Ispiši ovu stranicu
Petak, 23 Listopad 2020 10:57

Reakcija gradonačelnika Darka Puljašića na priopćenje za javnost SDP-a o sportskoj infrastrukturi u gradu Požegi

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Obilazeći završne poslove i postavljanje opreme i novoj Školsko sportsko dvorani pri OŠ Dobriše Cesarića požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Darko Puljašić prokomentirao je i nedavno priopćenje za javnost požeškog SDP-a i kritike na razvoj sportske infrastrukture. On je dao rekapitulaciju ulaganja od 2014. godine i evo što je tom prilikom Puljašić istakao:  - Ponukan priopćenjem za javnost Socijaldemokratske partije grada Požege dužan sam informirati i podsjetiti naše sugrađane o svim aktivnostima i projektima odrađenima u području sporta i sportske infrastrukture u posljednjih 7 sedam godina od kada grad Požegu vodi Hrvatska demokratska zajednica. Tada je Grad Požega počeo raditi na jedan transparentan način, na način da se osigurao egzistencijalni minimum sportskim klubovima u gradu kroz pokrivanje troškova prijevoza, kotizacija, sudaca i osiguravanja kvalitete sportskih objekata na kojima sportaši trebaju nastupiti. Taj je model zaživio u jesen 2013. godine i tada postavljeni temelji i danas se razvijaju i unaprjeđuju.

Ukupno je Požeškom športskom savezu za rad u posljednje četiri godine dodijeljeno 11.004.346,30 kuna (po godinama: 2020. -  2.752.272,75; 2019. -  3.424.435,48; 2018. -  2.429.672,07; 2017. - 2.397.966,00). Od tog iznos, za suce, kotizacije i prijevoz Grad Požega izdvojio je 4.185.032,49 kn  ( po godinama: 2020. -    847.080,40; 2019. - 1.221.915,77; 2018. - 1.048.059,66; 2017. - 1.067.979,66).

2014. godina

U listopadu 2014. godine otvoren je novo uređeni Sportsko – rekreacijski centar opremljen suvremenim nogometnim i košarkaškim, modernim dječjim igralištem, spravama za vježbanje na otvorenom te brojim drugim sadržajima. Projekt je bio vrijedan gotovo četiri milijuna kuna, a s milijun i pol kuna financiralo ga je Ministarstvo regionalnog razvoja.

 Iste godine, napravljena je obnova krovišta na SD „Tomislav Pirc“, tadašnjoj dvorani Grabrik, a izvršeni su i radovi na poboljšanju energetske učinkovitosti, odnosno sprječavanju gubitka energije. Za uređenje sportske dvorane uloženo je dva milijuna kuna. Vrijednost radova na uređenju fasade, zamjeni stolarije i krovištu bila je 1,4 milijuna kuna, a 600.000 kuna uloženo je za dodatne radove, nakon skidanja krova za ojačavanje konstrukcije.

Na zgradi Gradske kuglane izvršeni su radovi na obnovi fasade, zamjeni stolarije, krovišta, rasvjete u dvorani te uređenja parkirališta. Vrijednost radova bila je preko 800.000 kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirao 60 posto, a ostalo Grad, dok su radovi na sanaciji rasvjete bili vrijedni 150.000 kuna. Uz obnovljenu fasadu, Gradska kuglana dobila je i parkiralište u čije je uređenje uloženo preko 400 tisuća kuna.

Te je godine izgrađena šetnica s lijeve strane nasipa uz Orljavu, između Orljavske i Primorske ulice, uz novi Sportsko – rekreacijski centar. Radove su financirali Grad Požega (578.344,73 kn)  i Hrvatske vode.

Te je godine s čak 14,7 posto svog proračuna izdvojenih za sport i rekreaciju Grad Požega uvršten u top deset gradova u RH po ulaganju u zdrav i sportski duh.

2015. godina

Godine 2015. Požega je dobila još jednu šetnicu. Po lijevoobalnom nasipu koji prolazi kroz park kraj Orljave, od pješačkog mosta na vodnoj stepenici preko rijeke Orljave do nasipa željezničke pruge, izgrađeno je oko 300 metara pješačke staze, a uređena je i pješačka staza kroz park u dužini od 139 metara. Riječ je o još jednom zajedničkom projektu Grada Požege i Hrvatskih voda od kojih je 33 % sufinancirao Grad (464.210,76 kn) Cijelom dužinom šetnice postavljene su klupe i košarice za otpad.

2016.godina

Nakon što su 2015. godine okončani radovi na rekonstrukciji gradske sportske dvorane „Tomislav Pirc“, godine 2016. krenulo se sa sanacijom i uređenjem unutrašnjih prostora dvorane. Prebrušen je i prelakiran parket u maloj dvorani. Ista je oličena, označena i uređena, tako da sada pruža znatno bolje uvjete za rad. Oličeni su i uređeni službeni ulazi, kako u prizemlju tako i na katu. Početkom 2106. godine sanirane su i svlačionice s tuš kabinama koje pripadaju maloj dvorani. Oličena je i uređena sportska ambulanta, kao i mala dvorana u prizemlju koja je predviđena za plesove i druge srodne aktivnosti.

Nakon 63 godine, Požega je napokon dobila nove i suvremene Gradske bazene. Na mjestu starog dječjeg bazena izgrađen je novi bazen dimenzija 25x12 metara, dok je novi olimpijski bazen standardne veličine 50x25 metara. U sklopu kompleksa Gradskih bazena napravljeno je košarkaško i odbojkaško igralište, zatim dječje igralište, izgrađene su nove svlačionice, sanitarni čvorovi i ugostiteljski objekt te 54 nova parkirna mjesta.

2017. godina

Godine 2017. krenulo se s uređenjem šetnice uz Veličanku dugačku gotovo 2 km. Investitor radova bile su Hrvatske vode, dok je Grad Požega bio investitor nabave opločnjaka u iznosu 248.635,63 kn.

Krajem prosinca započeli su radovi na projektu dogradnje i nadogradnje školsko – sportske dvorane OŠ „Dobriša Cesarić“. Riječ je o projektu vrijednom više od 12 milijuna kuna koji se provodi u dvije faze. Ova prva faza izgradnje vrijedna je 5,6 milijuna kuna, za što će biti izgrađena pomoćna dvorana sa svlačionicama, kuhinjom i prostorom za upravu. Prva faza će biti u potpunoj funkciji do rujna i početka nove školske godine, dok je u drugoj fazi predviđena izgradnja nove dvodijelne dvorane.

2018. godine

Započeli su radovi na izgradnji šetnice na dionici Orljava Babin Vir. Investitor radova bile su Hrvatske vode, dok je i ovoga puta Grad Požega bio investitor nabave opločnjaka u vrijednosti 249.992,43 kn.

U rujnu te godine završeni su i radovi na prvoj fazi projekta dogradnje i nadogradnje školsko – sportske dvorane OŠ „Dobriša Cesarić“. Prva faza bila je vrijedna 5,6 milijuna kuna, a izgrađene su pomoćna dvorana sa svlačionicama, kuhinja, blagovaonica, dvije učionice i prostor za upravu.

U jesen iste godine proveden je i projekt Ciklo odmorišta Zlatne doline. Šest lokacija u županiji sredinom studenog dobilo je svoju ciklo stanicu, tj. stup koji je samoodrživ, napaja se solarnom energijom, posjeduje LED rasvjetu te time stvara i noćnu uličnu svjetiljku. Solarna ciklo stanica izrađena je od nehrđajućeg čelika visoke kvalitete i služi za popravke bicikala na svakoj od lokacija.

Zalaganjem predstavnika NK Mihaljevci i mještana Mihaljevaca te uz financijsku pomoć Grada Požege gotovo u potpunosti je obnovljen sportski objekt Nogometnog kluba Croatia. Grad Požega do sada je za obnovu ovoga sportskog objekta uložio gotovo 200 tisuća kuna.

2019. godina

            Godine 2019. Hrvatske vode započele su projekt izgradnje šetnice na dionici Orljava istok 1, gdje je također Grad Požega bio investitor nabave opločnjaka u vrijednosti 248.574,50 kn.

2020. godina

            Nastavlja se izgradnja šetnice na dionici Orljava istok II, a Grad Požega i ovoga puta nabavlja opločnjake u vrijednosti 208.465,50 kn.

Dužina svih izgrađenih šetnica na području Grada Požege od 2013. godine do danas je cca 6090 m u koje je Grad Požega uložio oko 2 milijuna kuna.

Na inicijativu stanara te na radost brojne djece uređeno je košarkaško igralište u Babinom viru. Radove vrijedne gotovo 250 tisuće kuna izvela je tvrtka Niskogradnja Jurčak. Dimenzija asfaltirane površine za igralište je 19 x 32 m unutar kojega se nalazi košarkaško igralište dimenzija 15 x 28 m.

Početkom rujna završeni su radovi na projektu "Energetska obnova zgrade dvorana Sokol na adresi dr. Franje Tuđmana 4, Požega. Radovima je izvršena zamjena postojeće stolarije i ugradnja nove vanjske stolarije, čime se postiže povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova građevine i povećanje toplinske zaštite krovne konstrukcije.Obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta od 62,51%. Projektirana ušteda toplinske energije zadovoljava sektorski specifični kriterij prihvatljivosti, a to je ušteda energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta. Projektom će se postići energetska ušteda na godišnjem nivou za 53,84% te će se iz energetskog razreda D, objekt svrstati u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.016.866,08 kn, dok bespovratna sredstva iznose do 1.118.041,32 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom energetske obnove se također sufinancira izrada projektne dokumentaciju za energetsku obnovu zgrade, stručni nadzor građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, usluga upravljanja projektom i administracije te promidžba i vidljivost. Izvođač radova je tvrtka L projekt, a ukupna ugovorena vrijednost radova iznosi 1.124.122,50 kn. Radovima na energetskoj obnovi prethodili su radovi na sanaciji konstrukcije dvorane čija je vrijednost 492.016,25 kuna s PDV-om.

2021. godina

Napravljeno je idejno rješenje za izgradnju dvorane Osnovne škole Antuna Kanižlića, a sljedeći korak je izrada glavnog projekta i, nadamo se, apliciranje na jedan od natječaja financiran od strane EU. Procijenjena vrijednost ovog projekta je 27.000.000,00 kuna. Uz samu dvoranu, objekt bi imao i druge prateće sadržaje (5 učionica, sanitarni čvor, kabinet i spremišta za sprave. Izgradnjom ovoga objekta zadovoljit će se potrebe škole i zajednice za polivalentnim prostorom u kojemu će se održavati obrazovni, društveni i drugi sadržaji namijenjeni učenicima i građanima. Ulaz u dvoranu predviđeni je iz škole i s ulice, što će omogućiti društveno korištenje dvorane te tako imati korist za širu zajednicu.