Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 04 Rujan 2019 12:19

Sedam novih sanitetskih vozila vrijednih 1,7 milijuna kuna za bolju primarnu zdravstvenu zaštitu

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

DOM ZDRAVLJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE U VELIKOM INVESTICIJSKOM CIKLUSU PODIŽE ZDRAVSTVENI STANDARD - 

POŽEGA – Dom zdravlja Požeško-slavonske županije već nekoliko godina je u stalnom investicijskom ciklusu, obnavljanja i uređenja zgrada domova zdravlja, ambulanti, izgradnji novih objekata, stalnoj nabavi novih uređaja i medicinskih aparata, obnavljanju i nabavci sanitetskih vozila. Trenutno su uz pomoć Požeško-slavonske županije i vlastitim sredstvima nabavili novih 7 vozila.

- Veseli me što smo kao temeljni nositelj Primarne zdravstvene zaštite u županiji uspjeli riješiti probleme koje smo imali sa sanitetskim prijevozom, a posebno hitnim sanitetskim prijevozom. Ovo je prvi puta od kada je Doma zdravlja da smo uspjeli sa investicijom od 1,7 milijuna kuna nabavili četiri nova kombi vozila za sanitetski hitni prijevoz, redovitih medicinskih transporta i tri vozila za sestrinsku djelatnost u Palijativnoj skrbi, za Patronažu i Kućnu njegu. Zahvaljujem se županiji i županu koji su u svemu financijski pomogli, pa smo eto u mogućnosti da otvorimo i novi parking u dvorištu Doma zdravlja s 41 parkirnim mjestom, što je dodatna vrijednost od 200 tisuća kuna. nećemo na tome stati, nego planiramo slijedeće godine nabaviti još 4 nova sanitetska vozila - istakao je zadovoljan ravnatelj Marijan Višaticki, koji napominje da će sada moći zamijeniti i sanitetsko vozilo koje je prešlo 880 tisuća kilometara i staro je preko 20 godina.

Predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja, prim. dr. Dragutin Gašpar podsjetio je da je Dom zdravlja nekada bio gubitaš i ustanova u problemima, a da je zadnjih godina, za vrijeme dva župana, pod rukovodstvom ravnatelja Darka Puljašića i sadašnjeg ravnatelja Marijana Višatickog, sve probleme i dubioze riješio, te može provesti i ovakav veliki investicijski ciklus na nekoliko mjesta u županiji. – Danas je to institucija financijski stabilna, koja u potpunosti zadovoljava sve zahtjeve Zakona i primarne zdravstvene zaštite. Uspjeli smo izvršiti i jednu zamjenu starih liječnika koji su otišli u mirovinu novim liječnicima i stomatolozima, te ostalim zdravstvenim osobljem. U planu imamo nabaviti i nove stomatološke stolice, sve zgrade su nam uglavnom dovršene i energetski učinkovite. U Čaglinu gradimo novu zgradu zdravstvene ambulante iz temelja. Možemo biti sretni što imamo i župana koje je bio general u ratu i zna dobro što znači dobro organiziran sanitet u ratnim uvjetima, a danas u miru što znači imati dobro ustrojenu primarnu zdravstvenu zaštitu.

Požeško-slavonska županija kao osnivač Doma zdravlja i nositelj organizacije zdravstva vodi računa i prati sve potrebne trendove i izmjene zakonskih akata kada je u pitanju zdravstvena zaštite. Za ovu nabavku vozila županija je izdvojila 1,1 milijun kuna i pomogla Domu zdravlja u ovoj neophodno potrebnoj zamjeni za stara vozila i povećanju opsega pružanja usluga hitnog sanitetskog prijevoza. – Čast mi je sretan sam što s vama dijelim ovaj veliki dan za Dom zdravlja. Ovih novih sedam vozila biti će na usluzi građanima, za brigu o našem čovjeku i njegovom zdravlju. Ovo je jedan primjer kako se mogu zajedničkim snagama izvesti i ovako velike investicije. Ponosan sam što će ovakva vozila biti na cesti, bit će operativnija, a za korisnike ugodnija. Imali smo primjedbi od korisnika da u određenim starim vozilima nije prijevoz adekvatan, no znali smo da idemo u ovu investiciju i da će se to riješiti. Željeli smo da kad se već mora koristiti da bude i primjereno čovjeku, a da imamo i sigurnost na cesti i djelatnika Doma zdravlja. U zdravstvo na području županije ulaže se trenutno puno, tu je izgradnja novog Zavoda za hitnu medicinu, obnavljanja OŽB Požega i izgradnja nove dnevne bolnice, uređenje bolnice u Pakracu. Mislim da smo po tom pitanju i primjer drugim sredinama kako se može organizirati zdravstvena zaštita – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji dodaje da je Požeško-slavonska županija riješila pitanje dežurstava u primarnoj zdravstvenoj zaštiti a nemamo problema niti s koncesijama u domovima zdravlja na području županije.

Galerija slika