Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 04 Travanj 2021 08:43

Predstavnici Udruge stočara županije s gradonačelnikom Lipika razgovarali o stanju stočarstva

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

LIPIK - Predstavnike Udruge stočara Požeško-slavonske županije, predsjednika Udruge Franju Odobašića iz Poljanske i tajnika i blagajnika Zlatka Bradića iz Ugaraka, primio je u lipičkoj gradskoj upravi gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. Sastanku je nazočio i gradski vijećnik Vinko Strganac.

Ovaj posjet Lipiku dio je aktivnosti najavljenih desetak dana ranije, prilikom izborne skupštine Udruge na kojoj je Franjo Odobašić ponovo izabran za predsjednika, a koji je točno razlog i što Udruga želi postići današnjim sastankom, obrazložio nam je gospodin Odobašić s kojim smo razgovarali ispred zgrade lipičke Gradske uprave: - Kao novoimenovani predsjednik Udruge stočara Požeško-slavonske županije zadao sam si zadaću da obiđemo sve općine i gradove na nivou Požeško-slavonske županije i da upozorimo na teško stanje u stočarstvu! Posebno u mljekarstvu gdje broj krava u županiji opada iz godine u godinu, za otprilike tisuću grla godišnje, dok istovremeno uvozimo mlijeko u vrijednosti 260 milijuna eura. To je vrlo zabrinjavajuće za ovaj kraj i našu županiju. Zlatna dolina mogla bi hraniti ne samo našu županiju, već i Europu, a doveli smo se u stanje da i ovi stočari koji su preostali jedva preživljavaju.

aktualnolight elementi9323slika1

Što se svinjogojstva tiče katastrofa je još i veća, od četrdeset tovilišta na području naše županije danas rade još samo dva!  Sva druga su prazna, u njima nema ničega tako da je svinjogojstvo u još težoj situaciji. Prije otprilike 3 godine, na razini županije imali smo oko 8.300 krmača, ne računajući područje Lipika s kojim bi to bilo oko 10.000. Uništeno je sve, krmače su poklane, prasaca više nema i evo vidimo što smo danas doživjeli. Nemamo praseta ni za lijek, kud ga nemamo još je preskupo tako da naši građani plaćaju cijenu upravo onog vremena kada je sve to uništeno.

Došli smo upozoriti gradonačelnika Lipika na teško stanje i upitati ga što se na nivou Grada Lipika iz proračuna izdvaja za stočarstvo, te da vidimo da li se išta u tom pogledu može popraviti da bi se pomoglo stočarima. Naglašavam da ne tražimo da on osobno riješi te probleme, već da on i drugi gradonačelnici gradova koje smo posjetili poguraju tu problematiku na razini županije, a županija dalje na razini cijele države uz djelovanje Udruge na Ministarstvo poljoprivrede kako bi se popravilo stanje u stočarstvu na razini Požeško-slavonske županije“.

Po završetku sastanka i gradonačelnik Vinko Kasana dao je istakao: - Drago mi je da je došlo do ovog sastanka, Udruga stočara Požeško-slavonske županije upoznala me je  s nimalo sjajnim stanjem u našoj županiji. Stočarstvo je zaista u teškoj situaciji, ne samo kod nas već i u cijeloj državi. Ono što Grad Lipik radi već dugi niz godina su brojni poticaji - poticaji za umjetno osjemenjivanje, trajne nasade, podizanje ograda za zaštitu od štetnika, dajemo poticaj za izradu projektne dokumentacije za EU natječaje i sa svime time nastavljamo i dalje.

Mišljenja sam da je sastanak zaista bio koristan i konstruktivan, predstavnici Udruge upoznali su me s puno detalja i dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovor te da ćemo prilikom sljedećeg sastanka predložiti nove mjere kojima Grad Lipik može sudjelovati. Apsolutno i dalje dajemo podršku svim stočarima na području Grada Lipika svjesni teške situacije, pogotovo u sektoru mljekarstva, ali i u tovnom i svinjogojskom. Situacija nije jednostavna, ali radi se o vrlo ozbiljnom sektoru, o proizvodnji hrane koja se mora održati i unaprijediti jer u konačnici nacija koja nije u stanju proizvesti svoju hranu ovisna je o uvozu što definitivno nije dobro. Mi na području Lipika ne želimo biti ovisni o tuđoj proizvodnji hrane, moramo barem proizvoditi količine dostatne za vlastite potrebe, naravno i da naši stočari imaju od čega živjeti.

I dalje ćemo raznim mjerama poticati stočare na našem području, a ovim putem pozivam stočare s područja Grada Lipika da mi se obrate, da se sastanemo, da  predlože mjere jer oni najbolje znaju što im treba. Mi smo otvoreni i spremni za suradnju“.

autor: Tomislav Ević