Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 13 Ožujak 2023 12:46

Štetočine, licemjeri i komesarke: Ovako izgleda službena komunikacija HDZ-a na Facebooku

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Netrpeljivost i neciviliziranost je u hrvatskom javnom diskursu izašla iz okvira povremenih ispada, postavši vodećim načinom političke komunikacije - i to ne samo pojedinih političara poput Zorana Milanovića, već cjelokupnih političkih stranaka kao ciljanog smjera komunikacije. Naime, službena Facebook stranica HDZ-a već tri godine objavljuje sadržaj obilježen vrijeđalačkim diskursom, u kojem se učestalo omalovažava, ismijava i proziva niz političkih aktera s jezikom primjerenijem grubim anonimnim internetskim komentarima, zaključak je Gongove “Analize vrijeđalačkog diskursa službene političke komunikacije HDZ-a na Facebooku”, autora Mateja Mikašinovića-Komše. 

Od 4269 promatranih objava u periodu od 2020. do 2022., uočeno je 429 objava u kojima se političke aktere oslovljava putem vrijeđalačkog diskursa, ispunjenog uvredama, omalovažavanjem, prozivanjem i ismijavanjem. Tako se Zorana Milanovića prozvalo “Kremljenkom”, oporbu “destruktivnom”, Možemo “Ne možemo”, Peđu Grbina “posrnulim”, a Most “tragikomičnim jajanima”. Iako se opisi razlikuju, svima im je zajedničko nametanje opisa kojim se političke protivnike HDZ-a omalovažavalo i relativiziralo, u svrhu njihova predočavanja javnosti kao skupine nesposobnih, opasnih te u konačnici destruktivnih aktera, čiji bi dolazak na vlast prouzročio veliku štetu za građanke.  

h

Iako je Milanović od 2020. godine upotrebljavao zapaljivu i vrijeđalačku retoriku u tolikoj mjeri da je postao prepoznatljiv (ali i popularan) po njoj u javnosti, svjedoci smo prelijevanja i širenja takvog netrpeljivog političkog diskursa i među ostalim političkim akterima, čime dolazi do srozavanja civilizirane političke komunikacije, urušavanja političke kulture i nazadovanja demokracije. Unatoč Gongovim upozorenjima o opasnosti takvog stila komunikacije, sam HDZ je kao stranka na vlasti te članica Europske pučke stranke, u svojoj službenoj političkoj komunikaciji na Facebooku počela sve više okretati vrijeđanju, netrpeljivosti, napadima na ličnost pojedinih političkih aktera te omalovažavanju, čime ne doprinosi uspostavi dijaloga i međusobnog uvažavanja suprotstavljenih političkih opcija, već polarizaciji i netoleranciji. 

Odabir načina na koji HDZ komunicira s javnošću nije pitanje koje se tiče samo HDZ-a, jer ono može imati dalekosežne posljedice za društvo. Umjesto poticanja konstruktivne rasprave i suparništva u demokraciji - što donosi pozitivne učinke za javnost - HDZ, zajedno s predsjednikom Republike, komunicira na način koji je ispod svake razine u demokratskom društvu te ujedno ne pokazuje znakove ublažavanja. Takvom se komunikacijom s političkog vrha normalizira vrijeđanje i omalovažavanje u javnom prostoru, čime se sužava prostor za argumentiranu raspravu o relevantnim društvenim i političkim pitanjima, a potiče netrpeljivost i stigmatizacija. Nazivanjem svojih političkih suparnika “štetočinama” i “destruktivnima” radi utrke za like-ovima može samo dovesti do srozavanja cjelokupne demokratske kulture u državi te opasnosti za demokratsko društvo - posebice u trenutcima permanentne nesigurnosti i straha uslijed pandemije, inflacije te rata u Ukrajini.

Upotrebom CrowdTangle alata za javno nadziranje digitalnog sadržaja su prikupljanje Facebook objave sa službene stranice HDZ-a, radi analize prisutnosti vrijeđalačkog diskursa prilikom oslovljavanja drugih političkih aktera. 

Pročitajte cijelu analizu OVDJE!