Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 30 Siječanj 2012 18:52

Najšokački' stol prikaz krštenja djeteta

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

KUD ZAGRAĐE ORGANIZIRAO 10. GRANIČARSKO ŠOKAČKO SIJELO  -

ZAGRAĐE – Kulturno umjetničko društvo Zagrađe organiziralo je sada već tradicionalno, jubilarno 10. Graničarsko šokačko silo u Zagrađu. Jubilarno i najposjećenije do sada na desetak stolova prikazalo je tradiciju i običaje koji su se njegovali u šokačkim selima, od granice do poljadije. – Očuvanje običaja i tradicije koju njegujemo na graničarskom šokačkom sijelu, od neprocjenjive su vrijednosti za naše kulturno-umjetničko društvo, naše mještane, naše susjede, sve one koji se oblače u narodnu nošnju i uređuju svoje stolove onako kako su to nekada radile naše bake i djedovi, i za one najmlađe koji će to nastaviti njegovati u bližoj budućnosti. Želimo da se čuje naša slavonska pjesma, da se naši običaji prenose dalje na buduća koljena, da se ta ljepota usadi u srca onih najmilijih koje tek trebamo tome podučiti – rekao je predsjednik KUD-a Zagrađe, Igor Ančurovski.

P1294076Za najljepši stol ove godine izabrani su stol broj  37 i 38 koji su zajedno uredili obitelj Sebastijana Bello iz Pleternice i članovi KUD-a Poljadija iz Grabarja, a prikazivao je običaj krštenja djeteta, od odlaska u crkvu, donošenja darova i gozbu u kući čije se dijete krstilo. Svi su naravno bili u starim narodnim nošnjama, na stolu su bila stara slavonska seoska jela i nezaobilazni odojak, a uz zipku s djetetom i darovi, među kojima i živa patka, koja je dio tradicijskog poklanjanja u prigodama.

P1294093Odlično je bio uređen i stol koji je prikazao „Velke babnje“ koji su uredili članovi pleterničke udruge, a među kojima su bili i pleternički gradonačelnik i saborski zastupnik Franjo Lucić sa suprugom, te požeško-slavonski župan Marijan Aladrović sa suprugom. Obučeni u narodnu nošnju, muški u opravu u kojoj se išlo u grad, a među „prinosima na babnje“ imali su i živog pijetla. Među delicijama za goste na babnjama isticao se odličan županov kulen.

Svake godine bira se i najljepša šokačka cura i šokački baja, a ove godine najljepšom je proglašena Ivana Galović u narodnoj nošnji mladenke, te Igor Ančurovski, šokački baja za ženidbu.

Kako su se za hranu pobrinuli svi sami, jer se jelo ono što su snaše donijele u košarama, a bećari kobasice, kulen, šunku, rakiju i vino, za veselje su se odlično pobrinuli tamburaši iz Tamburaškog sastava Širok šor. Pjevalo se i plesalo do zore.