Ispiši ovu stranicu
Utorak, 27 Ožujak 2012 20:47

Rok za slanje filmova do kraja travnja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

20. FESTIVAL JEDNOMINUTNOG FILMA U POŽEGI   -

POŽEGA - Ove godine navršava se puna dva desetljeća od kako je Požega postala pravom međunarodnom filmskog atrakcijom i to zahvaljujući jednominutnom filmu. Održat će se već tradicionalno zadnjeg vikenda u svibnju, a natječaj za nove filmove otvoren je ovoga mjeseca i traje do konca travnja.

Kako u samo jednoj minuti zgusnuti filmsku priču i interpretirati ideju u ograničenom vremenskom okviru samo 60 sekundi? Odgovor znaju svi oni kojima je filmska minuta izazovna kreativna forma, a sudjeluju na ovom najstarijem u nas međunarodnom festivalu jednominutnog filma.

Da je neodoljiv šarm jedne minute, potvrđuje i Zlatko Bourek, jedan - u svijetu umjetnosti svestrano priznat, Požežanin. Ovaj bard animiranog filma, okušao se u njoj nekoliko puta, a sudjelovat će i na ovogodišnjem, 20. festivalu. - Jednominutni film je sjajna forma, vrlo inteligentna. Na nju ljudi fenomenalno reagiraju, a ja sam se u njoj okušao davno, sedamdesetih godina i to kao eksperiment. Postoji jedan kadar i jedna minuta, a ja sam snimio jedan kadar u jednoj minuti. Ove godine ponovno planiram poslati film na natječaj - dodaje Bourek otkrivajući tek da će ideja biti na tragu onih tema koje u svojoj umjetnosti i inače varira.

U dva desetljeća postojanja u požeškoj festivalskoj konkurenciji prikazano je čak 1.200 jednominutnih ostvarenja iz čak 64 zemlje. Upravo je Požegi uspjelo filmskom minutom zapaliti svijet, a prirasla je srcu mnogim etabliranim autorima. Zbog svoje životnosti prilagodljiva je i popularna u najrazličitijim filmskim žanrovima - od igranih i dokumentarnih, do animiranih i eksperimentalnih.

- Tradicionalna je suradnja s češkim filmašima, a požeške filmofile i organizatore festivala poduprle su i najjače domaće filmaške snage - podsjeća Željko Balog, direktor festivala. U žiriju su tako sjedili Rajko Grlić, Zoran Tadić, Krsto Papić, Ognjen Sviličić, Tom Gotovac i mnogi drugi filmski umjetnici. Kvaliteta filmskih minijatura bila je ujednačena svih ovih godina, a uz promicanje univerzalnog jezika 7. umjetnosti, ova je filmska priredba Požegu upisala u svjetsku kartu poželjnih filmskih destinacija. Zato ga posljednjeg svibanjskog vikenda - nemojte propustiti, posvetite mu svoju kreativnu 'minutu' koju poslati možete do kraja travnja....

(SN)