Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 08 Travanj 2021 13:57

Stožer CZ županije očekuje veće količine doza cjepiva do kraja travnja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Drastično povećanje broja novooboljelih u našoj županiji je refleksija na blagdanske dane, obiteljska okupljanja i nepridržavanja epidemioloških mjera  -

POŽEGA - Nakon održanog sastanka užeg sastava Stožera Civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19 i cijepljenja. - Prošli su Uskrsni blagdani za koje smo imali pripreme nastojeći javnosti i našim sugrađanima prenijeti kako očuvati sebe i druge oko sebe poštivanjem epidemioloških mjera, a sve u svrhu kako bi spriječili povećanje broja novooboljelih od korona virusa. Posljednja izvješća koja smo dobili iz Zavoda za javno zdravstvo PSŽ govore nam nažalost o suprotnom, što znači da smo u zadnjih nekoliko dana imali drastično povećanje broja novooboljelih u našoj županiji što je sigurno refleksija na blagdanske dane, obiteljska okupljanja, ali vjerojatno i nepoštivanje epidemioloških mjera koje su propisane i na koje smo pozivali sugrađane. Nastavno na sve do sad rečeno, ponovno pozivam sve žitelje naše županije na držanje distance i ostalih propisanih mjera jer ne znamo što nam donosi budućnost – rekao je načelnik županijskog stožera i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te je naglasio kako je prije dva dana održan sastanak Vlade RH, Ministarstva zdravstva, župana i ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo te da se očekuje da će u našu županiju do kraja mjeseca travnja pristići oko 7.500 doza cjepiva.

 - Radi se o znatnom povećanju pristiglih doza, jer je do sada na tjednoj bazi bilo otprilike 500-600 doza za korištenje. Da bi cjepiva bila utrošena, odnosno da bi sve prošlo onako kako se očekuje, Zavod za javno zdravstvo PSŽ pripremio je punktove gdje će se cijepljenja obavljati uz kao i do sada ordinacije liječnika obiteljske medicine, te do kraja mjeseca travnja obavit ćemo cijepljenja na punktovima u gradovima Požegi, Pleternici te gradu Pakracu, a nakon toga krećemo sa svim drugim punktovima u svim sjedištima općina i gradova naše županije – rekao je župan Tomašević očekujući da će se do kraja mjeseca svi punktovi biti u funkciji, kako se pripreme provode, a raspored i evidencija preko obiteljskih medicina biti će objavljeni javno te će primarno biti pozivani građani koji su u ugroženoj skupini te je pozvao sve sugrađane da se svakako odluče na cijepljenje te da se jave svom obiteljskom liječniku kako bi se evidentirali te cijepili nakon procjepljivanja osoba koje su u ugroženoj skupini.

IMG 6783

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević izvijestio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj županiji te je potvrdio porast broja novooboljelih osoba. - Krajem ožujka i početkom mjeseca travnja imali smo incidenciju oko 13,18 posto udio pozitivnih od testiranih, početkom ovoga tjedna blago smanjenje, ali od jučer nažalost imamo značajno povećanje broja novooboljelih osoba. Do današnjeg dana u našu županiju pristigle su 11.802 doze cjepiva. Prema našim podacima od oko 15.000 osoba starijih od 65 godina na području naše županije procijepili smo oko 80 posto starije populacije uz kronične osobe. Punktovi su organizirani upravo iz razloga kako bi počeli sa cijepljenjem također i opće populacije, radeći paralelno s ordinacijama obiteljske medicine.

U svakom sjedištu općina i gradova punktovi će biti postavljeni u sportskim dvoranama. Pri HZZO-u imamo organiziranih 10 mobilnih timova, ali i svi liječnici obiteljske medicine su također zainteresirani odazvati se i biti dionici akcije cijepljenja na punktovima.

Vezano za cjepivo AstraZeneca tokom jučerašnjeg dana Europska regulatorna agencija iznijela je svoje mišljenje što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo prihvatio, a radi se o tome da je potvrđeno kako je cjepivo sigurno te da ono sprječava hospitalizaciju i teže oblike bolesti – rekao je ravnatelj Matijević.

Župan Alojz Tomašević na kraju tiskovne konferencije spomenuo je i nadolazeća događanja poput Svete pričesti i Krizme te je apelirao i zamolio građane naše županije da obiteljska druženja prilagode sukladno propisanim epidemiološkim mjerama kako se trend rasta broja novooboljelih osoba ne bi nastavio.