Ispiši ovu stranicu
Utorak, 27 Rujan 2022 17:38

Uz 115 godina Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica održana konferencija "Knjižnice u funkciji turizma"

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PLETERNICA - U Interpretacijskom centru Terra Panonica uz 115 godina Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica održana je konferencija na temu "Knjižnice u funkciji turizma" koju zajedno organiziraju knjižnica i grad Pleternica.

 - Povodom proslave 115. obljetnice veselimo se svi skupa toj obljetnici i ovoj konferenciji povodom toga. Knjižnica u Pleternici osnovana je kada i knjižnica u Zagrebu 1907. godine. To je bila sjajna priča, odmah od početka razmišljalo se daleko. Danas pleternička knjižnica ima 800 članova i za naš broj stanovnika je izuzetan broj. Knjižnica u Pleternici je zapravo čudo, svi je vole, svi je obožavaju i pomažu. I naši projekti u knjižnici su se razvili, kao i "Knjignik" koji nam okuplja veliki broj djece i njihovih roditelja - rekao je vidno uzbuđen ravnatelj knjižnice Franjo Novak, koji je istakao da je u knjižnici obilježio 80., 90., 100-tu i 110-tu godišnjicu postojanja knjižnice u Pleternici.

 - Upravo na Svjetski dan turizma organizirali smo obilježavanje 115 godina naše knjižnice u Pleternici, jer mi kroz naše ključne proizvode, naš Muzej bećarca i Interpretacijski centar sve naše objekte želimo staviti u svrhu turizma. Pričati jednu zajedničku priču na području grada, da svi živimo turizam, jer ono što se događa vidimo kroz turističke brojke. Naravno da ne pričamo o velikim tisućama, ali raste nam broj posjetitelja i dolazaka u velikim postotcima. Upravo želimo njima ponuditi jednu cjelokupnu priču, da dođu u naš centar, ali i da nakon toga borave u svakom našem objektu, od knjižnice do tržnice, u svim našim zgradama koje pokušavamo staviti u funkciju turizma i ovom konferencijom to sve povezati. Želimo tako ispričati jednu našu pleterničku priču, jer sve što zajedno radimo, tako stvaramo i jedan zajednički proizvod - istakla je pleternička gradonačelnica Marija Šarić.

 - Itekako je spojivo, knjižnica i turizam, jer današnji turisti tragaju za kulturom života i rada i samo onim što je očuvano kroz tu destinaciju. Upravo se kroz knjižnice na neki način uvlače u život lokalne zajednice. To su mjesta gdje oni mogu zapravo otkriti duh tog kraja. U kontekstu brandiranja "Slavonije kao turističke destinacije" upravo smo glavni faktor razlikovanja pronašli u ljudima u cijelim ovom prostoru i onome što je ostalo sačuvano. Turisti u biti i traže upravo takva mjesta gdje mogu uroniti u te očuvane vrijednosti i baštinu. Ovdje u Pleternici vidimo ogromne pomake i ovdje turisti stvarno imaju što za raditi i vidjeti. Upravo kroz taj naš projekt željeli smo povezati destinacije u Slavoniji i napraviti lijepe ture, od kulturnih do prirodnih lokaliteta - rekla je Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam.

Sudionike konferencije pozdravile su još prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica NSK Zagreb i dr. sc. Sofija Klarin Zadravec iz NSK.

Na konferenciji su izlagali sa svojim temama slijedeći: Snježana Boranić Živoder: Kulturni turizam u Slavoniji,

Krunoslav Matesiś: Kaptol 1221. - 2021. Monografija u prilog unaprjeđenja turističkog razvoja općine, županije i naše Slavonije,

Silvija Šokić: Gradska Knjižnica Našice u funkciji promocije Grada,

Klaudija Mandić: Vinkovci - Grad Koji Voli Knjigu,

Ismena Meić: Gradska knjižnica Paromlin kao novi simbol Zagreba,

Ivana Turk i Merien Hadrović: GISKO na turističkoj karti grada i županije,

Ružica Bobovečki: Kultura i uloga knjižnice u funkciji kulturnog turizma,

Monika Lucić - Fider: Gradska knjižnica Pakrac: Turistički potencijal za budućnost,

Aleksandra Šutalo: Knjižnica kao destinacija?.

Ispred pleterničke knjižnice održan je kulturno umjetnički program kao dio konferencije, a u programu su sudjelovali: KUD Orljava, Rama i Bektež, mažoretkinje Grada Pleternice, djeca OŠ Pleternica.

 

Galerija slika