popravlja – rekao je gradonačelnik Davor Huška. U Pakracu danas, dodao je, ima oko 2.500 zaposlenih ljudi no, nažalost i dalje je stopa nezaposlenosti oko 21 posto što znači da posao traži još njih 800. Taj broj bi se u idućih šest mjeseci do godinu dana trebao smanjiti jer su neki investitori već kupili zemlju i najavili gradnju pogona u kojima će se otvoriti 150 novih radnih mjesta. - Što se tiče ulaganja, to je podatak na koji sam stvarno ponosan jer evo, 3,5 milijuna kuna samo prošle godine je uloženo u pripremu projekata a 17 milijuna kuna je prešlo preko gradskog proračuna direktno u kapitalne investicije. Još važnije je to da mi imamo spremne projekte vrijedne pola milijarde kuna koje ćemo kandidirati za sredstva iz EU fondova, raznih ministarstava i javnih poduzeća – dodao je gradonačelnik Huška. Kao poseban uspjeh u proteklim godinama naznačio je povratak visokog školstva u Pakrac jer je prošle godine otvoren dislocirani stručni studij fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta Zagreb kao i studij Turističkog menadžmenta iz Višnjana.

IMG 5023Čestitke domaćinu uz Dan grada uputili su Rajmund Bradik, načelnik općine Jasenova iz Slovačke, Neven Idžanović načelnik općine Dobretići u Bosni i Hercegovini, Mato Pušić zamjenik načelnika općine Konavle, gradonačelnik Lipika Antun Haramija, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović i počasni građanin Pakraca Marko Širac. Učenica pakračke osnovne škole Laura Rovazdi pročitala je svoj tekst "Pakrac-jučer, danas, sutra" koji je nagrađen kao najbolji u sklopu natječaja objavljenog povodom obilježavanja 1. ožujka, početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.

General Gotovina počasni je građanin Pakraca

IMG 5010U povodu Dana grada na svečanoj sjednici su podijeljena i javna priznanja. Pečatom Grada Pakraca nagrađeni su Ivan Katalinić predsjednik Matice umirovljenika Pakrac-Lipik, Marica Topić liječnica i dragovoljac Domovinskog rata, prof. dr. sci Željko Romić prodekan Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, Saša Ćasić vinogradar koji je prošle godine proglašen najboljim mladim poduzetnikom u Hrvatskoj, Andrija Runje umirovljeni nastavnik te Rajmund Bradik načelnik prijateljske općine Jasenova iz Slovačke. Zlatna plaketa "Grb Grada Pakraca" pripala je prof. dr. sci. Mladenu Havelki dekanu Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, Kreši Jelaviću zamjeniku župana za gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Višnji Klobučar ravnateljici pakračkog Dječjeg vrtića. Počasnim građaninom Pakraca proglašen je general Ante Gotovina koji bi svoje priznanje trebao preuzeti u lipnju. On naime, u vrijeme korizme ne posjećuje ovakve svečanosti pa zbog toga nije doputovao u Pakrac.

Otvoreni novi proizvodni pogoni

IMG 5030Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća domaćini i njihovi gosti otišli su u zonu male privrede gdje su prisustvovali otvorenju novog objekta tvrtke "Šuma Šugić". Vlasnik mu je Jozo Šugić, prognanik iz Bosne, koji je 2001.godine osnovao obrt za sječu drveta i izvoz. Poslovao je najprije u iznajmljenom prostoru a potom je u zoni male privrede kupio zemlju i izgradio objekt uloživši u to dva milijuna kuna. Sada zapošljava 18 radnika.

IMG 5037- Svih proteklih 12 godina uz nas su bili Grad Pakrac i Poduzetnički centar koji su nam, kao i drugim poduzetnicima, pomagali u pripremi projekata i davanjem određenih olakšica. Nadam se da će nam pomoći i u buduće jer namjeravamo se širiti na proizvodnju peleta – rekao je Jozo Šugić. Za tu će im investiciju, dodao je, trebati još dva do tri milijuna kuna.

Najmlađi stanovnik pakračkog poduzetničkog inkubatora je talijanska tvrtka ICES-EBM čiji je suvlasnik mladi Denis Zandona. Proizvodnja zavojnica počela je u prosincu a mali pogon, koji je službeno otvoren u utorak, sada zapošljava osam radnika i uskoro će se proširiti.   ( v.m.)