Ispiši ovu stranicu
Utorak, 10 Siječanj 2012 21:12

Cijeli život posvetila folkloru i očuvanju starih običaja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PREDSTAVLJENA KNJIGA ANE VINKOVIĆ -PJESME I PLESOVI PLETERNIČKOG KRAJA-  -

PLETERNICA - "Pjesme i plesovi pleterničkog kraja" naziv je knjige nedavno predstavljene u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici a koju je napisala Ana Vinković. Riječ je o ženi koja je cijeli svoj život posvetila pjesmi i plesu, dobrim dijelom kao članica

Kulturno-umjetničkog društva "Orljava". - Punih 26 godina sam bila plesačica i pjevačica u društvu a potom sam postala njegova voditeljica. Kada mi se razbolio muž i nisam više mogla putovati u Pleternicu, pa sam se posvetila KUD-u iz Jakšića. Pauze u radu pravila sam samo kada sam rodila i kada je netko iz obitelji umro - rekla je Ana.

Ana Vinković je rođena u Požeškoj Koprivnici 1953. godine a od 1977. godine članica je KUD-a Orljava. Zbog zvonkog glasa ubrzo je postala 'počimalja' a s pleterničkim folklorašima je proputovala mnoge gradove u bivšoj državi kao i u Europi. Smisao za pjesmu i ples, kaže, ona i brat su naslijedili od oca. Svoju knjigu posvetila je 30-oj obljetnici postojanja KUD-a "Orljava". - Sve ono što sam kroz protekle godine naučila odlučila sam staviti u ovu knjigu. Ono što nisam ja znala 'pokupila' sam od drugih ljudi, kao što su kazivačice Julka i Barica ili pak, od čika Ivice Radonića koji je za knjigu ustupio note pjesama koje je imao. Želja mi je bila da kroz ovu knjigu sačuvam izvorni folklor paurskog pleterničkog kraja, kao i njegove pjesme i običaje. Nadam se da će to preuzeti mlađe generacije i da će se tako sačuvati od zaborava - zaključila je Ana.

Tiskanje knjige "Pjesme i plesovi pleterničkog kraja" pomogao je grad Pleternica a u knjižnici ju je predstavila Katarina Aladrović Slovaček. - Ova knjiga oslikava dušu autorice koja je cijeli svoj život posvetila KUD-u Orljava, pjesmi, plesu i njegovanju običaja. Neka ona bude poticaj mladima da ne zaborave svoju prošlost - rekla je Katarina.     (vm)