Ispiši ovu stranicu
Petak, 27 Svibanj 2022 18:34

Novi pročelnici fetiši, Odmaralište Baška žrtva njegove nesposobnosti a vijećnici lupetaju ističu iz oporbe nakon sjednice Gradskog vijeća grada Požege

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Očekivano, nakon dosta postavljenih pitanja iz redova oporbe na 12. sjednici Gradskog vijeća grada Požege uslijedilo je i priopćenje vijećnika SDP-a kao reakcija na odgovore koji su dobili od požeškog gradonačelnika, dan nakon održane sjednice koje donosimo u nastavku.

Novi pročelnici su  fetiši Gradonačelnika a građanima novi trošak

Podrškom vijećnika HDZ-a i vijećnika koji su u „programskoj koaliciji“ Grad  će postati bogatiji za još jedno pročelničko mjesto – i to za javnu nabavu. Za vijećnike oporbe je to samo novi trošak a za Gradonačelnika i njegovu svitu rješenje koje će pomoći transparentnoj  javnoj nabavi.  Niti godini dana vlasti a izmišljena su dva nova pročelnička mjesta, što li nas čeka u preostalom dijelu mandata??? Ima li tome kraja?

Za Požežane odmaralište Baška mjesto željenog odmora a za Gradonačelnika dokaz nesposobnosti upravljanja  gradskom imovinom

Nakon godinu dana obnašanja funkcije Gradonačelnik nije uspio odmaralište u Baškoj staviti u bilo kakvu funkciju, te će i ove godine odmaralište  zjapiti prazno i služiti samo pražnjenu proračuna grada Požege. Gradonačelnik ili ne zna ili ne želi (zbog nečega ili nekoga) odmaralište staviti u funkciju, zbog čega grad trpi veliku  financijsku štetu. Imati takvu imovinu a ne staviti je funkciju je zločin prema gradu i građanima. Na opetovani upit vijećnika Mitra Obradovića, zbog kojih je to pravnih problema Grad kasnio s natječajima (jer je to bilo obrazloženje Gradonačelnika), Gradonačelnik  je uporno govorio o objektu bez kuhinje i lošem stanju objekta  jer očito nije niti postajalo prihvatljivo obrazloženje radnji zbog kojih u 2022.g. objekt neće biti u funkciji. 

Pitanja gradskih vijećnika su za Gradonačelnika lupetanja

Na 12. sjednici Gradskog vijeća grada Požega vijećnici SDP-a  su dobili potvrdu o shvaćanju demokracije Gradonačelnika grada koji je nekada bio nazivan Slavonska Atena, a danas je  svojina HDZ-a ili  grad koji se napušta. Na upit vijećnika Dinka Zime o neodržavanju Sportskih igara mladih u Požegi, zbog nepodržavanja od strane Grada,  Gradonačelnik  reagira prema vijećniku  s komentarom : „Što vi lupetate gluposti“. Gradonačelnik očito ne prihvaća tekovinu demokratskih društava prema kojoj  su pitanja vijećnika (oporbe) uobičajena i normalna pojava te je  još jedna ružna crtica iz  našeg grada. 

Zaduženje proračuna od 8.000.000,00 kn

Nevjerojatno (bahato)  je da je prijedlog za zaduženje Grada pred vijećnike i pred članove Odbora za financije stigao bez ikakvog obrazloženja, samo uz naznaku o čemu se radi o energetski učinkovitoj rasvjeti. Tek nakon primjedbe članova Odbora za financije te  vijećnika SDP-a  na Gradskom vijeću, Gradonačelnik je usmeno prezentirao studiju prema kojoj će novom rasvjetom ušteda energije godišnje iznositi minimalno 2,700.000,00 kn,  zbog čega  će se krediti vrlo brzo isplatiti. Vijećnici SDP-a  su nakon  obrazloženja  podržali zaduženje, jer će time Grad  uštedjeti značajna sredstva, ali je žalosno da Gradonačelnik o navedenom nije upoznao svoje   građane čime je omogućio da se o tom kreditu plasiraju priče koje nemaju dodira sa stvarnošću.

Gradonačelnik je pogrešno shvatio svoju funkciju 

Očito je da su građani izabrali gradonačelnika koji ima volju, znanje i energiju za smišljanje novih pročelničkih mjesta, umjesto  gradonačelnika koji bi stvarao dodanu vrijednost (nije u stanju ili ne želi niti postojeću imovinu staviti u funkciju) i gradonačelnika koji bi  komunicirao sa svojim građanima. Rezultat takvog rada  je gradska uprava krcata pročelnicama, odmaralište Baške dvije godine van funkcije, neinformirani građani,  projekti u proračunu  koji se zatim  najčešće  uklanjaju  kao nerealizirani  iz proračuna.

Rješenje problema ???

Na sjednici Gradskog vijeća vijećnici HDZ-a i stranke s kojom su u “programskoj suradnji“  izglasali su odluku prema kojoj se gradonačelniku volonteru isplaćuje naknada od 50% od naknade postojeće plaće, što je moguća najava  gradonačelnika volontera umjesto sadašnjeg gradonačelnika                         (sadašnjeg zamjenika koji bi nakon dvije godine mogao sjesti u tu funkciju).

Međutim mi u SDP-u smatramo da su rješenje za ovakvo stanje u gradu jedino novi izbori, ali  tome je zapreka „programska suradnja“ DP i HDZ, a vrijeme će pokazati do kada će im  „programi“  biti kompatibilni odnosno do kada će građani trpjeti štetu od strane takve  gradske vlasti - stoji u priopćenju za medije koje potpisuje Mitar Obradović, Predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Požege.