Ispiši ovu stranicu
Utorak, 12 Travanj 2022 16:27

Tjednik Kronika Požeško-slavonska dobitnik godišnje nagrade povodom Dana županije

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

U nastavku obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije, u Gradskom kazalištu Požega održana je Svečana sjednica Županijske skupštine, te su dodijeljene godišnje nagrade odabranima. Svečanoj sjednici nazočili su mnogi uzvanici, a među njima je bio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Nazočne je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana, a osim županijskih vijećnika i županice Antonije Jozić, prisutni su bili i izaslanica Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Anamarija Blažević, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, zastupnici u Hrvatskom saboru Martina Vlašić Iljkić, Krunoslav Katičić i Marin Piletić, državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, župan Vukovarsko-srijemske Damir Dekanić, župan Bjelovarsko-bilogorske Marko Marušić i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gosti iz Bosne i Hercegovine, predsjednik Udruge gradova Željko Turk, gradonačelnik Požege dr.sc Željko Glavić, gradonačelnici i načelnici s područja Požeško-slavonske županije, bivši župan Alojz Tomašević te brojni predstavnici kulturnog i gospodarsko života županije.

Županica Antonija Jozić ponosno je poželjela svima dobrodošlicu u najljepšu županiju, istaknuvši kako je mandat započeo burno, no pred njima su četiri godine.

"Čast mi je da vam mogu poželjeti dobrodošlicu u Požeško-slavonsku županiju, županiju osamstoljetne povijesti koja se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1210. godine. Županiju koja razbija uobičajenu predodžbu ravne Slavonije, županiju u kojoj se kovao prvi hrvatski novac Banovac. Koja je poznata po svojoj sakralnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, lipicancima, termalnim lječilištima i 45. paraleli na kojoj se uzgaja najbolja vinova loza. U svojoj ponosnoj, a ponekad i burnoj prošlosti, županija je iznjedrila znamenite građane. Iza nas je uskoro godina dana novog mandata. Mandata koji nosi sa sobom osobitu težinu, čast, ali i odgovornost jer ste mi ga neposredno povjerili vi, žitelji naše županije kojima dugujem zahvalnost, ali i obvezu ispuniti očekivanja."

"Iza nas je godina mandata koji je krenuo burno, bujičnim poplavama i prirodnom nepogodom tučom, koja je nanijela ogromne štete gospodarstvu, poljoprivredi i našim sugrađanima. No, zajedničkim snagama i uz snažnu podršku Vlade Republike Hrvatske, uspjeli smo sanirati štete, sačuvati radna mjesta, posebice u poljoprivredi. Nastaviti raditi i stvarati za naše obitelji zajednicu. Iza nas je vrijeme velikih ulaganja, vrijeme u kojemu su se značajna sredstva ulagala u razvoj gospodarstva, naše poduzetničke zone i potporne institucije, kojima je zasigurno zauzeo mjesto Centar umjetne inteligencije u Lipiku. Malom gradu koji se usudio sanjati velike snove i pokrenuti priču za koju vjerujem da nismo svjesni njene snage i potencijala."

"Administrativno, kulturno i gospodarsko središte naše županije je grad Požega, dobio je ITU mehanizam kroz koji će financirati mnogobrojne projekte. urbanu Aglomeraciju Požega, dodjeljivati potpore poduzetnicima za njihov rast i razvoj. Nadamo se i skoroj uspostavi Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, čime Požega postaje fakultetski grad s velikim potencijalom daljnjeg razvoja znanosti, istraživanja i inovacija. Mnoga su ulaganja u komunalnu infrastrukturu, grade se deseci kilometara vodoopskrbne mreže, sustava odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, od Požege, Pleternice pa do Pakraca i Lipika, nadamo se uskoro i u Kutjevu i Velikoj." - rekla je županica Antonija Jozić.

Županica Jozić istaknula je brojna ulaganja Hrvatskih cesta, te kako je najvažniji projekt izgradnje brze ceste od Požege do autoceste, za koju čvrsto vjeruju kako će imati snažan utjecaj za daljnji gospodarski razvoj sjedišta županije i okolice. Također je dodala ulaganja u školstvo pri čemu se posebno izdvaja očekivani početak dogradnje Poljoprivredno-prehrambene škole i uspostava Regionalnog centra kompetencija. Značajna ulaganja usmjerena su i u zdravstvu, spomenuvši kamen temeljac za novu zgradu Zavoda za hitnu medicinu, te novu zgradu Centra za socijalnu skrb, te je uspostavljanje sigurne kuća za žene žrtve nasilja.

“Puno puta sam u proteklom periodu isticala ogroman i vrijedan posao koji su radili gradonačelnici i načelnici u našem kraju, njihovu viziju razvoja, njihove sposobnost i predanost cilju. Uspješno su koristili europske fondove koji su bili na raspolaganju. Razvijali svoju komunalnu infrastrukturu, gradili kapitalne objekte, uređivali škole, gradili vrtiće po najvišim standardima. Izgrađivali poduzetničke zone, tehnološke centre, inkubatore. Vjerovali smo da je taj pristup trasiranje puta da naša županija opet postane zlatna. Sve što je rađeno bilo je s ciljem stvaranja uvjeta za život naših žitelja, primjeren 21. stoljeću, kao i za stvaranje uvjeta za snažan gospodarski razvoj. Moram istači da u svemu što smo radili, imali smo snažnu potporu Hrvatske vlade, svi ministarstava i državnih agencija. Zato se danas usudim reći da smo u novom razdoblju, da činimo nove korake, kapitaliziramo dosadašnji rad, stavljamo u funkcije ono što izgradimo.” - rekla županica Antonija Jozić dodavši kako tome svjedoče i današnji dobitnice godišnje nagrade Županije.

Čestitajući građanima Dan županije, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković podsjetio je kako je Vlada spremno priskočila u pomoć nakon prošlogodišnjeg nevremena i golemih šteta s oko 70 milijuna kuna kako bi štete bile što prije sanirane.

"Želim pohvaliti sve vaše napore koje ulažete u razvoj ovog kraja koji za Slavoniju, za cijelu Hrvatsku predstavlja veliko prirodno, tradicijsko i kulturno bogatstvo. Ovo je županija koja ima rastući potencijal i smatram da je Vlada RH prepoznala te mogućnosti i ovdašnje prioritete. Ovo je županija koja ima vinsku prijestolnicu Hrvatske – Kutjevo, koje je još od 13. stoljeća sinonim za vrhunska vina diljem svijeta. Ovo je županija koja ima drugi po veličini park prirode u Hrvatskoj – Papuk, koji čini ovu sredinu zaista lijepom i bogatom prirodnim bogatstvima. Ova je županija dom lipicanaca, jedne od najstarijih i najpoznatijih pasmina konja u Europi, koja se u Lipiku počela uzgajati još u 18. stoljeću i koja se s ljubavlju čuva i njeguje i dan danas."

"Požeško-slavonska županija je jedna od pet županija u okviru Vladina Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, a na zadnjem sastanku Savjeta koji je održan u Pleternici krajem prošle godine bio je vidljiv napredak projekta i realizacija brojnih projekata. Naša politika prema Slavoniji od 2016. bila je – pomoći Slavoniji sad, snažno, odmah nadoknaditi sve ono što je bilo propušteno u ranijim razdobljima i učiniti iskorak koji ima razvojni i gospodarski, demografski i infrastrukturni karakter. I to ćemo činiti i dalje, to je osnovni smisao Projekta Slavonija koji se dobro provodi u svim županijama. A ova županija je među vještijima u korištenju sredstava i potpora i mi ćemo vam u tome pomoći jer smatramo da je to pravi način za razvoj ovog kraja u skladu s globalnim trendovima." - rekao je premijer Andrej Plenković.

Nakon prigodnog programa Glazbene škole Požega, uslijedila je dodjela ovogodišnjih nagrada županije, a zaslužnih dobitnika je bilo nekoliko.

Prvu godišnju nagradu dobio je Stjepan Pavliček, dugogodišnji vatrogasac iz Grada Kutjeva, koji je ostavio značajan trag u Vatrogasnoj zajednici Požeško-slavonske županije. U vatrogastvu je preko 70 godina i za svoj rad dobio je brojna odlikovanja i priznanja.

Druga godišnja nagrada dodijeljena je Tjedniku Kronika Požeško-slavonska koji izlazi od 2002. godine te ove godine obilježava 20 godina postojanja, s preko 1000 izdanih brojeva. Ovaj tjednik prati, podržava i unapređuje kulturu, sport, javni život i brojne aktivnosti udruga i humanitarnih organizacija. Čita se Kronika Požeško-slavonska ne samo u našoj županiji nego i diljem svijeta gdje je baš ovaj tjednik veza sa starim zavičajem, nagradu je preuzeo glavni urednik Vladimir Protić.

Treća godišnja nagrada dodijeljena je tvrtki „Vinota d.o.o.“ Tvrtka Vinota osnovana je 2016.godine. Viziju razvoja osmislili su postupno. Prva faza projekta je Aquapark Shhhuma s otvorenim bazenima. U drugoj fazi je hotel s četiri zvjezdice te u trećoj fazi izgradnja zatvorenog kompleksa bazena. Projekt je vrijedan preko 21 milijun eura koji povezuje turizam i ljepote Požeško-slavonske županije, a nagradu je preuzela Matea Šutalo.

Godišnju nagradu dobio je i Centar umjetne inteligencije Lipik, koji je osnovan 2021.godine i prvi je u Hrvatskoj i Europi spoznao potrebu i važnost umjetne inteligencije. Voditelj Centra Dejan Iličić je preuzeo nagradu. Veleučilište u Požegi također je dobitnik godišnje nagrade, jer baštini sve vrijednosti prijašnjih vremena, a tako je snažno okrenuto budućnosti. Nagradu je preuzeo dekan Veleučilišta u Požegi Borislav Miličević.

Povelju zahvalnosti Požeško-slavonske županije dobila je Vlada Republike Hrvatske, jer su u teškim vremenima pokazali najviše humanosti kad je to bilo potrebno, a preuzeo ju je ministar Josip Aladrović.

Izvor: rva.hr

Galerija slika