Ispiši ovu stranicu
Subota, 23 Svibanj 2020 09:03

Stranka HNS sutra bira novog predsjednika, po prvi puta elektroničkim glasanjem

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

U nedjelju, 24. svibnja 2020. godine, održat će se 16. Sabor Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, na kojem će se birati novo vodstvo stranke i to prvi put elektroničkim glasanjem. Delegati će birati novog predsjednika HNS-a, zamjenika predsjednika, potpredsjednike te članove i članice Nadzornog odbora, Suda časti i Odbora za statut.

U skladu sa Statutom HNS-a i Pravilnikom o kandidiranju i izborima za tijela HNS-a svi članovi mogli su istaknuti svoje kandidature do 16. travnja 2020. godine i to na jedan od četiri moguća načina kandidiranja: osiguravanjem potpore Središnjeg odbora HNS-a ili Predsjedništva HNS-a, ili dva regionalna saveza, ili šest županijskih organizacija ili najmanje 10 posto delegata na Saboru.

Do zaključenja navedenog roka za vodeće funkcije pristigle su sljedeće kandidature:

  • za predsjednika HNS-a: Boris Blažeković i Predrag Štromar
  • za zamjenika predsjednika HNS-a: Stjepan Čuraj i Srdjan Vlaović
  • za potpredsjednike HNS-a: Borislav Grgin, Karolina Juzbašić, Ruža Kovačević Bilić i Jasmin Krizmanić

Sabor HNS-a bio je zakazan za 19. travnja, a uslijed epidemije bolesti COVID-19, stranačka tijela HNS-a odlučila su da su zdravlje i sigurnost ljudi ispred svega, što je dovelo do organiziranja prvih online izbora u HNS-u. Time HNS u nedjelju postaje prva politička stranka koja će svoje unutarstranačke izbore organizirati online, čime još jednom pokazujemo da smo pioniri u političkom razmišljanju i djelovanju.

HNS predlaže da se e-glasanje uvede i na državnoj razini, na mjesnim i lokalnim, a potom i na parlamentarnim izborima. Situacija s korona krizom pokazala je da je upravo sada pravi trenutak za promišljanje i što skoriju realizaciju takvog poteza, kao i za digitalizaciju kompletne državne uprave.

Na nedjeljnim izborima delegati će glasati putem aplikacije, preko mobitela ili e-maila, a moći će to učiniti u razdoblju od 8 do 16 sati