Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 21 Studeni 2022 09:32

Uz Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju pjesnik Pejo Šimić dobio nagradu "Jean-Michel Nicolier"

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

VUKOVAR - Pjesnik Pejo Šimić na otvaranju višednevnih svečanosti u povodu Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju dobio je književno priznanje "Jean-Michel Nicolier." To je dvostruka čast za pjesnika Peju - dobio je nagradu ustoličenu po Jean-Michel Nicolieru, Francuzu koji je dragovoljno napustio svoju zemlju i priključio se hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a priznanje Peji uručeno je za domovinsko i duhovno pjesništvo. Pejo Šimić, značajno je poetsko ime, a nadasve u svijetu duhovne i domoljubne pjesme. Svrstava se u sam poetski vrh. A kad govorimo o domoljubnim pjesnicima, govorimo o svim najvećim našim pjesnicima, koje su rane domovine boljele, kao što su boljele Matoša i tolike druge naše pjesnike.

U duhovnoj poeziji, Pejo je svoj na svome, u pjesmi molitvi, u poetskome nebeskome sazviježđu. Dubok je to trag u beskraju, brazda na svjetskoj poetskoj oranici, onoj istoj, onakvoj, plodne njegove Posavine, koja je dala tolike ljudske veličine, među njima značajno mjesto zauzima i Pejo Šimić.

Ovo Vukovarsko priznanje ima dodatnu vrijednost za pjesnika Peju jer to mu je šesta ovogodišnja nagrada. - Mislio sam da će mi prošla godina, u kojoj sam dobio pet nagrada biti najuspješnija ali ovom nagradom u Vukovaru dobio sam šesto priznanje ove godine i tako nadmašio prošlogodišnji rekord," kaže Pejo.

Njemu će ova godina osti u pamćenju još po nečemu - dobio je i dvije nagrade međunarodnog ranga: Zlatno pero na Međunarodnom festivalu književnosti Rijeci te priznanje na međunarodnoj pjesničkoj motri Struške večeri poezije u Ohridu (Republika Sjeverna Makedonija). Uistinu plodna i velika godina godina za pjesnika Posavskih korijena Peju Šimić. Pejo je zaslužio sva ta priznanja jer iz njegove pjesničke radionice izlaze pažljivo isklesane pjesme u koje Pejo ulaže svoj talent, kreativni potencijal, rad i požrtvovnost.