Ispiši ovu stranicu
Subota, 05 Veljača 2022 08:52

EU parlament mora odbaciti lažnu zelenu budućnost

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Nakon što je Europska komisija usvojila delegirani akt o taksonomiji EU-a, WWF poziva Europski parlament i Vijeće, da ga odbiju -

ZAGREB – Europska komisija je pokleknula pod pritiskom Francuske i drugih država (1), objavivši skup pravila o održivom financiranju koja će nanijeti ogromnu štetu EU-u i globalnom ekološkom djelovanju. Komisija službeno klasificira fosilni plin i nuklearnu energiju kao ekološki održive prema EU taksonomiji - EU-ovom „vodiču za zelena ulaganja“ - unatoč činjenici da fosilni plin stvara ogromne emisije, a nuklearna energija stvara visoko radioaktivni otpad s kojim se i dalje ne znamo nositi.

Time se stvara mjerilo koje zaostaje za postojećim tržištem zelenim obveznicama, koje isključuje plin i nuklearnu energiju, te riskira usmjeravanje milijardi eura prema tim štetnim industrijama. Tek prošlog tjedna, znanstveni savjetnici Europske komisije za taksonomiju osudili su prijedlog Komisije, rekavši da „nije u skladu s Uredbom o taksonomiji" i predstavlja „ozbiljan rizik potkopavanja okvira održive taksonomije".

Prijedlog Komisije ima za cilj razjasniti pojedinosti robusnog akta o taksonomiji EU-a, čiji članak 19. zahtijeva da se kriteriji taksonomije temelje na znanosti, ne daju poseban tretman određenim tehnologijama i da se lako mogu provjeriti. Međutim, novi plinski i nuklearni kriteriji krše svaki od ovih zahtjeva i stoga nisu u skladu s uredbom. WWF poziva Europski parlament i Vijeće, od kojih svaki ima mogućnost glasanja o prijedlogu, da ga odbiju.

Ester Asin, direktorica WWF-ovog ureda za europske politike izjavila je: „Ogroman pritisak omiljenih industrija nekih europskih vlada doveo je do ovog prijedloga. Zakon koji je Komisija jučer usvojila pozicionirala bi europski financijski sustav protiv planeta. Moraju ponovno razmisliti i zadržati plin i nuklearnu energiju izvan Taksonomije”.

Francuska se mjesecima zalagala za uključivanje nuklearne energije kao održive u taksonomiju EU. U zamjenu za potporu Poljske, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i drugih vezano uz nuklearnu energiju, francuska vlada pristala je proaktivno podržati znanstveno neutemeljeno uključivanje fosilnog plina. Njemačka podržava uključivanje plina, ali se protivi nuklearnom. I Hrvatska je među zemljama koje podržavaju uključivanje plina u EU taksonomiju.

Na stranu znanstvenih dokaza stala je Španjolska, koja se protivila uključivanju i plina i nuklearne energije, dok se skupina država članica poput Austrije, Danske, Luksemburga i Portugala protivi nuklearnoj. Austrijska vlada je obećala da će postaviti pravni izazov za svaki zakon koji sadrži nuklearnu energiju. Dok su neke države članice bile uključene u izradu prijedloga, Europski parlament - i građani - bili su potpuno isključeni iz procesa.  

„Europska komisija upustila se u opasan proces inkriminacije s europskim vladama. Konačni plinski i nuklearni kriteriji još su gori nego u nacrtu i ovaj akt se, ako želimo zaštititi vjerodostojnost cijele taksonomije EU, mora odbaciti. U trenucima dok se cijeli svijet suočava s problemom klimatskih promjena, ulaganje u nuklearnu, što zagovara i Slovenija, ili fosilnu energiju, što zagovara Hrvatska, apsolutno je problematično! Niti jedna financijska institucija ne bi smjela koristiti ovaj akt za donošenje odluka o zelenim financijama, jer bi se i dalje izlagale rizicima lažnog zelenog pranja, štete po ugled, neiskoristive imovine i pravnih komplikacija,” ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Mnogi ulagači i banke već su jasno dali do znanja da ne podržavaju zelenu taksonomiju, sustav koji je izričito osmišljen da identificira zelene gospodarske aktivnosti na jasan i transparentan način za ulagače.

Bilješke:

(1) Francuska je predvodila koaliciju europskih vlada u postavljanju temelja za „razmjenu plina za nuklearno“ u sporazumu nazvanom 'francuski prijedlog'.

Francuska, Poljska, Mađarska, Švedska, Finska, Nizozemska, Češka, Rumunjska, Slovačka i Slovenija zalagale su se za uključivanje nuklearne energije u taksonomiju EU. 

Poljska, Mađarska, Grčka, Bugarska, Češka, Rumunjska, Hrvatska, Cipar, Malta, Slovačka i Italija otvoreno su se zalagale za uključivanje fosilnog plina u taksonomiju.