Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 30 Lipanj 2022 08:29

Uspjesi požeških autorica na Susretu hrvatskih zavičajnih književnika

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

            Hrvatski sabor kulture, krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj tradicionalno, ove godine po 41. put, organizirao je Susret hrvatskih zavičajnih književnika. Cilj Susreta je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih, neprofesionalnih književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja (kajkavskog, čakavskog i štokavskog), afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.

            Susretu je prethodio godišnji književni natječaj Hrvatskog sabora kulture koji je pokazao da unatoč izazovnim vremenima, ljubav zavičajnih pisaca prema svom jeziku, zavičaju i pisanoj riječi ne jenjava. To dokazuje čak 95 autora koji su na ovogodišnji književni natječaj Hrvatskoga sabora kulture prijavili ukupno 331 pjesmu, 48 proznih radova i 13 dramskih djela.

           IMG b50e77f3581b0896ffa1e01ef4ec9557 V Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: teatrologinja i kazališna kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević, pjesnikinja i spisateljica Dorta Jagić te književnik i novinar Tomislav Šovagović.
Pročitavši sve pristigle radove, Povjerenstvo je odabralo dobitnike plaketa, kao i autore koji su kvalitetom svojih radova zaslužili pohvalnice Hrvatskog sabora kulture te autore koji su odabrani za sudjelovanje na Susretu (dobitnike priznanja).

            Završna svečanost Susreta održana je 25. lipnja 2022. g. Brojni autori pristigli iz gotovo cijele Hrvatske ispunili su Veliku dvoranu Hrvatskog sabora kulture.  Nagrađene i odabrane poetske, prozne i dramske radove interpretirali su autori i glumac Dubravko Sidor.

            Pohvalnicu za pjesništvo dobila je Sandra Halt-Ćuže, učiteljica engleskog i njemačkog jezika iz Požege, za poemu Kćeri mirisne. Pohvalnice za prozno stvaralaštvo dobile su Sandra Halt-Ćuže za pripovijetku O valjušcima i slavonskoj juhi i Irena Ivetić, učiteljica razredne nastave iz Požege, za pripovijetku Plava pelerina.

            Ove vrijedne učiteljice svoje talente rado uvrštavaju u oblikovanje nastave, te jednako tako potiču učenike na kvalitetno pisano izražavanje. To, dakako, služi na čast Osnovnoj školi „Dobriša Cesarić” u kojoj su obje zaposlene.

            Bez sumnje, ova će postignuća požeškim autorima biti vjetar u leđa i dodatni poticaj da se s još više žara posvete pisanju, te da nas u budućnosti razvesele svojim novim pjesmama i pričama.