Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 23 Siječanj 2013 19:19

Slavonski župani podržavaju stvaranje klastera proizvođača mlijeka

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ODRŽANA KOORDINACIJA ŽUPANA SLAVONIJE  -

 

 

POŽEGA – Požeško-slavonski župan Marijan Aladrović bio je domaćin svojim kolegama županima, Danijelu Marušiću iz Brodsko-posavske županije, Boži Galiću iz Vukovarsko-srijemske županije i Zdravku Dijakoviću, zamjeniku župana Virovitičko-podravske županije na koordinaciji župana Slavonije. Teško stanje u poljoprivredi bila je jedna od tema sastanka, a razgovaralo se i o novom zakonu o javnim ustanovama i sanaciji bolnica te korištenju sredstava Europskih fondova.

 

- Županije će podržati osnivanje klastera proizvođača mlijeka obzirom na velike probleme, a kako bi oni što spremnije dočekali ulazak u EU. Mi ćemo to osnivanje podržati organizacijski i financijski. Od nas se traži da financijski pomognemo jer su proizvođači mlijeka u teškoj situaciji. Iako su proračuni doneseni ta sredstva se moraju pronaći u okviru proračuna. Obzirom da je Vlada RH uputila u Sabor prijedlog Zakona o poljoprivrednog zemljišta, mi smo imali primjedbe na taj zakon. Tražimo da i dalje ostane da županije kao i do sada participiraju 25% u tim sredstvima, obzirom na programe koje županije financiraju u tom području, od izmjera zemljišta do projekata navodnjavanja. Smatramo i da kriteriji po kojima netko može dobiti državno poljoprivredno zemljište nisu dobri, jer raspodjela da 60 bodova nosi program nije dobra. Tu su u nepovoljnijem položaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Nitko ne spominje kao uvjet za dobivanje zemljišta grla stoke, a znamo da nema grla bez hektara – istakao je župan Marijan Aladrović, koji ističe da primjedbe upućuju na Sabor, i obraćaju se svim saborskim zastupnicima s područja Slavonije i Baranje.

 

IMG 0304Župan Danijel Marušić je pojasnio da su definirali niz problema koji su vezani za sanaciju zdravstvenih ustanova. – Nisu doneseni podzakonski provedbeni akti, na koji način se planira provesti ta sanacija, a nije niti definiran dug u zdravstvenim ustanovama. Pet naših bolnica je u 2012. pozitivno poslovalo pa ih prema tome ne bi ni trebalo sanirati, a ako se misli na akumulirani dug iz proteklih razdoblja, onda se mora znati da bi HZZO morao platiti sve fakture. Otvorena su pitanja rokova na koje se moraju očitovati da li treba ili ne treba sanacija. Rok od trideset dana je neprihvatljiv jer još nemamo podatke pošto je godina tek završila. Ne znamo iz kojih sredstava će se napraviti sanacija i niz je drugih pitanja.

 

IMG 0309Na svakoj koordinaciji župana raspravlja se o pitanjima korištenja sredstava iz Europskih fondova. Sada kad su ustrojene nove dvije statističke regije nema strateških dokumenata s nivoa RH, a svi do sada su planirani kao Panonska Hrvatska. – Ako se to snažnije ne poveže i uspostavi bolja suradnja s ministarstvima bojimo se da se neće iskoristiti sredstva. Mi čekamo dokumente, ne primjenjuje se još ni Zakon o regionalnom razvoju koji postoji, a ako se on mijenja treba brzo djelovati. Slavonske regionalne agencije rade zajedno i pokazale su da dobro rade dok je bilo suradnje s ministarstvima, imaju rezultate i korištenje sredstva EU je bilo pojačano. Treba više suradnje i više zajedništva – istakao je Božo Galić, koji se boji da nećemo imati dovoljno novca niti za učešće u projektima.

IMG 0312Slavonija je oduvijek bila ta koja je hranila, današnje mogućnosti su daleko veće nego što se koristi, a nova zakonska rješenja idu na štetu agrara i Slavonije. - Oduzimanje tih 25% sredstava županijama rezultirat će da mi ne možemo više sufinancirati kreditne linije, sufinancirati kamate, sufinancirati proizvodnju mlijeka, navodnjavanje. Mi pokušavamo sugerirati Vladi da ta odluka nije dobra. Odluka da se OPG gotovo izbaci iz plana korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta vraća na neku staru politiku, a zemljište se oduzima malim proizvođačima. Ta mala gospodarstva neće izdržati ulazak u EU – istakao je Zdravko Dijaković.