Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 29 Lipanj 2022 08:24

Predstavljena Monografija Kaptol 1221 - 2021. u utvrdi Stari grad

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

KAPTOL - Rađena pune dvije godine, planirana nekoliko godina, gotovo udvostručena od početnog plana, svjetlo dana ugledala je Monografija Kaptol 1221. - 2021. godina. Predstavljena je unutar utvrde Stari grad, u crkvi sv. Jurja koja je kao i cijeli stari grad u obnavljanju.  Predstavljanju su nazočili brojni posjetitelji, suradnici na knjizi, autori tekstova, fotografija, karata, priloga, članovi uredništva monografije i uzvanici. Monografija je objavljena povodom obilježavanja 800 godina od prvog pisanog dokumenta koji spominje Kaptol, koja je obilježena prošle godine, a promovira se uz Dan općine Kaptol koji se obilježava na blagdan sv. Petra. Predstavljanje je moderirala predsjednica Matice hrvatske ogranak Požega, Anita Katić.

U samom uvodu predstavljanja obratio se načelnik općine Kaptol Mile Pavičić: - . Imali ste puno prilika slušati o našem Kaptolu, 1991. izdana je jedna manja monografija za jedno kraće razdoblje i od tada postoji jedan san da napravimo novu, sveobuhvatniju monografiju. Pokušali smo to neke 2000. godine, nažalost ta ideja nije sazrela, međutim, na veliko inzistiranje tadašnjeg predsjednika Općinskog vijeća gospodina Poljanca i uz svesrdnu pomoć našeg počasnog građanina gospodina Matešića koji se prihvatio glavnog uredništva – dogovorili smo i imenovali uredništvo 2020. godine. Tada smo krenuli u ovaj posao, ne znajući u stvari što nas sve čeka. Nekakva prva zamisao je bila 300 stranica, međutim, došli smo do današnjih 560 stranica, putopisnih, znanstvenih i drugih tekstova. Dobili smo jedno kapitalno djelo koje će služiti ne samo građanima, nego i drugima kao nekakav izvor podataka za one koji budu proučavali naš Kaptol. Vjerujem da će svi pronaći nešto za sebe, a želim se zahvaliti svima koji su doprinijeli da ona ugleda svjetlo dana. Tridesetak je autora koji su pisali i još petnaestak ljudi drugih struka koji su sudjelovali u njenoj izradi.

Sve nazočne pozdravio je zamjenik županice Ferdinand Troha koji je istakao da je ovo svakako impresivno djelo za općinu Kaptol, ali i Požeško-slavonsku županiju. O Monografiji je govorio i prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica koji je istakao da je Kaptol nekada bio središte i na raskrsnici europskih putova a i danas je to. Ta duga povijest Kaptola neka bude naše usmjeravanje u budućnost.

Učenik Glazbene škole Požega Fran Matić izveo je dvije klasične skladbe na rogu, a o knjizi su govorili i članovi uredništva Josip Soudek, mr. sc. Kristina Rupert i Ivica Ciganović, te rezenzentica monografije dr. sc. Marija Karbić iz Hrvatskog instituta za povijest.

Glavni urednik Monografije prof. Krunoslav Matešić istakao je svoje zadovoljstvo što je završen ovako veliki projekt, ali i svoju zahvalu brojnim suradnicima koji su svi zaslužni za izlazak ovako jednog impresivnog djela, te svojoj supruzi. Monografiju je na kraju posvetio svojim unucima: - Podsjetit ću na vrijeme kada smo prije 30-ak godina radili prvu monografiju Kaptola, pojavilo se pitanje postoji li u kontinentalnoj Hrvatskoj uopće neko slično mjesto koje je toliko bogato poviješću kao naš Kaptol. Koliko god smo se trudili, odgovor nismo našli, tako da je naš Kaptol izuzetan. Monografija je dakle prilog kulturnoj infrastrukturi Kaptola. Kaptol je povijest koja je toliko bogata da se ovom monografijom ta povijest nije iscrpljena te neke druge teme koje nismo obradili ostaju novim generacijama kao poticaj i izazov.

Nakon promocije Monografije u crkvi sv. Jurja izveden je Petrovski koncert "Tu se Petrus" na kojemu su nastupili: Gudački orkestar, Kvartet truba, uz dirigenta Josipa Prajza, te vokalne soliste: Mislav Lukić, tenor, Kristijan Kostić, tenor, Petar Kopunović Legetin, bariton. Na programu su izvedeni: gregorijanski koral, J. S. Bach, G. Torelli, P. I. Čajkovski, H. Korecki, A. Wizzutti, M. Frisina, A. Canjuga i J. Prajz.

Galerija slika