Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 10 Siječanj 2013 10:01

Oporba kritizirala isplatu božićnice u županiji

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

15. SJEDNICA SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 

POŽEGA – Već na samom početku sjednice Skupštine koja je kasnila zbog prometnih problema nekolicine vijećnika i samog predsjednika Skupštine, oporba je kritizirala u Aktualnom satu isplatu božićnice za zaposlenike županije. Iako se stalno na pitanja vijećnika odgovara da županija nema sredstava za poticaje i subvencioniranje projekata i poljoprivredne proizvodnje, sada se u ovom teškom trenutku ipak išlo na isplatu božićnice. Oproba smatra da se županija trebala solidarizirati s ostalim jedinicama lokalne samouprave koje su odustale od isplate božićnice, pogotovo što nije isplaćena niti u jednoj državnoj instituciji, a nije isplaćena niti u zdravstvu i školstvu za koje se županije brine.

PC228757Oporba nije podržala niti prijedlog proračuna za 2013. godinu, koji je prošao većinom glasova koji u skupštini ima vladajuća koalicija na čelu s HDZ-om. Proračunom su predviđeni prihodi od 106,7 milijuna kuna uz rashode od 92 milijuna kuna, a viškom prihoda bi se namirila potraživanja iz proteklih razdoblja.

Prihodi od pomoći u 2013. godini planirani su u iznosu od 78 milijuna kuna što čini 73% proračuna, a oporbeni vijećnici su najviše kritizirali planiranu pomoć od Vlade RH, koja u planu proračuna treba sudjelovati s 15,5 milijuna kuna sumnjajući da će se ta pomoć realizirati, jer se nije niti u 2012. realizirala planirana pomoć niti za jednu kunu, a tako i održivost planiranog proračuna za 2013. godinu.

Požeško-slavonska županija za 2012. godinu nije dobila iz Državnog proračuna u smislu pomoći nije dobila niti lipe, ali je dobila kroz decentralizirana sredstva za školstvo, zdravstvo, socijalnu skrb, kapitalne pomoći – odgovorio je župan Marijan Aladrović na pitanje vijećnika Vicka Njavre.

Vijećnici Skupštine su većinom glasova bez oporbe usvojili i programe javnih potreba humanitarno-socijalnih udruga, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, javnih potreba u kulturi i sportu za koje županija planira utrošiti oko 1,1 milijun kuna.