Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 20 Lipanj 2022 09:48

39. Smotra folklora Lidas s nastupom 15 folklornih skupina

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

PLETERNICA - Mimohodom gradskim ulicama Pleternice folklornih skupina započela je 39. Smotra folkora Lidas. Ove godine smotra ima međunarodni karakter jer je nastupilo i folklorno društvo iz Bosne i Hercegovine. Organizator smotre je KUD "Orljava" iz Pleternice, a pokrovitelji su Turistička zajednica Pleternice i grad Pleternica. Smotra folklora održana je na velikoj pozornici na Trgu bećarca gdje je bio postavljen i sajam OPG-a i rukotvorina.

Goste i posjetitelje je na početku smotre pozdravio je predsjednik pleterničkih folkloraša Renato Brankovan,  pleternička gradonačelnica Marija Šarić a otvorila županica Antonija Jozić. Poznati voditeljski par Katarina Barač Perošević i Vlatko Jurković i ovaj puta su odlično odradili svoj zadatak uvijek garniran po kojom šalom, pošalicom ili dobrim vicem.

Na pozornici je nastupilo 15 KUD-ova i folklornih skupina, po zaista toplom popodnevu, koji je trajao preko dva i pol sata. Nastupili su Dječja skupina KUD "Orljava" sa spletom dječjih pjesama i plesova, KUD "Orljava" Pleternica, odrasla skupina, KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, KUD "Ivan Filipović" Velika Kopanica, KUD "Požeška dolina" Požega, HKUD "Crnač" iz Crnača, HKUU "Trenk" iz Nove Gradiške, KUD "Svilenka" iz Buka, KUD "Šokadija" iz Budrovaca, HKUD "Linđo" iz Neuma (BiH), KUU "Voćin" iz Voćina, KUD "Krešimir Šimić" Podcrkavlje, MPS "Rakijaši", KUD "Šijaci"  Biškupci, Kulturni centar "Klasje" iz Privlake, KUD "Vesela šokadija" iz Gundinaca. Zaista čestitke članovima folklornih društava koji su izdržali u nošnjama izdržati cijelo poslijepodne i nastupiti na pozornici, u zaista živim i žestokim plesovima, posebno brz i žestok ples Linđo, a pohvale i posjetiteljima koji su izdržali sjediti na suncu i pratiti program pljeskom.

Nakon smotre i pjesme i plesova KUD-ova na pozornici je nastupilo 30-tak članovi Velikog tamburaškog orkestra ovogodišnje Šokačke rapsodije iz koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Galerija slika