Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 16 Siječanj 2013 20:17

Hotelu Lipa prijete isključenja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

LIPIČKI ZRC U NEZAVIDNOM POLOŽAJU ZBOG OTEZANJA DOGOVORA S KUPCIMA  -

 

Petnaestero zaposlenih koji već godinu dana ne dobivaju plaće podigli tužbe

LIPIK - Zbog duga od 100 tisuća kuna hotelu Lipa, koji posluje u sklopu Zdravstveno rekreacijskog centra Lipik, pakrački je Komunalac najavio isključenje plina i vode. - U 2012. godini ZRC nije platio niti jedan račun i stav Nadzornog odbora je bio da se dug konačno ili plati ili da se hotelu iskopčaju plin i voda. Na zamolbu gradonačelnika Nadzorni odbor je donio novu odluku po kojoj će privremeno odgoditi odluku o isključenju a do tada treba riješiti pitanje dugovanja - objasnio je direktor Komunalca Marijan Pierobon.

Odluka Komunalca za petnaestero radnika, koji inače, nisu osobne dohotke dobili čak dvanaest mjeseci, bila je prijetnja da će ostati bez posla no, za sada, ta je mogućnost otklonjena. Inače, u cijeloj priči o lipičkom ZRC-u najtragičnije je to da je riječ o tvrtki čijih je 90 posto dionica u vlasništvu države i da joj ona gotovo dvadeset godina ne uspijeva naći novog vlasnika koji bi obnovio u ratu oštećene objekte. Kada se potencijalni investitor konačno pojavio, pregovori o prodaji otežu se mjesecima iako se za ZRC nudi više od 200 milijuna eura.

   Zdravstveno rekreacijski centar se sastojao o nekoliko hotela, drugih objekata turističkog sadržaja, otvorenih bazena i perivoja na kojima je pričinjena šteta od oko 30 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka. Hotel Lipa sa četrdesetak ležaja obnovljen je 1994. godine a šest godina kasnije i bazeni. Prvi partneri u obnovi bile su njemačke tvrtki MBB i TLP no, zbog nesporazuma pri realizaciji projekta, svi radovi su ubrzo zaustavljeni. Hrvatski fond za privatizaciju a potom Agencija za upravljanjem državnom imovinom, u osam su navrata pokušavali pronaći investitore, četiri natječaja su objavljena i po posebnim uvjetima (prodaja za jednu kunu), ali kupaca ili nije bilo ili su njihove ponude ocijenjene nepovoljnima.

Prošle godine interes za ZRC je pokazala britanska tvrtka Petrus Global Development koja je to potvrdila pismom namjere poslanog u ožujku ove godine. Za imovinu ZRC-a i poslovne aktivnosti, zajedno sa svim zaposlenima ponudili su 32 milijuna eura, kao i dodatna ulaganja u dvije etape od 193 milijuna eura. Projekt su nazvali "Lipik-grad toplice". U kolovozu je Vlada odlučila kako sada prodaja neće ići putem natječaja nego direktnom pogodbom. Iz Ministarstva turizma informacije o pregovorima su stizale 'na kapaljku' a krajem godine se neslužbeno pročulo kako su oni prekinuti. - Obzirom da je ZRC u državnom vlasništvu mi kao gradska uprava nismo uključeni u pregovore ali, imam neslužbene informacije da su potencijalni investitori nezadovoljni jer sve predugo traje i neprestano komuniciraju s 'drugom ligom' naših političara – rekao je gradonačelnik Lipika Antun Haramija. Direktorica ZRC-a Jasminka Stričević kaže pak kako ona ima saznanja da prekida pregovora nema nego su samo zastali zbog blagdana. - Zadnji potrebni dokumenti s hrvatske strane Petrusu su dostavljeni 10. prosinca i pregovori bi se trebali ubrzati tijekom siječnja. Plaće nismo dobivali jer AUDIO više niti jednoj tvrtki u svom portfelju ne daje pozajmice za plaće a imam informaciju da će novac stići od novog vlasnika – rekla je Stričević.

Ministarstvo turizma i AUDIO na naš upit o ZRC-u u pismenom su odgovoru neprecizni pa samo navode kako "društvo Petrus nije „formalno“ odustalo od kupnje društva ZRC Lipik" te da će se najkasnije za mjesec dana "razriješiti nastala situacija, odnosno daljnja sudbina ZRC-a Lipik". I dok država mjesecima pregovara o ulaganju od 225 milijuna eura, dvanaestero radnika kojima je svega dosta podigli su tužbe zbog neisplaćenih osobnih dohodaka. (v.m.)