Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 09 Travanj 2012 19:20

Požeški Muzej u loncu

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PRVI MUZEJSKI GASTRO BLOG U HRVATSKOJ  -

POŽEGA – Zaboravljena, autentična jela Požeškog kraja i 'Zlatne doline' odnedavna se mogu naći na jedinstvenom gastro blogu – 'Muzej u loncu'. Osmislili su ga etnolozi požeškog muzeja, a odmah su ga prepoznali i gurmani diljem Hrvatske.T3

- Blog 'Muzej u loncu' pokrenuli smo sa željom da tradicijsku prehranu Požege i okolnih sela s kraja 19. i početka 20. stoljeća sačuvamo ne samo od zaborava, već i ponovno aktualiziramo. Uz to želimo potaknuti otkrivanje pravih kulinarskih dragulja kojima je obilovao ovaj dio Slavonije i to prikupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom starih jela koja smo baštinili od naših predaka, ispitivanjem kazivača kojih više nema puno i naravno, istraživanjem prošlosti kroz dostupne izvore - kaže autorica ovog nesvakidašnjeg projekta Maja Žebčević Matić, viši kustos Etnološkog odjela Gradskog muzeja u Požegi. Kuhalo se u Požegi oduvijek jako dobro i maštovito pa je ovaj blog i veliki doprinos gastronomsko gurmanskom profiliranju Požeškog kraja koji nije dovoljno prepoznat u domaćoj gastronomiji. U kreiranju bloga radi tročlani tim djelatnika muzeja. - Materijal nastaje na terenu jer smo u 'Muzej u loncu' uključili i naše sugrađane. Fotografiramo detaljno proces izrade svakog pojedinog jela, postupak stavimo na blog uz autentičan recept njegove priprave. Tako ljude animiramo da ih stave u vlastite jelovnike, u vlastitu kuhinju - kaže ova iskusna etnologinja te dodaje kako ni proteklih Uskrsnih blagdana nije manjkalo prigodnih recepata i 'muzejskih' prijedloga.

torta7Među njima je primjerice i 'Uskrsna torta' čiji recept potječe iz 19. stoljeća, a bila je jedna od omiljenih slastica slikara Miroslava Kraljevića. I danas je tradicija u toj požeškoj obitelji, a sada je dostupna i na blogu.

Uz jela sa građanskim 'štihom' iz požeških obiteljskih kuharica od kojih su neke vrlo stare i čuvaju se u etnološkoj zbirci požeškog muzeja, tu su i ona iz požeške okolice. Pripremala su se na seoskim gazdinstvima, a ako je suditi opet po 'slikama i receptima' na blogu, bila su itekako slasna i jednostavna za pripremu. - Bila su to uglavnom svakodnevna, jednostavna jela, ali vrlo ukusna. Radila su se od namirnica koje su bile dostupne na vlastitom imanju pa smo tako podsjetili na primjerice trgance sa sirom, 'lokšu' s orasima, krepke juhe s domaćom taranicom i mala kulinarska čuda koja se mogu izraditi s brašnom i vodom i jednostavnim dodacima - kaže etnologinja Dubravka Matoković, kustosica u muzeju i suradnica u projektu koji se pokazao punim pogotkom. Svakodnevno bilježi na tisuće 'klikova', a pohvala ne manjka ni od specijaliziranih gastro portala.

SN


Na promociji bloga Muzej u loncu u Gradskom muzeju Požega bila su servirana samo stara autohtona jela Požeštine.

P1283889

Fotografije procesa pripreme i samih jela i slastica za Gradski muzej fotografira Boris Knez.