Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 02 Veljača 2022 09:41

Nemoralnim smatra SDP da predsjednik NO Komunalca dobiva 11 tisuća kuna za održanu sjednicu

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Zašto je gradonačelniku prof. dr. sc. Željku Glaviću prihvatljiv trošak za  predsjednika NO Komunalac d.o.o. u iznosu  od 10.941,44 kn po održanoj svakoj  sjednici NO -  za SDP-u je to nemoralno i neprihvatljivo.

Na 8. sjednici Gradskog vijeća Grada Požege vijećnik SDP-a  Mitar Obradović postavio je  pitanje Gradonačelniku o opravdanosti  visine naknade za članove nadzornih odbora tvrtke Komunalac d.o.o. i Tekija d.o.o.  Naknada za  članove nadzornih odbora  u tvrtki Komunalac d.o.o.  za  2020. i 2021.g.  iznosile su  6.838,31 kn po sjednici odnosno oko 4.500,00 kn po satu sjednice, a  predsjednik  Nadzornog odbora je bio plaćen  10.941,44 kn po sjednici odnosno oko 7.000,00 kn po satu održane sjednice.  Za vijećnike SDP-a  se radi o besramno visokim naknadama, pogotovo kada se u obzir uzme da su članovi Nadzornog odbora regrutirani političkom trgovinom stranaka koje podržavaju HDZ ili kupovinom podobnih članova HDZ-a. Na upit o neprimjerenosti istih troškova te o prijedlogu o njihovom smanjenju  Gradonačelnik je odgovorio da  se radi o prihvatljivom trošku,  koji i nadalje ostaje takav, uz izmjenu da će za nedolazak na sjednicu član NO dobiti 50% od navedenog iznosa. 

Vijećnik iz kluba SDP-a Tomislav Hajpek je upozorio na netransparentne  objavljene  podatke o rezultatima natječaja za dodjelu stipendija Grada Požege, te je dobio odgovor da  nisu objavljeni dodatni kriteriji  i da će mu biti dostavljeni. 

Vijećnik Dinko Zima upozorio je na rušenje rijetkog drveća na stadionu NK Slavonija a na što je Gradonačelnik izjavio da on takva saznanja nema te da će provjeriti tko je i zašto izvršio sječu i izvijestiti o tome vijećnike.

Na upit vijećnice Magdalene Turkalj Čorak u vezi nepriznavanja prava prema kolektivnom ugovoru za zaposlenike u Dječjem vrtiću u vezi  prava na pomoć zbog otklanjanja posljedica  elementarne nepogode,  Gradonačelnik je izjavio da zaposlenici gradskih ustanova  koji su dobili naknadu štete od RH putem Grada ( u 30% iznosa procijenjene štete) nemaju pravo na pomoć prema kolektivnom ugovoru, pozivajući se na zakonsku odredbu prema kojoj pravo na naknadu štete koju je dala RH putem Grada  nisu imali vlasnici objekata koji su bili osigurani. Navedenu pravnu normu čak niti prosječan građanin ne bi mogao  primijeniti na zabranu pomoći radnicima zbog elementarne nepogode  koja je propisana kolektivnim ugovorom, te nas čudi takvo nepoštivanje samih radnika, odredbi kolektivnog ugovora ali i institucije gradonačelnika.  

Vijećnici SDP-a su bili protiv predloženog povećanja koeficijenata, odnosno plaća, za pojedine kategorije zaposlenika u upravnim tijelima Grada Požege, a zbog, kako je prezentirala vijećnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić, ionako visokih plaća u upravim tijelima Grada Požege, lošoj i ekonomskoj i demografskoj situaciji u našem gradu, ali smo naravno nadglasani.

Na intervenciju vijećnika SDP-a  vijećnici nisu  prihvatili  prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje u trgovačkom društvu Komunalac d.o.o., budući su materijali dostavljeni neposredno pred sjednicu, a iz materijala se nije moglo sa sigurnošću utvrditi niti da je postupak javne nabave uopće okončan.

Iz tijeka 8. sjednice Gradskog vijeća, a iz dosadašnjeg rada  gradonačelnika prof. dr. sc. Željka Glavića, vidljivo je da pojedine skupine podobnih građana zaslužuju svu pažnju i financijsku skrb (članovi NO gradskih tvrtki  i zaposlenici upravnih tijela Grada Požege), da se studentima dodjeljuju stipendije bez jasno objavljenih kriterija ( Požega  59 stipendija a Kutjevo 50 stipendija ???), da se zaposlenicima gradskih ustanova ne isplaćuju pomoći prema kolektivnom ugovoru uz obrazloženja koja nisu dostojan institucije gradonačelnika, da u Gradu radi tko što hoće bez jasnih pravila i kontrole te da ovakvim radom građani ne mogu biti zadovoljni. 

Mi ćemo i nadalje biti oči i glas građana, te ćemo od Gradonačelnika tražiti postupanje prema pravilima, racionalno i prema svima jednako, a o čemu ćemo redovito izvještavati  građane grada Požege.                                                                                                                                      

Priopćenje sa pitanjima koja su postavljali na 8. sjednici Gradskog vijeća grada Požega kao priopćenje uputio je medijima Klub vijećnika SDP-a Gradskog vijeća Grada Požege.